Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Haft chansen – men har inte varit rätt läge”

Elin Rubensson förbereder sig för en ny säsong med GFC. Hon ser tillbaka på en tuff höst.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Under höstan drabbads hon av kristallsjukan och fick en hjärnskakning i mötet mot Vittsjö, på bild.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rubensson: ”Jag mår bra i dag, men hösten var ganska tuff”
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Nu hoppas mittfältaren och GFC-kaptenen att det blir tredje gången gillt i jakten på SM-guld och spel i OS i sommar.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Göteborg FC förbereder sig för en ny säsong.

Lagets viktigaste spelare, Elin Rubensson, är kvar – trots intresse från utlandet.

Nu hoppas lagkaptenen på en roligare höst än i fjol.

– Jag mår bra i dag, men hösten var ganska tuff, säger Elin Rubensson.

En guldpeng i svenska cupen, en andra plats i i jakten på SM-guldet och uttåg i sextondelsfinalen i Champions League, där GFC var nära på att eliminera stora Bayern München.

En klart godkänd säsong för GFC. Men andra platsen i damallsvenskan retar Elin Rubensson – den har retat henne nu två år i rad.

– Det är klart att vi hade velat gå hela vägen, så det är surt. Men med tanke på den truppen vi hade och att vi var ganska tunna i fjol med många matcher så gör vi en bra säsong, säger Rubensson.

Tuff höst för Elin Rubensson

Men Elin Rubensson lär vilja glömma hösten 2019.

– Den var ganska tuff med kristallsjukan och hjärnskakningen, säger hon.

Det var en dag i augusti som Elin Rubensson drabbades av kristallsjukan när hon böjde sig ner för att plocka upp ett paket flingor. Hon fick samma natt föras till sjukhus med ambulans.

– Allting bara snurrade. Det var fruktansvärt, jag var väldigt orolig. Det var jobbigt under de första dagarna, jag fick stödja mig mot väggen för att hålla balansen bland annat. Men det blev bättre, säger hon.

Några veckor senare var det dags för ett nytt bakslag. I toppmötet mot Vittsjö fick hon sin fjärde hjärnskakning i karriären. Det ledde till att hon missade säsongens tre sista matcher.

– Jag mår bra i dag men det tog lite tid. Jag har haft ett par stycken hjärnskakningar innan så det gäller att vara försiktig och det är viktigt att lyssna på kroppen, säger hon.

Var du orolig under hösten?

– Inte speciellt men det är klart att det var tufft under hösten. Kristallsjukan är ju slumpen, den kan vem som helst få. Den senaste hjärnskakningen fick jag 2015, men hade jag fått flera under 2019 då hade jag blivit orolig.

Mats Gren ny tränare för GFC

Men nu är Elin Rubensson frisk och har varit med från start i GFC:s försäsong. I år leds laget av duon Mats Gren och Jörgen Ericsson, en skillnad från de två senaste åren då Marcus Lantz varit huvudtränare för laget.

– Det har märkts. Vi har bara tränat i två veckor nu men det känns väldigt bra, Mats är väldigt lugn och bestämd med hur han vill ha det. Sedan har vi Jörgen kvar som vet hur det har varit tidigare. Det känns väldigt bra, säger Rubensson.

Elin Rubensson tillbaka i träning med GFC inför säsongen 2020.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

På vilket sätt märks det?

– Det är lite nya taktiska grejer som de kommer in med, men vi har en bra grund som vi har byggt upp tidigare. Jag tror inte vi kommer gå i från det, men det är lite småsaker.

Elin Rubensson är en nyckelspelare för GFC och laget går lite som hon går. Lagkaptenen och mittfältaren gör sin sjätte säsong med GFC och 2018 förlängde hon sitt kontrakt med ytterligare fem år.

– Det är så enkelt som att jag trivs här, det är så. Jag och min kille har köpt hus, startat företag och rotat oss här. Jag trivs här och det gör att jag kan prestera på planen, säger Rubensson.

Rubensson: ”Haft chansen att flytta utomlands”

Elin Rubensson berättar att hon har haft intresse från utlandet.

Men det har hon valt att tacka nej till.

– Jag har haft chansen ett par gånger att flytta utomlands och jaga den drömmen, men jag har inte känt att det varit rätt läge. Man ska aldrig säga aldrig, men just nu känner jag att jag fortfarande utvecklas i en roll som jag tycker om i GFC. Jag har en stabil plats i landslaget och det känns som jag kan njuta lite, säger Rubensson.

Några mål med 2020?

– Vi har inte gått ut med en målsättning än, men vi har varit nära SM-guldet två år i rad nu och det är dit vi vill. Det är mitt personliga mål och sedan hade det varit häftigt med ännu ett OS. Det kommer bli ett spännande år vad som än händer.