Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Csiki: ”Jag är på den perfekta platsen nu”

Anna Csiki under fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Häcken och Växjö den 13 mars 2021.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Anna Csiki trivs bra i BK Häcken.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Johanna Rytting Kaneryd jublar ihop med Anna Julia Csiki efter ett mål.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Anna Csiki, 21, är en av de unga talangerna i BK Häcken.

Förra sommaren flyttade hon till Sverige från Ungern för att utvecklas mer som fotbollsspelare.

– I Sverige är fotbollen mycket bättre och det är en högre liga, så jag skulle säga att intensiteten och svårighetsgraden är högre här, säger hon.

Anna Csiki, 21, är en av de unga talangerna i BK Häckens damer. Hon kommer ursprungligen från Ungern och har tidigare spelat för Ferencváros från huvudstaden Budapest – och hon sägs vara ett av nationens framtidsnamn. 

Klubbar som Bayern München och Fleury har tidigare varit intresserad av 21-åringen, men hemmaklubben har inte riktigt velat släppa taget om henne.  

Men den tidigare Kopparbergs/Göteborg FC, numera BK Häcken, fick till slut en möjlighet att värva Anna Csiki – och i juni förra året flyttade hon till den svenska klubben. 

– Jag tyckte att det var en bra möjlighet för mig att komma till Sverige för att spela här. Jag funderade aldrig över om det var en bra eller dålig idé, utan jag var säker på att det bara var positivt.

Anna Csiki.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Anna Csiki.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Jag njuter av alla träningar”

Snart har det gått ett år sedan hon flyttade till Göteborg och hon har mer eller mindre funnit sig tillrätta i staden.

– Det har varit jättebra och jag tycker verkligen om staden. Jag njuter av alla träningar med tjejerna och vi hittar på saker tillsammans även utanför planen, så de här senaste tio månaderna har varit väldigt bra. 

Anna Csiki var säker på att hon skulle utvecklas som fotbollsspelare i Sverige och det var också av just den anledningen hon ville flytta hit.

– I Sverige är fotbollen mycket bättre och det är en högre liga, så jag skulle säga att intensiteten och svårighetsgraden är högre här. Men jag tror att jag är på den perfekta platsen just nu och jag har utvecklats väldigt mycket, både som person och som fotbollsspelare. 

Kan du beskriva dig själv som fotbollspelare?

– Jag tror att mina största styrkor är min fart och teknik. Jag tycker om när jag har tillräckligt med yta för att gå en mot en för att sedan korsa bollen in till min lagkamrat.

Anna Csiki jublar med sportchef Martin Ericsson efter en fotbollsmatch.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Saknar sin familj hemma i Ungern

Anna Csiki var sex år gammal när hon började spela fotboll för första gången i Ungern och sporten ligger henne väldigt nära hjärtat. 

– Det har alltid varit det viktigaste i mitt liv och det är det fortfarande. 

Distansen till familj och vänner hemma i Ungern har stundtals varit tufft för henne, inte minst i en pågående pandemi med sämre resemöjligheter.

Men hon är medveten om att familjen där hemma är väldigt stolt över henne.

– Min familj var väldigt glad över att jag skulle komma hit till Sverige men det är självklart inte lätt när de bor i Ungern och jag bor här. Det är inte så enkelt att resa dit nu men jag hoppas att det blir bättre snart igen. Men det är självklart tufft emellanåt och jag saknar dem väldigt mycket.

Den 17 september förra året mötte det svenska damlandslaget Ungern på Gamla Ullevi och Anna Csiki spelade med sitt hemmalag mot sina nya lagkamrater. 

Matchen slutade i en storvinst för Sverige som vann med 8–0. 

– Det har inte varit så enkelt nu i pandemin eftersom vi har haft så många coronafall det senaste året i Ungern, och även i landslaget. När vi spelade mot Sverige hade vi elva spelare i laget som var positiva och det försvårade allt, men det är svårt för alla egentligen. 

Anna Csiki spelade mot sina nya lagkamrater.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige vann mot Ungern den 17 september 2020.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Framtiden är oviss för mittfältaren

Nu längtar mittfältaren efter att damallsvenskan ska dra i gång och hon vill inte vänta en sekund till.

– Jag känner mig väldigt redo och jag kan inte vänta längre på att få starta i gång säsongen. Jag tror att alla är exalterade nu och jag hoppas att vi kan starta med en väldigt bra match. 

Försäsongen har sett lovande ut för BK Häckens damer som har vunnit flera träningsmatcher och tagit sig till final i Svenska cupen. 

– Det har känts väldigt bra med laget och vi har spelat bra så jag tror att vi är väl föreberedda inför säsongen. Vårt mål är att vinna mästerskapet i år igen och att vinna Svenska cupen så klart.

I november i år går 21-åringens kontrakt ut med klubben och framtiden ser i nuläget oviss ut.

– Vi får se vad klubben vill men jag känner mig väldigt lycklig här och jag tror att det är den perfekta platsen för mig att utvecklas, så jag ser fram emot att åtminstone få spela säsongen ut här.