Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Göteborgs hetaste idrottspar

Niklas Rubin och Pauline Hammarlund.
Foto: HENRIK JANSSON
Pauline Hammarlund och sambon Niklas Rubin – målvakt i Frölunda.
Foto: HENRIK JANSSON
Pauline Hammarlund – vass målskytt i Göteborg FC.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Tack för stödet. Pauline Hammarlund efter en av många segrar.
Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
Niklas Rubin.
Foto: HENRIK JANSSON

GÖTEBORG. Pauline Hammarlund, 26, har gjort nio mål i Göteborg FC, som kopplat greppet om SM-guldet.

Niklas Rubin, 24, har hållit nollan tre gånger i Frölunda, som öppnat starkt i SHL.

Samboparet Hammarlund/Rubin är Göteborgs hetaste idrottspar.

– Det går inte att sticka under stol med att det blir bättre stämning hemma när båda trivs i sina idrottsliv, säger Pauline.

När förbundskapten Peter Gerhardsson i går presenterade truppen, som inom två veckor kan ta Sverige till EM i England 2022, fanns Pauline Hammarlund med.

När Göteborg FC:s anfallsstjärna är skadefri och i form brukar hon vara med i landslaget – den här gången tillsammans med sex lagkompisar.

– Jag visste inte att jag skulle komma med, det är inget jag räknar med. Men det är superkul med landslaget, säger hon.

Pauline Hammarlund.
Foto: HENRIK JANSSON

”I en jättebra sits”

Just nu är det mesta kul i Pauline Hammarlunds fotbollsliv. För första gången sedan hon kom till GFC 2016 har hennes lag tagit ett bastant grepp om SM-pokalen inför slutspurten.

Med fyra omgångar kvar leder de fyra poäng före Rosengård.

– Vi har satt oss i en jättebra sits, förtjänar att ligga där vi ligger. Och vi går in i avslutningen med bra självförtroende, säger Hammarlund.

Däremot är hon väldigt noga med att poängtera att det är långt kvar tills de eventuellt kan lyfta bucklan.

– För fyra matcher sedan trodde alla att det var klart att Rosengård skulle vinna. Nu tror alla att det är klart för oss. Men vi vet att mycket jobb behöver läggas ner för att det ska gå vägen, säger anfallsstjärnan.

Två silver på två år

Säsongen 2018 förstördes av skador. Pauline Hammarlund kom tillbaka på hösten och fick vara med och spela hem ett silver.

I slutet på förra sommaren hade hon precis fått tillbaka sin landslagsplats när hon återigen skadades. Hon kom på nytt tillbaka på hösten för att vara med och spela hem ännu ett silver.

Den här säsongen har Hammarlund bara missat en allsvensk match på grund av en skadekänning.

Pauline Hammarlund gör mål för Göteborg FC – en vanlig syn.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Och nu hoppas hon själv och alla andra i Göteborg att guldet, som klubben jagade redan under Lotta Schelins tid, äntligen ska få delas ut på Valhalla IP.

– Vi har den bästa trupp vi har haft under mina år här, framförallt har vi en bred trupp med konkurrens på alla positioner. Vi har därför kunnat rotera spelare utan att vi har blivit sämre. Det har varit en stor fördel och trygghet under den här säsongen. Det har bland annat lett till en mycket högre lägstanivå än tidigare, säger hon.

Den längsta säsongen

Med tanke på att det finns landslagsspelare (från olika länder) på i stort sett varje position – hur har det påverkat stämningen i laget att det är så tufft att slå sig in?

– Jag är väldigt imponerad över hur bra gruppen hanterat konkurrensen. Det är klart att det finns mycket besvikelse när man inte får spela så mycket som man vill. Men alla har tacklat situationen rätt. Istället för att gå runt och tjura har alla knutit näven och gjort allt för att förtjäna mer speltid, säger Pauline Hammarlund.

Detta är inte bara säsongen då hon och GFC kan ta det första SM-guldet. Det är också den längsta och samtidigt kortaste säsongen hittills.

Corona sköt fram seriestarten till juni, men säsongen spänner ändå över nästan ett helt kalenderår.

Pauline Hammarlund har chans att ta SM-guld. Sambon Niklas Rubin har börjat säsongen med tre nollor på fyra matcher när Frölunda öppnat starkt.
Foto: HENRIK JANSSON

Spelat i nästan ett år

För efter den allsvenska avslutningen mot Vittsjö 15 november väntar landslagssamling och två veckors träning inför GFC:s Champions League-spel.

– Vi började 8 januari och ska hålla på till mitten av december utan uppehåll. Det är rekord för mig. Det är ju en speciell situation med corona, men just nu har man på något sätt vant sig vid den här tråkiga verkligheten, säger hon.

Samtidigt som Pauline och hennes GFC har tagit täten i allsvenskan har sambon Niklas Rubin haft en lysande öppning med Frölunda i SHL.

Niklas Rubin.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Han har hållit nollan i tre av de fyra matcher han har stått. Coronan har stängt även Scandinaviums läktare, men Pauline ser så många matcher hon kan på tv.

– Jag missade hans två första nollor eftersom de matcherna krockade med våra, men jag såg den senaste. Han skötte sig bra, säger hon med ett skratt.

– Det är klart att vi gläds åt varandras framgångar. Och det blir bättre stämning hemma när båda trivs i sina idrottsliv.

Rubins Frölunda möter Växjö under torsdagskvällen.

EM-kvaltruppen mot Lettland och Island

Från GFC: Jennifer Falk, Stina Blackstenius, Rebecka Blomqvist, Filippa Curmark, Pauline Hammarlund, Julia Roddar och Julia Zigiotti Olme.

Övriga: Emma Holmgren, Zecira Musovic, Jonna Andersson, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Nilla Fischer, Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Jessica Samuelsson, Linda Sembrandt, Anna Alvegård, Kosovare Asllani, Lina Hurtig, Sofie Jakobsson, Loreta Kullashi, Mimmi Larsson, Olivia Schough, Caroline Seger.