Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oroande bilderna – på landslagsstjärnan

Filippa Curmark gratuleras av Taylor Leach och Vild Böe Risa efter kanonen som gav 2–0.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Göteborg FC är efter stor dramatik tillbaka på andra plats i allsvenskan.

– Vi var tvungna att vinna för att hänga med i toppen säger målskytten Filippa Curmark efter 2–1 mot toppkonkurrenten Vittsjö.

Smolk i glädjebägaren var att landslagsspelaren Elin Rubensson tvingades gå av med en misstänkt huvudskada redan i första halvlek.

Det var mycket som stod på spel när Göteborg FC och Vittsjö ställde upp för avspark.

De skånska gästerna låg närmast ledande Rosengård, medan GFC låg ytterligare en poäng bakom.

Kampen gäller inte bara det silver andraplatsen ger utan också Champions League-spel nästa år.

Fick bollen i huvudet

Hemmalaget tryckte gasen i botten från start. Redan efter drygt en minut pressades den första, resultatlösa, hörnan fram.

GFC fortsatte att kontrollera spelet, men det hackade lite i samband med att lagets landslagsstjärna Elin Rubensson fick en boll i bakhuvudet och blev liggande en stund på konstgräset.

Men Rubensson reste sig upp och det dröjde inte så länge tills Göteborg FC kunde ta ledningen.

Mittbacken Taylor Leach missade i den 16:e minuten först när hon skulle ta emot en bakåtpassning. Hon fick springa tillbaka till eget straffområde och hämta den och slog en lång djupledspassning mot Rebecka Blomqvist.

Sköt 2–0 med tungt skott

Allsvenskans skyttedrottning sprintade i från Vittsjö-försvaret och placerade bollen säkert vid målvaktens högra stolpe. Målet var Blomqvists 13:e i serien.

– Vi hade en bra trygghet i passningsspelet i första halvlek, säger Filippa Curmark.

Bara åtta minuter senare kom 2–0.

Filippa Curmark fick en passning en bit utanför straffområdet, petade åt höger och tryckte till.

– Jag gör inte så många mål, men mot Vittsjö tror jag att jag har gjort fyra fem stycken, säger Filippa Curmark.

Vittsjö-målvakten Sabrina d´Angelo hoppade men nådde inte det hårda skottet.

GFC fortsatte göra en stark första halvlek, men Vittsjö stack upp emellanåt. Dock utan att komma till någon riktigt het chans.

Vittsjö tog över

Drygt fem minuter före paus blev Elin Rubensson sittande på planen. GFC:s medicinska team kom ut på planen och hjälpte henne av.

Elin Rubensson, som ska undersökas för sin förmodade huvudskada, missar förmodligen morgondagens landslagssamling. Hon ersattes i matchen av Karin Lundin.

Hemmalaget ledde välförtjänt med 2–0 efter första halvlek, men när den andra började var det Vittsjö som trampade gasen i botten.

I avsaknad av Elin Rubensson tappade Göteborg en del av sin offensiva styrka då landslagskompisen Julia Zigiotti fick kliva ner från anfallet och ta Rubenssons mittfältsplats.

Två bollar i målställningen 

I 53:e minuten spelade sig Vittsjö fram till den dittills bästa chansen när Clara Markstedt lyfte bollen i ribban.

En stund senare drog Michelle de Jong en frispark i stolpen.

När Vittsjö tryckte på allt hårdare såg GFC-tjejerna allt mer slitna ut. De har haft ett tufft program på sistone, kämpade i onsdags till sig en seger mot Bayern München borta i Champions League.

Gästernas press bedarrade lite när de inte fick utdelning.

Med kvarten kvar började Göteborg FC få lite bättre ordning på sitt spel och kunde gå till några sporadiska anfall samtidigt som Vittsjö tappade en del av sin energi och kraft.

– Visst kan det märkas att vi spelade Bayern München i onsdags, men jag tyckte ändå att vi höll uppe energin bra. Däremot slarvade vi en del, säger Filippa Curmark.

Reduceringen kom

Men med bara tre minuter kvar kunde Vittsjö reducera när Alexandra Benediktsson nickade in en hörna.

Målvakten Jennifer Falk, också med i landslagstruppen, fick i samband med målet en smäll och blev liggande en stund innan hon ställde sig mellan stolparna igen.

I den fjärde tilläggsminuten fick lagkaptenen Beata Kollmats sitt andra gula kort för att ha fördröjt spelet och blev utvisad.

Hemmalaget kunde dock hålla undan och tog därmed över andraplatsen i tabellen med tre omgångar kvar av allsvenskan.

– En skön seger. Vi vet att vi är tvungna att vinna de fyra sista matcherna om vi ska ligga kvar där uppe, säger Filippa Curmark.