Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför lägger Göteborg FC ner verksamheten

Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN

Göteborg FC blev svenska mästare i höstas.

Men nu kommer klubben med ett chockbesked – att man lägger ned elitverksamheten.

– På kort sikt kan det se dåligt ut. Men vi gör det för damfotbollens framtid, säger ordföranden Peter Bronsman.

2020 var en succésäsong för Göteborg FC med SM-guld och Champions League-spel mot Manchester City.

Trots det läggs A-laget ner med omedelbar verkan. 

– Beslutet är nytt. Men funderingarna började egentligen för två år sedan när IFK Göteborg, efter diskussioner om samgående oss emellan, bestämde sig för att starta egen damverksamhet, säger Peter Bronsman.

– Den uppgift vi fick av politikerna när vi flyttade från Landvetter till Göteborg var att skapa ett elitlag. Nu har tidigare herrklubbar som IFK Göteborg, Häcken, Öis och Gais egna damsatsningar. Då har vi gjort vårt. Vårt beslut skyndar förhoppningsvis på deras utveckling, säger Peter Bronsman.

”Då hade jag varit livrädd”

Men hade ni inte bara kunnat köra vidare utan att sikta på guld?

– Det hade inte varit rättvist mot våra spelare. Deras ambition är att vinna och de förutsättningarna hade vi inte kunnat ge dem på sikt när de större herrklubbarna börjar satsa på sina damlag, vilket jag tycker är jättebra, säger han.

Kunde ni inte ha väntat in att Blåvitts eller Häckens damer hade nått allsvenskan?

– Då hade jag varit livrädd att vi hade bromsat deras utveckling, att spelarna hade valt att komma till oss i stället. Å andra sidan, om vi hade fattat ett beslut nu om att upphöra om tre år hade vi inte fått en spelare, säger Bronsman.

Du är ordförande och har genom ditt företag Kopparbergs pumpat in mycket pengar i klubben genom åren. Det är inte bara så att du har tröttnat på det?

– Nej. I dag är det ingen fara. Men på sikt kommer det att behövas mycket mer pengar för att kunna ge tjejerna förutsättningarna för att konkurrera. För en herrklubb handlar det om kanske 10–15 procent av omsättningen, de pengarna kommer vi inte att kunna matcha, svarar ordföranden.

– För några år sedan kunde vi besegra Manchester City. Men nu har vi ingen chans att matcha sådana klubbars förutsättningar. De stora herrklubbarna har nu damlag, det är trenden. Och då kan vi inte konkurrera.

Landslagsmålvakten i chock

Beskedet till spelarna kom tidigt på tisdagsmorgonen. För bara en och en halv månad sedan skrev landslagsspelarna Filippa Curmark och Jennifer Falk på nya tvåårskontrakt. 

– Visst hade vi kunnat låta bli att göra det. Men så länge det inte finns något beslut måste man jobba på som vanligt. Curmark och Falk är två fantastiska spelare som jag vet kommer att utvecklas vidare på annat håll, kommenterar Peter Bronsman.

På tisdagsmorgonen informerades spelare och ledare om läget, och att man var fria att söka sig till andra klubbar.

Landslagsmålvakten Jennifer Falk är i chock efter beskedet. 

– Jag kan säga att jag är otroligt besviken och att det kom som en chock, säger Jennifer Falk.

Beskedet: Göteborg avslutar elitsatsningen

Ordföranden var beredd på spelarnas reaktioner.

– Vi tar hjälp av Carl Fhager och på MAQS advokatbyrå för att hjälpa spelarna att komma till nya klubbar. Vi tar det fulla ansvaret för att de ska hitta nya klubbar. Många har redan tidigare ryckt i våra spelare, säger han.

– Alla spelare kommer redan i dag att ha enskilda samtal med Fhager och hans medarbetare.

Trots att elitsatsningen läggs ned så kommer klubben fortsatt att ha kvar sitt F17 och F19-lag.

Dessutom kommer välgörenhetsprojektet Shake Hands att drivas vidare.

Sportchefen hade ingen aning

GFC:s sportchef Lasse Svensson låg hemma sjuk när han fick beskedet, och hade ingen aning om vad som var på gång.

”Jag ligger sjuk sedan snart två veckor i covid-19 och kan inte prata på grund av jobbig hosta. Jag fick informationen i morse och hade ingen aning om Peter Bronsmans planer”, skriver han i ett sms till GT.

Storsponsorn Prioritet finans är förvånad över beskedet klubben lämnande på tisdagsmorgonen. 

– Det är inte bra. Det skickar amatörmässiga signaler, kan du skriva - bara genant, usch, säger företagets vd Nils Wiberg till Fotbollskanalen och fortsätter:

– Vad ska jag säga. För det första, jag är jätteledsen för Göteborg stad och för alla damer. Jag är jätteledsen. Kopparberg har symbolvärde för flickidrotten i vår stad. Kopparberg har fått upp intresset och till och med blivit svenska mästare. 

Vad tycker du om det uttalandet?

– Nisse är en bra människa. Men jag har ingen kommentar till det. Det får du prata med Nisse om. Var och en får tycka och tänka vad de vill, svarar Peter Bronsman.

– De bästa besluten kan ofta se dåliga ut på kort sikt. Men på lång sikt är jag övertygad om att det här det bästa för damfotbollen på.

Morön erbjuds plats i damallsvenskan

För damallsvenskan innebär nedläggningen att en plats i serien kommer bli ledig. Enligt gällande regelverk kommer Morön, som slutade trea i elitettan 2020, att erbjudas en uppflyttning. 

– Morön står på tur, om de tackar nej går frågan vidare till Kalmar som slutade fyra, säger Stefan Alven, Sportchef för Elitfotboll Dam.