Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det ska bli riktigt kul att mötas igen”

Göteborg FC:s målvakt Jennifer Falk.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Jennifer Falk, 27, har hållit nollan i sju av elva matcher.

Hon har spelat varje minut när Göteborg FC har skaffat slagläge inför seriefinalen mot Rosengård.

– Alla i laget är så taggade, säger hon.

Jennifer Falk gör sin sjunde säsong i allsvenskan.

Första året i Jitex stod hon i alla utom en.

Andra året blev det alla 22 matcherna mellan Mallbackens stolpar.

Men sedan hon kom till Göteborg FC 2016 har det, främst i konkurrens med holländska landslagsmålvakten Loes Guerts, som mest blivit 15 matcher på en säsong.

Med Guerts på läktaren i sviterna av en hjärnskakning är Jennifer Falk ohotad i målet.

”Då stod jag hela hösten”

Hon är, tillsammans med mittbacken Emma Kullberg, den enda som har startat och avslutat alla de elva matcher som hittills har spelats.

– Under mitt första år gick Loes till PSG, då stod jag hela hösten. Och så spelade jag mycket förra våren. Men sen tiden i Jitex och Mallbacken har jag inte fått kontinuerlig speltid på det här sättet, säger hon.

Hur mycket betyder det för ditt spel att du vet att du står även i nästa match?

– Det är trist med Loes skada och det är jättebra med konkurrens, som gör att man höjer sig på träningarna. Men för mig och mitt spel har det varit väldigt skönt att få spela så här många matcher i rad, säger Jennifer Falk. 

Hon har bara släppt in fyra mål, minst i serien. Men hon är inte bara bra på att stå i vägen, vad som förmodligen är allsvenskans bästa fötter sitter längst ner på Jennifers fötter.

Ska använda fötterna

Det visar bolltalangen, som även var en lovande tennisspelare, både på träning och matcher. 

Är du inte sugen på att spela ute?

– Jo, haha. Såg du inte när jag gjorde mål nyss, säger hon om kanonen vid motståndarmålvaktens stolpe under tempospelet på träningen.

– Där blev jag väldig sugen. Men vi pratar mycket om att jag ska använda fötterna och det är kul att jag har förtroende att göra det.

Serieledning och tre poäng ner till Rosengård – varför har ni gjort en så bra första halva av serien?

– Dels har vi en del som har varit här länge och så har vi några jättebra nyförvärv. Vi har kommit ihop bra som grupp där alla strävar mot samma mål, svarar hon.

– Det var inte dåligt förra året heller, men det är väldigt bra i år.

”Det blir jättetufft”

GFC har bara tappat poäng mot Eskilstuna och Rosengård. Tillsammans med de tre backarna framför sig bildar Jennifer Falk försvaret som är grunden i framgången.

– Vi har hittat ett sätt att spela där vi har bytt spelare i backlinjen och ändå haft ett jättebra samspel. Vi känner oss trygga i oss själva och det har blivit bättre och bättre ju längre tid av säsongen som har gått, säger målvakten.

Men på söndag står Rosengård på andra sidan – igen. För tre veckor sedan blev det 1–1 på Valhalla.

Om GFC vinner rycker de loss med sex poäng före Rosengård.

– Det blir jättetufft. Det viktigaste för oss är att vi tror på oss själva. Som när vi mötte dom här. Ju längre matchen led, desto bättre blev vi. Det ska bli riktigt kul att mötas igen, säger Jennifer Falk.