Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En cup är en cup och har sina egna regler…”

Häckens tränare Mats Gren.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Häcken tränar inför cupfinalen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Häcken tränar inför cupfinalen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Spelet har hackat och resultaten har gått emot. 

Nu väntar cupfinal mot Eskilstuna och BK Häcken har jobbat hårt med att förbättra offensiven mot ett kompakt försvar. 

– Det handlar om att vara kreativa och vi är jättetaggade på att ta hem guldet, säger Lotta Ökvist, 24. 

Häcken tränar inför cupfinalen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Häcken tränar inför cupfinalen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

De regerande mästarna har inlett seriespelet lite sisådär. Efter två segrar blev det bara 1-1 mot Vittsjö borta och i lördags förlorade man mot Linköping med 1-0 på Bravida Arena. 

– Det var två tuffa matcher, lagen har scoutat oss bra och gjort det svårt för oss. Vi får se till att vässa spelet i den sista tredjedelen. Det är något vi har pratat mycket om, för många lag kommer att backa hem mot oss och det är något vi måste jobba med, säger Lotta Ökvist. 

Eskilstuna spelar konsekvent ett 3-4-3-system, men sannolikt kommer de att vara ganska defensivt inriktade i torsdagens cupfinal på Hisingen. 

– Vi kommer säkert att ha ett stort bollinnehav och de är ganska fysiska, så det blir tufft. Sedan får vi se om de faller hem med sina yttrar eller inte, säger Ökvist. 

Lotta Ökvist.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”En hel del erfarenhet”

I Manchester United hade hon en klassisk ytterbacksroll i en fyrbackslinje, i BK Häcken spelar hon till vänster i en trebackslinje och kan därmed inte vara lika offensiv som hon vill vara. 

– Det är klart att det är lite ovant, men jag spelar där tränaren sätter mig. Att följa med upp och slå inlägg är ju en av mina styrkor, men jag känner mig inte jättelåst nu heller, säger 24-åringen. 

Tränaren Mats Gren är nöjd med vad nyförvärvet har presterat så här långt. 

– Man märker att hon har en hel del erfarenhet från tiden i England och hon har en väldigt bra vänsterfot. Sedan är väl Lottas älsklingsposition att vara ytterback och inte en av tre... men vi har varierat lite och börjat träna på att vara fyra men inte riktigt satt det ännu. Som det är nu måste hon göra fler avvägningar, det behövs mer flexibilitet och överflyttningar i en trebackslinje, säger Gren. 

Vad förväntar du dig av Eskilstuna? 

– Jag förväntar mig inget fyrverkeri direkt när de kommer hit. De vill nog ligga bra i defensiven och satsa på kontringar skulle jag tro. 

Häcken tränar inför cupfinalen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”En cup är en cup”

Vad säger du om era två senaste insatser? 

– Vi har inte fått i gång spelet som vi har velat. Det har hackat lite. Linköping kom hit och parkerade bussen. Sista halvtimmen stod de med tio man på sista 25-30 meterna. Vi hade väl bollen 80-20 men lyckades inte lirka upp deras försvar. Det kan bli samma i finalen och vi har självklart pratat om det, men sedan får vi inte bli för heta på gröten heller så att vi öppnar upp oss helt. 

– Det gäller att ha tålamod, få upp tempot och ha löpningar utan boll. Men vi måste också sätta in lite fler inlägg när det är läge. 

BK Häckens nya damelitlag har mot Eskilstuna chansen att vinna sin allra första titel och är storfavorit. 

– En final är alltid något speciellt, men en cup är en cup och har sina egna regler och allt som har hänt innan får man lägga åt sidan. Det gäller att vi är laddade och visar att förra matchen bara var en plump i protokollet, säger Mats Gren.