Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bryter nu tystnaden: ”Kom som en chock”

Mats Gren.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Häckens klubbchef Marcus Jodin och sportchef Martin Ericsson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: LENNART PREISS / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Nu bryter Mats Gren, 57, tystnaden.

Tränaren som i dagarna fick lämna jobbet som huvudtränare för BK Häckens damlag är kritisk till klubbens hantering av tränarfrågan.

– Det kom lite som en chock, säger han till GP.

Mats Gren efter cuptiteln med BK Häcken i maj.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Mats Gren efter SM-guldet med Göteborg FC i fjol.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Det har varit tyst från Mats Gren sedan GT i förra veckan kunde avslöja att han inte får stanna kvar som tränare i BK Häcken. Efterträder gör Robert Vilahamn, 38, som fram till nu har varit assisterande tränare för herrlaget.

Nu väljer Gren att ta bladet från munnen i en intervju med GP

57-åringen berättar att han i somras fick en chans att ta över en klubb i schweiziska andraligan (SC Kriens), men att Häcken ”vägrade släppa” honom. Samtidigt ville Hisingsklubben inte förlänga hans kontrakt som skulle gå ut efter säsongen.

– Jag hade haft det på känn sedan i somras att jag inte skulle få förlängt avtal. Jag är så förknippad med Blåvitt att det var väl inte ”jippi” när jag kom ut till Häcken. 2,5 vecka efter vi gått till Champions League sa Häcken att de fortfarande behövde mer tid. De missade kommunikationen helt. Det är en sak jag tycker är dålig, säger han till GP.

Mats Gren får lämna jobbet som huvudtränare för BK Häckens damallsvenska lag.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

”Det köper jag inte”

Enligt Gren dröjde det sedan ytterligare fem veckor ”utan någon kommunikation” innan han i torsdags fick beskedet av sportchefen Martin Ericsson att han skulle få lämna sitt jobb som huvudtränare omedelbart.

– Den enda lilla motivering jag fick om det var att de ville ha någon som är mer hemma med Häckens sätt att spela. Och det köper jag inte. Vi har till och med ställt om från 3-5-2 till 4-3-3. Är det något lag som spelar som Häcken vill är det väl vi. Med bollinnehav, hög press och individuell utveckling. Det kan inte bli mycket mer av det Häcken står för, säger Gren.

Häckens sportchef Martin Ericsson köper till viss del Mats Grens kritik, men säger till GP att det har varit en speciell situation med övertagandet av en hel stab med utgående avtal.

Häckens sportchef Martin Ericsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Kan lämna fotbollen

Gren tog över dåvarande Göteborg FC efter Marcus Lantz inför säsongen 2020. Då hade det gått ett drygt år sedan han fick sparken från sin roll som sportchef för IFK Göteborg efter en bitvis stormig tid i klubben. Beskedet fick han under sin familjesemester på Hawaii.

Under sina 4,5 år som sportchef i Blåvitt skapade Gren många rubriker och när IFK Göteborg drogs in i bottenstriden av allsvenskan 2018 fick han alltså till slut lämna jobbet i oktober.

Han förde GFC till SM-guld under sin första säsong i klubben, men lyckades inte upprepa den bedriften när laget inför den här säsongen bytte organisation till BK Häcken. Hisingsklubben blev cupmästare i maj, men SM-guldet gick till värsta rivalen Rosengård.

Gren har tidigare arbetat som tränare i FC Vaduz (Liechtenstein), Grasshoppers (Schweiz, assisterande), Vejle (Danmark) och Jönköpings Södra. Nu vet han inte om han blir kvar inom fotbollen eller om han satsar på en civil karriär inom näringslivet i Göteborg.

GT har varit i kontakt med Mats Gren som avböjt intervju.

Häckens återstående matcher 2021

31 oktober: Djurgården (h) i damallsvenskan

6 november: Eskilstuna United (b) i damallsvenskan

10 november: Benfica (b) i Champions League

17 november: Benfica (h) i Champions League

9 december: Bayern München (h) i Champions League

15 december: Lyon (b) i Champions League