Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har gett mig en gnista i livet: Är en i gänget nu”

Adde Larsson som gjort filmen ”Den blåaste himlen” om Göteborg FC.Foto: CELINE/MEDIABYRÅN
Adde Larssons och Jonas Autios film om Göteborg FC har premiär på Youtube på onsdag.Foto: CELINE/MEDIA

GÖTEBORG. Adde Larsson, 41, kände sig oftast utanför.

Med det som kallas lätt utvecklingsstörning, adhd och autism har han upplevt att samhället sett ner på honom.

Förra året förändrades allt.

Adde fick chansen att följa allsvenska Göteborg FC och göra filmade intervjuer med spelarna.

På onsdag har dokumentärfilmen om hans år med fotbollsklubben premiär.

– Tjejerna mötte mig med respekt, nu är jag en i gänget. Det har gett mig en guldkant, en gnista i livet, säger han.

Adde Larsson älskar Liverpool, försöker via tv se alla klubbens matcher.

Han följer även New York Rangers i NHL och gillar när det går bra för Frölunda.

Själv spelar Adde innebandy i Grunden Bois och har tidigare även spelat basket i Olympic Göteborg – två klubbar där man kan vara med och träna och spela matcher även om man har någon form av intellektuell funktionsvariation.

– Jag är en sportnörd. Älskar idrott. Jag är väldigt besviken när Liverpool förlorar, men det har dom tack och lov inte gjort så ofta den här säsongen. Men jag vill egentligen inte att dom ska utses till mästare när corona stoppat ligan. Jag hoppas att dom får chansen att spela sig ända fram till titeln, det är så det avgöras, säger han.

”Har inte brytt sig om min bakgrund”

Vid sidan av Liverpool har han numera en annan klubb lika nära hjärtat. Rent fysiskt är den ännu närmare.

När Adde Larsson pratar om Kopparbergs/Göteborg FC sprudlar han av lycka.

– Mamma sa när jag var liten att jag hade ett litet sår i hjärnan som aldrig går bort. Och jag är väldigt öppen med hur jag är och vad mina diagnoser innebär. Men jag har alltid känt att folk sett ner på mig. Jag är van vid att få en klapp på huvudet med ett ”det kan väl inte du, lille Adde”.

– Men tjejerna och ledarna i Kopparbergs har inte brytt sig om min bakgrund, det gick fort att bli kompis med dom, säger han.

Men låt oss ta det från början.

Göteborg FC:s anfallare Pauline Hammarlund hyllar Adde Larsson.Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

Adde Larsson har en stor del av sitt vuxna liv jobbat inom daglig verksamhet med anpassade arbetsuppgifter.

Idén från Olof Lundh

Hans idrottsintresse tog honom via Idrottsplatsen till Mediabyrån, som dels är reklambyrå och dels erbjuder personer med intellektuella funktionsvariationer en möjlighet att få ägna sig åt att filma, skriva, göra poddar eller något annat de brinner för när det handlar om medier.

När Adde kom till Mediabyrån 2018 träffade han samordnaren Jonas Autio, som bland annat skrivit radioteater, gett ut böcker – och spelat landskamper i basket.

– När jag sa till Jonas att jag ville göra en idrottspodd tyckte han att det var en bra idé. Den hette Fotbollsfeber och handlade om klubbar som Öis, Häcken, Gais och IFK Göteborg, berättar Adde.

Men efter att ha hört fotbollsjournalisten Olof Lundh berätta om sin dröm om att följa ett lag under en period föddes en idé.

– Jag bestämde mig direkt för att det var något jag ville testa. Då tänkte jag direkt på att jag ville lyfta fram damfotbollen och följa ett damlag. Jag pratade med Jonas om min idé. Han kontaktade klubben och så körde vi, säger Adde Larsson.

Adde Larsson med tjejerna i Göteborg FC – gänget som har gett honom ett nytt liv.Foto: Kewin Bertilsson

”Filmerna blev min räddning”

När förarbetet i stort sett var klart hände något som kunde ha satt käppar i hjulet för hela projektet.

– Vi låg i startgroparna för att dra i gång när det konstaterades att jag hade fått diabetes. Det blev ett rent helvete jag fick ordning på det. Det var en käftsmäll som hette duga, säger han.

