Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är en maktlöshet – sjukdomen bestämmer”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Landslagsanfallaren Rebecka Blomqvist har varit en av Göteborgs mest tongivande spelare de senaste säsongerna.

Men i höstas vändes livet upp och ner när hon fick beskedet att hon drabbats av cancer.

– Plötsligt var det livet som det handlade om och något annat fanns inte, säger 22-åringen till Bohusläningen.

I höstas kände Rebecka Blomqvist att det var något som inte stämde. Hon kunde fortfarande spela fotboll och prestera, men känslan och symptomen fick henne ändå att kontakta sjukvården.

I oktober hittade man en cysta på ena äggstocken som behövde opereras bort direkt och den följande analysen ledde till det tuffa beskedet från läkarna: du har cancer.

Svår ovisshet

– Det går inte att förklara, men det svåraste av allt är ovissheten eftersom man inte har något att förhålla sig till. En maktlöshet utan chans att påverka vad som ska hända. Det är ju sjukdomen som bestämmer, säger Rebecka Blomqvist i en lång intervju med Bohusläningen.

Hon berättar att stödet från familjen och den närmaste släkten betydde ”enormt mycket”, under den jobbiga tiden när säsongen var över och allt kom att handla om sjukdomen. Den typ av cancer som Blomqvist konstaterades ha är ovanlig för en 22-åring.

Upptäcktes i tid

Men Rebecka Blomqvist hade mitt i allt också tur. Tur att cancern upptäcktes i tid och att hon slapp gå igenom behandlingar. Den 8 januari kom beskedet att cancern var borta och senare har även en efterkontroll gjorts med samma besked, enligt Bohusläningen.

Blomqvist vill också skicka med budskapet att ta kontakt med sjukvården om man är orolig, och att stötta forskningen i den mån man kan.

– Lyssna på din kropp och låt en läkare kolla dig om du är orolig.