Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IFK Göteborg i samtal med Göteborg FC

Det är fortfarande oklart i vilka tröjor Göteborg FC spelar till våren.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborg har tagit kontakt med Göteborg FC, enligt GT:s uppgifter.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Ciderkungen Peter Bronsman.
Foto: KOPPARBERG

GÖTEBORG. IFK Göteborg för samtal med Göteborg FC om ett eventuellt samarbete, enligt GT:s uppgifter. 

– Som alla andra följer vi utvecklingen och ser vad det blir för konsekvenser, säger Blåvitts ordförande Mats Engström, som dock förnekar kontakt mellan klubbarna. 

– Stora klubbar har hört av sig, men jag vill inte kommentera några namn, säger GFC:s ordförande Peter Bronsman. 

IFK Göteborgs medlemmar har varit tydliga. Efter ett extrainsatt årsmöte i november 2019 beslutades att klubben skulle starta ett damlag från grunden i stället för att ta över ett befintligt elitlag. 

Så gjordes också, och under säsongen 2020 hade IFK Göteborg för första gången ett damlag i seriespel, dessutom med enbart egenfostrade spelare. Och det gick bra, Blåvitt slutade tvåa bakom Örgryte IS och avancerade därmed till division 3. 

Sponsorn Prioritet Finans vd Nils Wiberg, Göteborg FC:s lagkapten Beata Kollmats och Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman.
Foto: GÖTEBORG FC

Men nu har frågan väckts på nytt. I höstas blev Göteborg FC svenska mästare för första gången, men i tisdags aviserade klubben plötsligt att elitverksamheten skulle läggas ner med omedelbar verkan. Storsponsorn och ordföranden Peter Bronsman tyckte att det var dags för en etablerad herrförening att ta över laget för att ge tjejerna bästa möjliga förutsättningar för att kunna konkurrera i Europaspelet. 

Turbulenta 48 timmar 

Något som skakade om fotbolls-Sverige ordentligt. Men bara 48 timmar senare gjorde Göteborg FC en helomvändning och aviserade att det blir spel i både damallsvenskan och Champions League, men att det är oklart i vilka tröjfärger. 

”Vi överraskades av att så många klev fram och visade vilja att hjälpa till att finna lösningar för att behålla en elitverksamhet för damfotbollen i Göteborg”, skrev klubben på sin hemsida och fortsatte: 

”Till klubbens stora glädje och tacksamhet har det kommit ett positivt gensvar från ett par föreningar om att utveckla damfotbollen i Göteborg i ett nära samarbete oss emellan. Vi kommer utan dröjsmål att sätta oss med de aktuella föreningarna och diskutera förutsättningarna för detta. Vår ambition är att ha en lösning klar under våren.” 

BK Häcken, som har ett damlag i division 2, har tidigare gjort gällande att ett samarbete med Göteborg FC inte är uteslutet, men att det inte är en fråga som ligger på bordet just nu. 

Blåvitt: ”Vi har en plan sedan tidigare”

Samtidigt följer IFK Göteborg utvecklingen med stort intresse. Enligt GT:s uppgifter ska Blåvitt under de senaste dagarna ha tagit en inledande kontakt med Göteborg FC för att utreda förutsättningarna för ett eventuellt samarbete, men det förnekas av ordföranden Mats Engström: 

– Det stämmer inte. Vi har ett långsiktigt beslut som vi jobbar efter, men vi försöker analysera konsekvenserna (av Göteborgs FC:s agerande) och vad det kan betyda för staden Göteborg. Allt kom ju väldigt snabbt och vi blev väldigt överraskade. Som alla andra följer vi utvecklingen och ser vad det blir för konsekvenser. Men vi har som sagt en plan sedan tidigare och den jobbar vi efter, ingenting annat, säger Engström. 

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

 Enligt GT:s uppgifter finns det starka krafter som gärna ser att Göteborg FC spelar under blåvit flagg kommande säsong. Att ha ett elitlag på både herr- och damsidan skulle öka klubbens attraktionskraft och därmed möjligheterna att bland annat ro i land större sponsoravtal, men för att det ska bli verklighet på kort sikt krävs ett nytt beslut av IFK Göteborgs medlemmar. 

– Någon får i så fall starta en diskussion för att det ska bli aktuellt, men vad vi har sett hittills så verkar det inte finnas något större intresse hos våra medlemmar, säger Mats Engström. 

Bronsman: ”Stora föreningar har hört av sig”

 Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman vill inte kommentera om just IFK Göteborg har tagit en inledande kontakt. 

– Det är många föreningar som hört av sig, en del stora också, men med respekt för dem vill jag inte nämna några namn, säger Bronsman och fortsätter: 

– Det handlar heller inte om att vi ska flytta till en annan stad eller något, för jag älskar ju Göteborg. Men vi vill ge tjejerna bättre förutsättningar så att vi kan kämpa på riktigt i Champions League. Och för att ta nästa steg vill vi ha hjälp av en större klubb. Har man drömmar kan de slå in ibland. 

När räknar du med att allt ska vara klart? 

– Under våren sa vi ju i pressmeddelandet, vi ska inte stressa fram något, men något besked kommer i närtid. Göteborg kan ta en jättefin position på både dam- och herrsidan. Vi har ett jäkla engagemang i den här stan, säger Bronsman.