Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är där jag behövs just nu”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

I OS 2016 spelade mittfältaren Elin Rubensson, 28, vänsterback.

Efter det blev det mittfältet igen – både i klubb- och landslag.

Men när Häcken ska spela Champions League mot Bayern München är Rubensson högerback – precis som hon har varit hela säsongen.

– Det är där jag behövs just nu, men det är klart att jag vill upp på mittfältet, säger landslagsspelaren.

Elin Rubensson blev 2018 pionjär i damallsvenskan. När hon och dåvarande Göteborgs FC efter två tvåårskontrakt presenterade det nya var det historiskt:

Hela fem år – ett kontrakt som sträcker sig över 2023.

Men när hon har skrivit sina kontrakt har det alltid varit med tanke på att spela på mittfältet.

När Häcken möter Bayern München borta i dag är hon dock högerback – precis som hon har varit i stort sett hela tiden sedan hon kom tillbaka efter förra årets barnafödande.

– Det här är den längsta perioden jag har spelat back i klubblaget. Annars har det bara rört sig om någon enstaka match, säger Elin Rubensson.

Vänsterback i OS-finalen

Även som högerback får hon slå vänsterhörnor och ta hand om de frisparkar där det passar bäst med en högerfot.

– Det har fungerat ganska bra att spela högerback. Vi spelar ju väldigt offensivt och då ska jag upp, jag har nästan blivit som en wingback, säger hon.

Mer ovant var det i OS 2016. Rubensson var uttagen som mittfältare i Pia Sundhages landslag, men när det behövdes en vänsterback föll lotten på den mångsidiga mittfältaren.

Och där startade hon i kvarts- och semifinalerna och även i finalen där det blev förlust mot Tyskland.

Eftersom Elin Rubensson i år varit back i klubblaget är det också i den positionen hon tagits ut sedan hon återkom i landslagstruppen i september.

”Det är klart jag vill upp på mittfältet”

Även till nästa veckas VM-kval mot Irland är Elin Rubensson uttagen som ytterback.

Men hon ser det inte som att hon är i försvaret för att stanna.

– Det klart att jag vill upp på mittfältet. Det kan jag inte sticka under stol med. Men det vet dom, säger hon och nickar mot tränarna.

Säsongen närmar sig slutet. För ni den diskussionen just nu?

– Vi har ju en dialog hela tiden men just nu är det på högerbacken jag behövs för att vi ska få ihop det, säger hon.

När Häcken förlorade med 0–3 förra veckan fanns det dock inte så mycket utrymme för Elin Rubensson att gå till offensiven, som hon är van vid från allsvenskan.

Lyon kom väldigt fort

Lyons snabba anfallare tryckte tillbaka Häcken, Rubensson fick mest ägna sig åt att försöka stoppa anfallen som kom på hennes kant.

Mot Bayern München, i den andra gruppspelsmatchen i Champions League, hoppas hon att det blir mer utrymme att spela på motståndarnas planhalva.

– Lyon kom med en helt annan fart än vad vi är vana vid från allsvenskan. Då har man inte råd att göra de misstag vi gjorde, vi blev straffade direkt. Vi måste dra ner på misstagen i resterande matcher, säger Elin Rubensson.

Hon var med i München för två år sedan när dåvarande Göteborg FC vann med 1–0 och så när slog ut tyskorna ur Champions League.

– Det var en tuff match. Några spelare är kvar, men jag tror att dom har haft stor spelaromsättning, säger hon.

Måste vara hundra procent

Efter förlusten mot Lyon och 0–0 mot Vittsjö hoppas Elin Rubensson på en bra match, helst med poäng, mot Bayern München.

– Jag hoppas att vi kommer i gång bra direkt från start. Vi vet att vi måste vara hundra procent för att kunna vinna, säger hon.