Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var bra för mig att få distans efter Blåvitt”

Mats Gren är ny tränare i damallsvenska Göteborg FC.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson, sportchef Kennet Andersson och före detta sportchefen Mats Gren under en träning med Blåvitt tidigare i januari.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Efter ett år utan fotboll är Mats Gren, 56, tillbaka i branschen. 

Nu ska han som tränare göra Göteborg FC till mästare för första gången. 

– Det var bra för mig att få distans efter Blåvitt och nu har jag mycket energi, säger han. 

Efter ett år utan jobb är Mats Gren sugen på att leda Göteborg FC mot en stark säsong i damallsvenskan.
Foto: BILDBYRÅN

GT träffade IFK Göteborgs förre sportchef i samband med en träning i Prioritet Serneke Arena. Under passet coachade Mats Gren aktivt och var noggrann med detaljer som kunde förbättras. 

– Det är jätteroligt. Det har varit en bra start och det är ett väldigt bra gäng och det är inspirerande för mig. Full fart hela tiden och otroligt bra kvalitet på alla övningar, säger han. 

56-åringen var tränare för Jönköpings Södra i superettan innan IFK Göteborg anställde honom som sportchef våren 2014. 

– På ett sätt var det skönt att komma ut på planen igen och det blir ju mindre administrativt jobb. Som sportchef har man sina idéer men man får självklart inte lägga sig i det som händer på planen alltför mycket. Tränarna ska få göra sitt. Då blir det mer att man får ställa frågor till tränarna och ha vissa diskussioner. Nu blir det mycket mer mina och Jörgens (Ericson) idéer som hamnar direkt på laget. 

Mats Gren hälsar på Giorgi Kharaishvili under en träning med IFK Göteborg tidigare i januari.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Är det roligare? 

Jag tycker att det är roligt att komma ut på planen, verkligen, men sedan trivdes jag jättebra i sportchefsrollen också, annars hade jag inte tagit den. Trivs jag inte med något slutar jag. Och det är roligt att jobba med detaljerna. 

”Många reagerade...”

Mats Gren arbetade extremt mycket när han var sportchef i Blåvitt och under en period var han dessutom tillförordnad klubbdirektör. Något som blev ohållbart i längden. Att vara tränare i Göteborg FC tar också mycket tid, men det är en lugnare tillvaro. 

– Så är det självklart. Sedan hjälper jag till med andra saker och tittar med Lasse (Svensson, sportchefen) och Jörgen och ser till så att allt funkar. Men det är inte alls en lika stor apparat som det är runt Blåvitt. Men sedan är det mycket större runt damfotbollen nu, inte minst här i Göteborg. Många har reagerat när jag gick in här och tyckt att det är jätteroligt. 

Mats Gren står ibland på läktaren när IFK Göteborg spelar.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Han delar uppdraget med parhästen Jörgen Ericson, som är kvar sedan Marcus Lantz var huvudtränare. 

– Vi har pratat om våra styrkor och svagheter och så har vi delat upp det lite, sedan är vi med i varje övning och rättar och korrigerar. Den taktiska delen tar jag lite mer och han tar andra delar, då drar jag mig tillbaka. Det funkar hur bra som helst. 

Göteborg FC vann cupen i fjol och har slutat tvåa i serien två säsonger på raken. Målsättningen, förutom att återigen knipa en Champions League-plats, är inte spikad ännu. 

– Jag känner redan nu att många gärna vill lyfta bucklan, men vi ska diskutera det internt så att alla känner sig trygga, säger Gren, som lagt tiden i Blåvitt bakom sig även om han fortfarande följer laget med stort intresse. 

Mats Gren imponeras av kvaliteten på träningarna.
Foto: BILDBYRÅN

Imponerade av kvaliteten 

Är det något som överraskar dig med att träna ett damlag?

– Jag såg mycket damfotboll förra året för jag lovade att hjälpa Peter (Bronsman, klubbens ordförande och storsponsor) med allting och titta lite. Det jag är väldigt imponerad av nu är att det är väldigt bra kvalitet på det vi gör på träningarna. Att det är full fart och att de verkligen suger i sig utav allting. 

Din föregångare Marcus Lantz sa att tjejerna var mer ambitiösa än killarna. 

– Så känns det faktiskt. De är jädrigt noga med allting och när vi tränar så tränar vi och då är det fullt fart. 

Hur tänker ni kring spelsätt? 

– Vi ändrar inte mycket. Marcus och Jörgen har byggt upp det väldigt bra på två år, vi ska bara bygga vidare på det, säger Gren om GFC:s offensiva och passningsorienterade fotboll. 

Mats Gren fick sparken av IFK Göteborg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Efter en turbulent tid fick Mats Gren hösten 2018 sparken av IFK Göteborg

Under i stort sett hela 2019 var han ledig. 

– I början var det jätteskönt. Jag hade jobbat jäkligt mycket och behövde det. Plus att det blev mycket negativt runtomkring och det är inte så roligt och då är inte jobbet i sig roligt heller. Fram till och med hela sommaren njöt jag av ledigheten, sedan började det klia i kroppen under hösten. Men jag sa att jag ville ha något nytt från januari, antingen här eller i utlandet. 

”Jag har gjort mycket roligt”

Gjorde du något roligt under året? 

– Jag har gjort mycket roligt. Jag har självklart tittat på mycket fotboll. Dels här förstås men även i England och Schweiz och så. Och så följde jag damfotbollen mycket som sagt. Jag hade väldigt bra koll på Kopparberg/Göteborg och Peter tyckte det vore roligt om jag hoppade på det. Det var en bra tid för mig att få distans efter Blåvitt och nu har jag mycket energi efter det året. Så det känns bra. 

Göteborg FC hoppas få ett lyft med ny tränare.
Foto: ADAM IHSE / TT

Nyligen värvade Göteborg FC mittfältaren Filippa Angeldahl, 22, från Linköping och landslagsmittbacken Emma Kullberg, 28, från Örebro. Nu letar klubben efter offensiv kraft. 

– Eftersom vi har så fantastiskt bra kvalitet så vill vi bara ha in typ landslagsspelare, antingen svenska eller andra, för att de ska ha en chans att gå in i laget men det är inte det lättaste att hitta. Antingen en kantspelare på mittfältet eller en anfallare. Men inget är bestämt. 

En landslagsspelare låter kostsamt. 

– Ja, men det är inte mitt bord numera, haha.

Presskonferensen när Blåvitt sparkade Mats Gren