Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blev målvakt som 18-åring – kan vinna SM-guld i dag

Jennifer Falk.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Multitalangen Jennifer Falk, 27, började stå i mål först som 18-åring. 

Nu är hon etablerad i A-landslaget och kan bli svensk mästare – som enda göteborgare i GFC:s startelva. 

– Det känns både coolt och lite tråkigt, säger hon. 

Jennifer Falk är en av Göteborg FC:s viktigaste spelare.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Tennis var Torslandatjejens enda idrott som barn och en bit upp i tonåren. Först som 15-åring började hon spela fotboll och då var det på innermittfältet hon huserade. 

Tre år senare tog hon plats mellan stolparna. 

– Jag hade inte tid med fotboll innan men jag har alltid gillat det. Jag tycker om alla sporter och vill gärna vinna. Det är svårt för mig att göra det bara på kul. 

Något som brukar visa sig när Göteborg FC kör lagaktiviteter som beachvolleyboll, padel och boule. Inte sällan hör Jennifer Falk till vinnargänget och internt är hennes multitalang omvittnad. 

– Jag vinner ju inte allt alltid, men jag vill vinna allt alltid. Jag tycker ju att allt är jättekul och det bidrar till att det går bra. 

Är det bollkänsla eller spelförståelse som utmärker dig? Eller både och? 

– Jättesvår fråga. Bollkänsla kanske. Eller jag har nog lite av varje förresten. 

Göteborg FC:s målvakter Jennifer Falk och Loes Geurts under en träning inför lördagens möte med Linköping.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Bofast i landslaget

Under säsongen har Jennifer Falk bara släppt in nio mål på 20 matcher och hon är numera bofast i Peter Gerhardssons landslag. 

– Vi har haft ett jättebra försvarsspel över hela planen. Bra samarbete och bra kommunikation och det känns som att det är viktigt för alla att vi inte ska släppa in mål, inte bara för mig. 

Finns det någon annan förklaring till din utveckling i år? 

– Detta är första säsongen som jag inte jobbar eller pluggar och det har jag aldrig gjort tidigare. Jag har mer tid till rehab och gym, men det är svårt att säga vad det har betytt. Jag kollar igenom matchen efteråt med målvaktstränaren och försöker hela tiden utveckla saker även om det går bra. Det finns alltid något att förbättra, som snacket och position med mera. 

Falk i landslaget.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

”Okej att vara nervös”

Under säsongen har Jennifer Falk och Göteborg FC fått kontinuerlig hjälp av landslagets idrottspsykolog Rasmus Wallin Tornberg. Han har varit på plats i veckan inför mötet med Linköping där Göteborg FC vid seger blir svenska mästare. 

– Det har varit nyttigt. Vi har pratat mycket om att även om man är nervös kan man alltid fokusera vad man ska göra rent fysiskt på planen. För min del är snack och en bra position viktigt, det måste jag fokusera på. Det är okej att vara nervös och vi är öppna om det och hjälper varandra. 

Göteborg FC har i år en stjärnfylld trupp, men det är bara Jennifer Falk i den ordinarie startelvan som kommer från Göteborg. 

– Det är lite både och. På ett sätt känns det coolt, men det är lite tråkigt också att det inte finns fler göteborgare i ett Göteborgslag. Men förhoppningsvis kommer det fler från F19-laget framöver, säger Jennifer Falk. 

TV: Lagkamraten Rebecka Blomqvist inför avgörandet

GFC-stjärnan Rebecka Blomqvist om sjukdomsbeskedet, framtiden och gulddrömmen.