Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Därför var det lätt att skriva på nytt kontrakt”

Filippa Curmark har haft ett fantastiskt år.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Filippa Curmark och målvakten Jennifer Falk efter SM-guldet.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Landslagsdebut, SM-guld och nu Champions League.

Filippa Curmark, 25, har haft ett fantastiskt år.

Men Göteborg FC:s mittfältare betonar vikten av att slutföra det på bästa sätt.

– Det är klart att det är ett drömscenario att ha Champions League i vår att se fram mot, säger hon.

Filippa Curmark debuterade i allsvenskan för Jitex för sex år sedan. 

Men det är först i år, den sjätte säsongen i Göteborg FC, som hon fått sitt stora genombrott.

Trots att mästarklubben har landslagsspelare från olika länder på varje position är det Filippa Curmark som har varit lagets genomgående bäste spelare.

Kom in och avgjorde

Hon har startat i 21 av 22 matcher under guldsäsongen. I den 22:a ville tränarna spara henne – men hon kom ändå in och avgjorde.

Var det en utveckling som du förutsåg när säsongen började?

– Jag tränade på bra och skapade bra förutsättningar inför säsongstarten och hade en tro på mig själv att jag kunde ta nästa steg. När säsongen blev uppskjuten på grund av corona hann jag förbereda mig ännu mer. Så jag gjorde vad jag kunde för att det skulle gå bra i år, svarar hon.

Att säsongen blev sen och komprimerad innebar även något annat.

– Det har varit många matcher i år och det har passat mig bra, säger Filippa Curmark.

Med i EM-kvalet

Hon vill även tacka sina tränare Jörgen Ericson och Mats Gren för sin utveckling.

– Jag har fått mycket förtroende i år och har haft en roll som passar mig bra. Den har också passat bra för laget och jag har fått ut mycket av det som jag är bra på och ska bidra med, säger hon.

Framgångarna i klubblaget ledde också till att hon imponerade tillräckligt på förbundskapten Peter Gerhardsson för att han skulle plocka med henne i det landslag som kvalat in till EM 2022.

– Peter Gerhardsson har en tydlig spelidé och vet vilka roller han vill ha i sitt lag. Och han har tyckt att han vill ha med det som jag har gjort bra i år. Det är jätteroligt, säger Filippa Curmark.

Skrev på för två år

Medan Rebecka Blomqvist, Emma Berglund, Natalia Kuikka och Emily Sonnett lämnade klubben efter SM-guldet skrev Curmark och målvakten Jennifer Falk i stället på var sitt tvåårskontrakt med Göteborg FC.

– Vi har ett riktigt härligt gäng. Kopparbergs är ett lag som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har ju varit här i många säsonger, men trivs väldigt bra och känner att jag utvecklas. Därför var det lätt att skriva på ett nytt kontrakt, säger hon.

Sen finns ju möjligheten att spela Champions League. Inte bara mot Manchester City i dag och om en vecka. 

Champions League nästa år

Det blir även Champions League nästa höst i kraft av SM-guldet.

– Det är verkligen något att gå in i varje säsong med, att veta att man ska få spela ute i Europa och mäta sig med de bästa, säger hon.

Filippa Curmark var med förra året när GFC var ett mål från att slå ut Bayern München efter 1–2 hemma och 1–0-seger borta.

– Manchester City är lika bra som Bayern München. Men det är match i 180 minuter, vi går in med inställningen att vi kan vinna, säger mittfältaren.