Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är klart att vi vill vara högst upp”

Pauline Hammarlund.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Göteborg FC:s tränare Mats Gren.
Foto: TOMMY HOLL / TT

Med fina nyförvärv och nyckelspelare tillbaka från skador är Göteborg FC en av guldfavoriterna i årets damallsvenska. 

Den breda truppen blir en styrka när matcherna kommer tätt.

– Vi kommer att behöva rulla på spelare, säger anfallaren Pauline Hammarlund.

Två år i rad har Göteborg FC blivit tvåa i allsvenskan. 

Klubbens första SM-guld kanske kommer nu i stället, i en serie där Göteborg och fjolårsmästarna Rosengård pekas ut som favoriter.

– Skulle man bli tvåa en gång till så kommer man ju inte att vara nöjd. Det är klart att vi vill vara högst upp, säger Mats Gren, som är ny tränare i Göteborg.

Det mest lysande nyförvärvet är Stina Blackstenius, anfallsstjärna i landslaget, som hämtats från Linköping.

– Hon är stark, bra i djupled, river och sliter, och är farlig i straffområdet, beskriver kollegan Pauline Hammarlund.

Göteborg FC siktar högt i år.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Höll inte i fjol

Några andra spännande tillskott är backen Emma Kullberg från Örebro, mittfältaren Filippa Angeldal, också från Linköping, och lovande ungerskan Anna Csiki på vänsterkanten.

– Förra säsongen hade vi dels otur med skador, och dels lite för tunn trupp för att orka de veckor när det blev väldigt tajt med matcher. Vi hade svårt att hålla vår höga nivå under hela säsongen, säger Pauline Hammarlund, som nu är inne på femte året i Göteborg.

Facit blev att man åkte ur Champions League mot Bayern München, och tog fyra poäng färre än Rosengård i allsvenskan.

I år är spelschemat rekordtufft efter den sena säsongstarten. Då blir det extra viktigt att ha en bred trupp.

– Jag tror inte att någon kommer att kunna spela alla matcher i år och prestera på topp. Vi kommer att behöva vila spelare, säger Pauline Hammarlund.

Göteborg FC:s tränare Mats Gren.
Foto: TOMMY HOLL / TT

Tillbaka efter skador

Hon är själv i bättre form än på länge. Karriären stannade upp för den landslagsmeriterade anfallaren när båda knäna måste opereras efter säsongen 2017. Hammarlund var tillbaka på planen i fjol, men fick en ny knäskada som höll henne borta nästan hela hösten.

– Jag känner att jag är tillbaka där jag var fysiskt, innan skadorna, för första gången på nästan tre år.

– För mig har det varit lite bra att få den här långa försäsongen och bygga upp mig ordentligt, säger 26-åriga Hammarlund.

Hon har varit het i de senaste träningsmatcherna, med mål mot både Rosengård (ett) och Vittsjö (två). Men konkurrensen om anfallsplatserna är stenhård. Förutom Stina Blackstenius finns även Rebecka Blomqvist, som gjort 27 allsvenska mål på två år.

Pauline Hammarlund.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Passningar i fokus

Nye tränaren Mats Gren har oftast ställt upp laget i en 3–5–2-uppställning, men är öppen för variationer. Mycket omsorg har ägnats åt att förädla passningsspelet.

– Vi har intelligenta spelare som hittar ytor där vi kan ta emot bollen och vända upp, och även tekniskt väldigt duktiga spelare. Vi sätter ganska hårda passningar, säger Gren.

Tillbaka i laget efter frånvaro är även Emma Berglund, landslagsbacken som fick skadeproblem efter ankomsten från Paris SG förra sommaren.

Å andra sidan saknas mittbacken Beata Kollmats, som är korsbandskadad, och VM-mittfältaren Elin Rubensson, som väntar barn.