Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Häcken tar upp jakten – överlägset mot LFC

Elin Rubensson ligger tvåa i damallsvenskan med Häcken.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Nilla Fischsers Linköping hade ingen lyckad match.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Häcken fortsätter att ösa in mål i damallsvenskan.

Efter klara 3–0 borta mot Linköping är klubben uppe i 33 fullträffar på tolv omgångar.

I den andra halvleken orkade inte östgötskorna stå emot det starka trycket längre.

Tabelltvåan Häcken hade bara åkt på stryk två av sina elva första matcher – borta mot damallsvenskans klara serieledare Rosengård och hemma mot femman Linköping.

För att kunna ta upp kampen om att slåss om sitt andra raka SM-guld var det bara revansch och full pott borta mot Linköping som gällde under onsdagen.

Östgötskorna hade bara vunnit en av de sju senaste omgångarna – men är samtidigt svåra att slå. Inte mindre än fem av dessa matcher slutade nämligen oavgjort.

Nu väntade ett helt annat offensivt skickligt motstånd – som öst in hela 30 mål, överlägset flest.

Stabilt försvar innan paus

Med landslagsstjärnan Stina Blackstenius i spetsen – skytteligaledare med elva fullträffar – var det liksom ingen ro för hemmaförsvaret.

Men Nilla Fischer och hennes kollegor i backlinjen agerade oftast säkert – liksom målvakten Anna Koivunen. Den sistnämnda hade dessutom hjälp av ribban då Anna Julia Csiki prickade klockrent i virket på en frispark.

I LFC hotade Uchenna Kanu mest, men den som orsakade störst problem för Häckens målvakt Jennifer Falk i första halvleken var ändå Synne Skinnes Hansens tunga skott.

Trippelmål

Gästerna fortsatte att trycka på efter paus. Landslagsspelaren Filippa Angeldahl missade dubbla lägen – men till slut kom utdelningen då Milica Mijatovic dundrade in ledningsbollen från nära håll i den 67:e minuten.

Och bara fyra minuter senare var det dags igen – då Diljá Ýr Zomers nickade in Elin Rubenssons perfekta inlägg.

Linköping var ett skott i innerstolpen av inhopparen Therese Simonsson från en reducering. I stället ökade Häckens inhoppare Evelyn Ijeh till 3–0.