Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fotbollsfilmen gör honom till vinnare

Foto: Tore Lund.
Foto: Privat
Foto: Mediebyrån.

Adde Larsson, pressassistent i Häcken, hoppades på ett pris för filmen ”Den blåaste himlen” på sportfilmfestivalen i Palermo.

Och visst fick han stå på scenen och hålla tacktal på engelska med en statyett i handen.

– Det är ett kvitto på att man kan lyckas oavsett om man har funktionshinder eller inte, säger den lycklige pristagaren.

Att det skulle bli ett pris för filmen ”Den blåaste himlen” visste Adde Larsson redan när han åkte till Italien.

Berättelsen om fotbollslaget Göteborg FC (numera BK Häcken dam) fick flest röster på filmfestivalens omröstning på Youtube.

Men ankomsten till Palermos flygplats bjöd på en lätt traumatisk upplevelse.

– Det var i samma veva som dom hade återinfört kraven på att man var tvungen att testa sig för corona för att komma in. Eftersom jag har adhd behöver jag lite tid på mig för att förbereda mig för sådant. Jag bad på engelska att dom därför skulle ta det försiktigt. Men där var en som inte hade koll på sådant. Han tog tag i min arm och körde upp pinnen i näsan, berättar Adde, som dock snabbt kom över upplevelsen.

Mamma och pappa kom

Nästa överraskning var av ett helt annat slag.

– Jag fick en chock när mamma och pappa plötsligt dök upp på hotellet. Jag hade ingen aning om att dom skulle komma dit, säger han.

Sportfilmsgalan blev en stor upplevelse.

– En stund före började det med ett litet cocktailparty med snittar och så. Galan började klockan nio på söndagskvällen, kvart i nio fick vi gå in i stora salen där det sedan höll på, säger han.

Med på resan fanns även Jonas Autio, samordnare på Mediebyrån där Adde har sin dagliga verksamhet, och Tore Lund, pressansvarig i numera nedlagda Göteborg FC.

Hade förberett talet

Adde fick sina 30 sekunder i strålkastarljuset för sitt tacktal efter att ha fått segerstatyetten i sociala medier-klassen.

Och han var förberedd.

– Jonas och jag tränade före galan, vad jag skulle säga stod på en lapp. Det var ett tal på engelska. Om jag inte hade haft det hade jag kanske bara fått ur mig ett Thank you eller Thank God eller något, säger Adde med ett skratt.

Med tårar i ögonen höll han sitt tal.

– Det var svårt att hålla tillbaka känslorna. Jag tackade Kopparberg/Göteborg FC, Tore, Jonas, Johannes på Mediabyrån och så, berättar han.

Festivalpubliken fick höra vad det betydde för honom – som har vad som kallas lätt utvecklingsstörning, adhd och autism – att stå på scenen som vinnare.

”Jag är otroligt stolt”

Tillbaka hemma i Göteborg har han fått tid att reflektera.

– Det har inte sjunkit in helt ännu, men när jag har fått lite distans är det ju jättestort. Jag är otroligt stolt. Det är ett kvitto på att man kan lyckas oavsett om man har funktionshinder eller inte. Men det här är inte bara mitt pris utan hela Mediabyråns, säger Adde Larsson.

Livet efter film och festival går vidare på Mediabyrån och i Häcken där han är pressassistent och en av ledarna i F19-laget.

Men Adde Larsson drömmer om att göra fler filmer.

– Jag hade velat göra en film och intervjua funktionshindrade om deras drömmar. Själv lever jag ju min dröm. Redan när jag var liten drömde jag om att få jobba med fotboll. Nu skulle jag vilja prata med andra, i liknande situation som jag, om deras drömmar, säger han.