Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Framtiden oklar för Blackstenius

Se när Truls Möregårdh tar sig till VM-final
Stina Blackstenius kommer närmast från en allsvensk säsäong med BK Häcken.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Stina Blackstenius under en landslagsträning på Eleda stadion i Malmö.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ. Två stormöten i Europa kvar – sedan står landslagsstjärnan Stina Blackstenius, 25, utan något kontrakt. 

Och än har hon inte bestämt sig om det blir fortsättning i Häcken eller ett nytt försök utomlands. 

– Jag kommer ta den tid det tar för att ta det beslut som blir bäst, säger Blackstenius. 

Den allsvenska säsongen är över och BK Häcken lyckades inte försvara sitt SM-guld. Men det betyder inte per automatik att Stina Blackstenius kan fokusera fullt ut på det blågula landslaget.

Än kvarstår nämligen två möten i Champions League där BK Häcken först ska ta sig an Bayern München hemma på Bravida arena följt av ett bortamöte mot den franska storklubben Lyon.

För egen del har Blackstenius ett avtal med Häcken som löper ut efter de kommande Champions League-matcherna. Därefter är karriären ett oskrivet kapitel - utan någon färdigskriven klubbadress. 

– Jag har fortfarande ingen ny information när det kommer till den frågan. Det är klart att det inte är långt kvar till mitt kontrakt går ut men jag känner fortfarande att det finns tid att jobba på och jag kommer ta den tid det tar för att ta det beslut som blir bäst, säger Blackstenius.

Stina Blackstenius och det svenska landslaget är just nu i Malmö och gör sig redo för landskamp mot Slovakien.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Stina Blackstenius var ute på ett utlandsäventyr hos franska Montpellier så sent som mellan 2017 och 2019. Därefter flyttade hon tillbaka till Sverige och Linköping, innan karriären fortsatte hos BK Häcken förra året.

Under den gångna allsvenska säsongen noterades Blackstenius för 21 matcher och 17 mål för Göteborgsklubben. 

– Jag har inte satt någon deadline men någonstans vill man att ett beslut ska landa och att det ska bli klart så man kan slappna av i vad som händer i framtiden och kommande säsong. Så det är en balansgång mellan att inte förhasta något och ändå få det klart inom en rimlig tid, säger hon. 

Nominerad till Ballon d'Or: ”Jättestort”

Att du fortfarande inte har något klart, är det så du har velat ha det eller har det bara blivit så? 

– Det har nog mer och mer blivit så i och med att jag inte velat stressa fram ett beslut eftersom det varit så mycket med både Häcken och landslag. Det har varit svårt att sätta sig ner och fundera kring vad man vill. Så det har kommit naturligt att det får ta den tid det tar.

Så sent som förra månaden blev Stina Blackstenius en av två svenskor att nomineras till åtråvärda Ballon d'Or, ihop med bland annat Chelsea-proffset Magdalena Eriksson.

Redan under måndagskvällen kommer priset delas ut – men Blackstenius har inga större förhoppningar om att bli den slutgiltiga vinnaren.

– Det är jättestort att se sitt namn på en sådan lista bland de otroliga fotbollsspelarna som jag tycker det är. Det var absolut ingenting som jag hade trott eller förväntat mig, men det har varit en positiv överraskning och det känns väldigt stort för mig personligen att vara nominerad på den listan.

– Även om jag kanske inte ser att chansen är så stor, om jag ska vara ärlig. 

Hur kommer du följa det? 

– Jag får väl se om jag får någon möjlighet att se det live på någon länk eller liknande. 

Ja, länk kommer det bli eftersom Stina Blackstenius och resten av det svenska landslaget just nu befinner sig i Malmö och gör sig redo för tisdagskvällens VM-kvalmöte mot Slovakien.

Så sent som förra veckan blev det 2-1-seger mot grupptvåan Finland inför rekordpublik på Gamla Ullev – en vinst som innebär att Sverige även fortsatt toppar sin kvalgrupp med tolv inspelade poäng. 

”Ett tag sedan jag spelade match senast” 

Blackstenius har dragits med en vadskada den sista tiden och blev kvar på bänken från början till slut mot Finland. Men om det krävs är hon redo för spel när VM-kvalet nu fortsätter:  

– Nu var det så klart ett tag sedan jag spelade match senast så det är ju en konkurrenssituation också och inte bara kopplat till vaden, säger Blackstenius. 

– Det är tufft att få speltid i landslaget så som det ser ut nu, men vi får se och jag lämnar över den frågan till Peter (Gerhardsson, förbundskapten).

Tisdagens match mellan Sverige och Slovakien har avspark klockan 19.00 på Eleda stadion. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Se intervjun med journalisten Jojje Olsson