Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Därför var det väldigt lockande med Häcken”

Josefine Rybrink.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. För fyra år sedan valde hon Kristianstad för att vara säker på att få speltid.

Nu har Kungsbacka-tjejen Josefine Rybrink, 23, återvänt till hemtrakten för att leda Häckens backlinje i jakten på SM-guldet.

– Jag vill vinna titlar. Det hoppas jag få göra här, säger hon.

Lagkaptenen för guldlaget 2020, Beata Kollmats, skrev häromdagen på för italienska Roma.

Landslagsspelaren Emma Kullberg försvann i höstas till engelska Brighton.

När Häckens damlag behövde en ny försvarsgeneral riktades blickarna mot Kristianstads DFF, förra årets serietrea bakom Rosengård och Häcken.

Där fanns Josefine Rybrink, som debuterade i landslaget för snart ett år sedan.

Kristianstads lagkapten och mittback, ursprungligen från Onsala, nappade på budet och har nu flyttat tillbaka till norra Halland.

Josefine Rybrink och Häckens tränare Robert Vilahamn.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”En väldigt bra klubb”

– Jag bor i Kungsbacka med min pojkvän. Vi börjar där, sen får vi se om vi flyttar in mot Göteborg. Men det är inte så långt, det går fort att köra hit, säger hon efter sin första träning med nya klubben på Bravida arena.

Hur mycket påverkade möjligheten att återvända till hembygden när du bestämde dig för Häcken?

– Det är både ock. Häcken är en väldigt bra klubb att gå till, jag kände direkt att det är ett steg från Kristianstad att gå hit. Förutsättningarna är ju väldigt bra här. Men sen är det klart att det lockar lite extra när jag har familj och pojkvän här, säger hon.

Varför inte dåvarande Göteborg FC för fyra år sedan, varför blev det Kristianstad?

– Kristianstad hade legat på mig i flera år tidigare och försökt värva mig när jag gick i gymnasiet. Jag hade haft en dialog med dom och visste att speltid var viktigt när jag skulle byta klubb. Då tänkte jag att Kristianstad passade bra, säger Josefine Rybrink.

Tacksam för åren i Skåne

Hon är tacksam för de fyra åren i Skåne.

– Ja, dom åren var väldigt lärorika för mig. När jag kom dit hade jag inte spelat i allsvenskan, det är där jag har lärt mig och utvecklats både som person och fotbollsspelare, säger hon.

Men från och med nu är det Häcken som gäller. Kontraktet är på tre år och klubben ser henne som en viktig pjäs i det lag som går för SM-guld och framgångar i Champions League.

– Hon är väldigt långt fram i i sin utveckling och har varit dominant i allsvenskan och kapten i U21-landslaget. Jag kan med största sannolikhet säga att hon kommer att spela som ordinarie i A-landslaget inom två år, säger tränaren Robert Vilahamn.

– Hon är en mittback med väldigt bra fötter. Jag vill att vi ska styra matcherna så mycket som möjligt. Då är det en jättefördel med en sådan spelare. Josefine kommer att tillföra mycket.

Josefine Rybrink och Lotta Ökvist.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Har en bra passningsfot”

Hon bekräftar bilden som tränaren har av henne.

– Jag är en lugn fotbollsspelare som gillar att ha bollen mycket och en av mina styrkor är att jag har en bra passningsfot, säger Josefine Rybrink.

Hur mycket har du längtat efter att träningen ska börja i din nya klubb?

– Jättemycket. Jag spelade ju inte i Champions League och har varit ledig ett bra tag. Jag är extra taggad. Jag har tränat för mig själv allt för länge, det har jag tröttnat på. Skönt att ha ett lag att gå till igen, svarar hon.

På Häckens träningsanläggning Gothia Park ska damernas nybyggda del stå klar i mars. Då får damer och herrar samma förutsättningar att försöka nå framgångar.

– Förutsättningarna som finns här är svåra att hitta någon annanstans i Sverige. Inte heller om man tittar runt i Norden. Därför var det väldigt lockande med Häcken, säger Josefine Rybrink.