Adde medicinerar nu och har ändrat rutiner runt mat och annat.

– I det läget blev jobbet med filmerna om Kopparbergs min räddning. För vi lyckades dra i gång ändå, säger han.

Adde Larsson pratar om hur samarbetet med Göteborg FC har förändrat hans liv.Foto: CELINE/MEDIABYRÅN

För den som följde Göteborg FC under fjolåret gick det inte att undgå Adde Larsson. Under matcherna på Valhalla syntes han hejande och efteråt hälsande på tjejerna i laget.

Inför den sista träningen inför var och en av de 22 allsvenska omgångarna intervjuade han en spelare för en film på runt fem minuter.

”Har blivit en i föreningen”

Adde höll intervjumikrofonen, Jonas Autio och kollegerna på Mediabyrån hanterade filmkameran.

Tillsammans med ytterligare intervjuer med folk i klubben blev det sammanlagt 28 avsnitt av webb-tv-serien ”Säsongen” som publicerades på Youtube och Mediabyråns och Göteborg FC:s hemsidor.

– Klubbledning och spelare tyckte från början att det var en kul idé och det blev jättebra, säger Tore Lund, kommunikationsansvarig i GFC.

– Det har varit fantastiskt att vi som klubb har kunnat hjälpa Adde till ett liv i ett sammanhang där han trivs. Han har blivit en i föreningen, hans engagemang och kärlek har blivit besvarade.

Lycklig över nya tillvaron

Anfallsstjärnan Pauline Hammarlund hyllar också sin nye kompis.

– Det kändes naturligt från första början att ha Adde runt laget. Han är fantastisk, sprider så mycket energi och glädje. Han älskar det han gör och vi får tillbaka så mycket från honom. Och med honom kan man prata fotboll länge, säger ”Pallo”.

Adde själv är väldigt lycklig över sin nya tillvaro.

– Tidigare kände jag att samhället såg på mig som en som borde sitta på sin dagliga verksamhet och vara en i mängden. Fram tills vi började filma betraktades jag av många som dum i huvudet. Men nu känner jag inte att jag är en av ”dom”, jag känner mig som en i ett ”vi”, säger han.

Säsongen var slut och 28 korta filmer var publicerade.

”En film genom Addes ögon”

Då föddes nästa idé.

– Vi hade ett unikt material som vi tyckte att vi kunde använda till något mer. Därför blev det en dokumentärfilm där jag också är med en del, säger han.

– Det är en film om Kopparbergs säsong sedd genom Addes ögon. Jag har intervjuat Adde mycket för att få fram hans speakertext. Sen har vi tillsammans valt ut vilka delar som ska vara med och så har vi klippt det tillsammans, berättar Jonas Autio som filmat och regisserat.

Adde Larsson och Jonas Autio under klippningsarbetet med filmen ”Den blåaste himlen” om Göteborg FC.Foto: CELINE/MEDIABYRÅN

”Den blåaste himlen – ett år med Kopparbergs/Göteborg FC” skulle haft stor galapremiär på onsdag på biograf Roy på Avenyn.

Men coronaviruset stoppade den visningen.

Det blir dock premiär ändå på onsdag. Klockan tio på förmiddagen sänds den halvtimmeslånga filmen på Youtube.

– Det blir en visning då, sen kommer den säkerligen att dyka upp i andra sammanhang. Den är bland annat planerad att visas på filmfestivaler för och av personer med intellektuella funktionsvariationer i USA, Italien, Ryssland, Serbien och England och dessutom på sportfilmsfestivaler. Med tanke på dagens coronasituation vet vi inte hur det blir, men två av festivalerna går nästa år, berättar Jonas Autio.

Ska jobba i Göteborg FCs

Någon ny filminsats är inte planerad.

Men Adde Larsson tänker gå vidare och göra en damfotbollspodd.

Och så har han fått ett drömuppdrag när säsongen väl drar i gång igen.

– Jag ska vara med och jobba vid klubbens hemmamatcher. Jag ska dela ut blommor till matchens lirare och sälja souvenirer. Jag har som ett mål att sälja en halsduk till Caroline Seger, säger Adde Larsson med ett skratt.

 

Här är länken för dig som vill se ”Den blåaste himlen – ett år med Kopparbergs/Göteborg FC”