Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hammarlund historisk målskytt för BK Häcken

Pauline Hammarlund i sina nya BK Häcken-kläder.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pauline Hammarlund slog till i minut 27 på Bravida Arena.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. En historisk första match – och en historisk första målskytt. 

Pauline Hammarlund, 26, prickade in BK Häckens 1-0-mål. 

– Det är ändå häftigt, säger anfallaren. 

Skador och spelartapp har ställt till det rejält för laget som en gång hette Göteborg FC. När det nya BK Häcken-gänget premiärspelade mot Linköping på Bravida Arena hade tränaren Mats Gren bara en renodlad försvarare tillgänglig: 17-åriga Elma Junttila Nelhage som normalt tillhör F19-laget.

Därför fick mittfältaren Filippa Curmark och anfallaren (!) Evelyn Ijeh ta klivet ner i backlinjen från start. Men det gick bra ändå mot seriekonkurrenten. 

”Har pratat om hårda inlägg”

I minut 27 prickade Pauline Hammarlund in 1-0 och blev därmed historisk. 

– Jag tänkte faktiskt inte på det förrän någon sa det till mig i paus, men det är sant, det är häftigt. Jag stod rätt, Anna Csiki gjorde det bra på kanten innan och vi har pratat om att slå hårda inlägg för det blir ofta någon studs eller en retur, säger hon. 

Hur var det att springa ut i nya kläder? 

– Jag sa innan att ”sorry om jag passar fel lag för det är ovant att se varandra i de här färgerna”, men samtidigt var det en häftig känsla. Annars var det en typisk försäsongsmatch med mycket vilja och spelglädje men kanske inte lika vackert taktiskt, men med tanke på förutsättningarna är det fullt godkänt, säger Hammarlund. 

En knapp kvart senare kvitterade Linköping genom Therese Simonsson. Det såg länge ut att bli oavgjort i kylan på Hisingen, men i slutet klev BK Häckens nyförvärv Johanna Rytting Kaneryd fram och prickade in segermålet. 

– Jag läser situationen, pressar, vinner bollen, behåller kylan och sätter dit den. Det är kul att vara i gång igen och det är alltid viktigt att vinna mot alla lag på den här nivån, säger Rytting Kaneryd. 

Mats Gren: ”Fyra spelare ska in”

Tränaren Mats Gren var nöjd med sitt nykomponerade lag. 

– I andra halvlek fick vi bättre fart på det och då såg det okej ut. Vi är ju lite tunna, men då får andra spelare chansen att visa upp sig och några gjorde en bra insats. 

Klubben jobbar febrilt på att förstärka truppen så fort det bara går. 

– Vi håller på på alla håll och kanter. Fyra spelare ska in, i första hand handlar det om försvarare. Förhoppningsvis löser det sig snart, säger Gren. 


Så startade BK Häcken

Loes Geurts – Elma Junttila-Nelhage, Filippa Curmark, Evelyn Ijeh – Anna Csiki, Filippa Angeldahl, Milica Mijatovic, Jshanna Svedberg, Johanna Rytting-Kaneryd – Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund