Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Då var det mer happening – nu vet vi att vi kan vinna”

Jörgen Ericson, Göteborg FC:s tränare.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Förra året var Göteborg FC nära att skrälla mot storklubben Bayern München.

I dag går svenska mästarna in med en annan inställning när de möter Manchester City.

– Förra året var det mer en happening att vi var med. I år går vi in och vet att vi kan vinna, säger tränaren Jörgen Ericson.

När Göteborg FC belönades med en Champions League-match mot Bayern München för andraplatsen i allsvenskan 2018 fanns inte mycket tro på laget.

Inte från omgivningen, knappast heller från alla som var direkt inblandade. 

– Vi var lite nöjda med att få möta ett så bra lag, säger Jörgen Ericson, då assisterande tränare till Marcus Lantz.

”Inget som skrämmer”

Att det blev 1–2-förlust på hemmaplan följde de flesta tipsen, men 1–0-segern i München gav eko och styrker laget inför matchen mot Manchester City.

När Jörgen Ericson i år delar tränaransvaret med Mats Gren har han och laget ett helt annat självförtroende inför dubbelmötet med den engelska ligafyran.

– City är ett bra lag med många bra spelare, men det är inget som skrämmer, säger GFC-tränaren.

Men fyra av era startspelare har ju försvunnit sedan ni säkrade guldet?

– Ja, så är det. Och det är klart att det är ett manfall. Men vi har en bättre trupp i år. Vi har tillräckligt bra spelare att sätta in, svarar Ericson.

Har studerat City

Två av de tre mittbackar som bildade trebackslinje under hösten försvann efter att guldet säkrades. I stället ser det ut som att mittfältaren Julia Roddar ska ta en av de platserna. 

– Där finns ingen anledning till oro. Julia spelar oftast på kanten, men har även spelat på det centrala mittfältet. Hon är oerhört allround. Du kan sätta henne var som helst så löser hon det, säger Jörgen Ericson med emfas.

Norska mittfältsstjärnan Vild Böe Risa skrev dock på ett nytt kontrakt – för en dag. Hennes gick ut 15 december, med en dags förlängning täcker det nästa veckas match mot City. 

Efter att SM-guldet säkrades har GFC-tränarna haft gott om tid på sig att förbereda dagens och nästa veckas matcher mot Manchester City.

Hur mycket har ni tittat?

– Vi har sett dom en hel del faktiskt. Senast när dom besegrade Everton med 3–0 i söndags, säger tränaren.

Där finns blottor

Vad finns det framförallt att se upp med?

– Dom ställer om och går framåt väldigt snabbt. Spelar lite mer fysiskt, lite engelskt med inlägg och avslut, svarar han.

Men analysen innehåller också en del blottor i City, inte minst när de båda mittbackarna ska styra uppspelen.

– När dom trycker upp ytterbackarna är mittbackarna inte alltid hundraprocentiga, när dom ska spela upp kan dom surra rejält där bak. Det har vi koll på, där ska vi sätta press, säger Jörgen Ericson.

Fördel med konstgräs

Och så finns det en annan stor fördel med att spela på Valhalla.

– När vi mötte Bayern München förra året spelade vi på naturgräs. I år spelar vi konstgräset här, säger han och slår ut med armen mot planen på Valhalla.

– I det här vädret, när det blir blött, går det väldigt fort. Det är dom inte vana vid, där har vi en fördel.