Första orden efter infekterade tvisten

Stina Blackstenius har gjort sin första träning med sitt nya lag.
Foto: Markus Wulcan
Stina Blackstenius är Göteborg FC:s senaste nyförvärv.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Hon lämnade Linköping under uppmärksammade former.
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Efter en segdragen tvist lämnade Stina Blackstenius, 24, Linköpings FC. 

Nu är landslagsspelaren på plats hos sin nya klubb Göteborg FC.

– Jag har velat vara så professionell som möjligt i detta och gillar ambitionerna och kraven som finns här, säger Blackstenius efter sin första träning.

Under hösten var Linköpings FC i ekonomiska trångmål och såg ut att tvingas dra ner på spelarbudgeten rejält inför 2020. 

Det fördes samtal om en övergång för Stina Blackstenius till Göteborg FC – men i sista stund fick LFC in ett miljonbidrag och ville då behålla sin landslagsanfallare.

Skiljenämnden indragen i övergången

GFC ansåg att de båda parterna hade kommit överens om en övergång tidigare och lämnade därför in en anmälan Svenska fotbollförbundets skiljenämnd

I förra veckan kom nämndens beslut och det var i Göteborgs favör – Linköping tvingades därför släppa Blackstenius till konkurrenten.

– Det känns jättetråkigt att Stina lämnar och är så klart en förlust för LFC. Vi har gjort vårt yttersta för att Stina ska stanna kvar, men ibland blir det tyvärr inte som man önskar eller planerar. Göteborg får en riktigt bra spelare och en bra person, sa Linköpings ordförande Paul Lindvall.

Under tisdagen gjorde Stina Blackstenius sin första träning med Göteborg FC.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Halvtidspermitterade

Göteborg FC skulle ha spelat allsvensk premiär mot Vittsjö förra helgen, men när coronaviruset slog till blev spelarna i stället lediga i två veckor. 

När de under tisdagen återupptog den gemensamma träningen på Valhalla IP var det som halvtidspermitterade fotbollsspelare.

Nu med Stina Blackstenius, som tränat med Linköping hela vintern i väntan på en lösning, i laget.

– Man har längtat efter att komma ut på planen igen och börja den här nya utmaningen med nya laget. Det känns väldigt kul och spännande att komma till en ny stad och ett nytt lag och börja något nytt, säger hon efter sitt första pass med Göteborg FC. 

”Jag har velat vara så professionell som möjligt i detta och det har varit min inställning”, säger Stina Blackstenius.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Varför gör du klubbytet? 

– Det handlar om utmaningen och något nytt. Jag har fått en väldigt bra känsla av staden och klubben. Jag gillar ambitionerna och kraven som finns här. 

Hur har din relation med Linköping varit den senaste tiden? 

– Den har varit bra. Jag har velat vara så professionell som möjligt i detta och det har varit min inställning. 

”Vill inte kommentera tvisten”

Har det varit svårt att hålla sig kall i detta? 

– Nej, jag har verkligen bara försökt fokusera på att prestera så bra fotboll som möjligt och gå till träningarna och försöka vara mitt bästa jag i träning, men mer än så vill jag inte kommentera tvisten. 

Vad kan du hjälpa Göteborg med? 

– Jag vill försöka fortsätta vara den fotbollsspelare jag är och utveckla mitt spel ännu mer, men jag hoppas kunna komma in med fart i djupledsspelet, det är där jag trivs bäst. Men det får ta lite tid innan man kommer in i det, säger Stina Blackstenius. 

Göteborg FC, som numera tränas av Mats Gren och Jörgen Ericson, har tidigare förstärkt med Filippa Angeldahl från just Linköping och Emma Kullberg från Örebro. Truppen består nu av 18 spelare.