Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Behövs ett skydd – så man slipper oron”

Elin Rubensson.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Coronan är borta och Göteborg FC:s landslagsspelare Elin Rubensson, 27, har inte många veckor kvar av sin graviditet.

Men hon välkomnar det nya förslaget om att kvinnliga fotbollsspelare ska kunna få föräldraledigt.

– Det behövs ett skydd för oss spelare så att man slipper oron. Jag är jätteglad att det kommer ett förslag, säger GFC-stjärnan.

När lagkompisarna säkrade klubbens första SM-guld med 7–0-segern mot Linköping satt Elin Rubensson hemma i huset söder om Göteborg.

Men när guldhattarna plockades fram på planen var Rubensson med i firandet, om än på distans.

– Jag tog fram min guldhatt från cupguldet förra året och firade med ett glas julmust, säger hon.

Stoppad av corona

Förhoppningen då var att hon skulle kunna vara med vid avslutningsmatchen mot Vittsjö och få fira lite med sina lagkompisar.

Men med konstaterad corona i den gravida kroppen blev inte heller det aktuellt.

– Jag missade allt, tyvärr. Jag kände mig splittrad. Det var svårt att sitta hemma och se på. Men det var jättekul att få se glädjen. Jag vet hur hårt vi har jobbat för att komma dit, säger hon.

”Jag har blivit friskförklarad från corona”, säger Elin Rubensson.Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

När det i slutet av maj blev officiellt att Elin Rubensson var gravid var fotbollssäsongen sedan länge framflyttad på grund av corona.

För ett par veckor sedan, när lagkamraterna spelade för SM-guldet, konstaterades det att hon själv hade drabbats av viruset.

– Jag hade feber ett par dagar i början, men har framförallt varit jätteförkyld. Och så tappade jag smak och lukt, säger hon.

Är friskförklarad

Nu då?

– Jag har blivit friskförklarad från corona. Jag har lite snuva kvar, men smaken är på väg tillbaka. Men det kan sitta i länge, säger Elin Rubensson.

Om tre veckor är det tänkt att hennes och maken Filips bebis ska födas. Många oroas av kopplingen mellan corona och graviditet.

Blev du själv orolig?

– Nej, det var jag aldrig. Jag har gått på lite extra kontroller och har träffat många läkare. Dom har varit lugna och då har jag också varit lugn. Det är väl mest att man inte vill föda med corona i kroppen, säger hon.

Med VM-silvret på Götaplatsen förra året.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Har diskuterats under alla år

I slutskedet av hennes graviditet kom så beskedet från Fifa att det finns ett färdigt förslag om att kvinnliga fotbollsspelare ska få rätt till 14 veckors föräldraledigt och att ingen klubb ska kunna avsluta ett kontrakt om en spelare väntar barn.

Det är ett förslag som välkomnas av Elin Rubensson.

– Det har diskuterats under alla mina år som spelare, men det har aldrig hänt något. Jag tycker att det är väldigt konstigt att det inte har skrivits in i något kollektivavtal, säger hon.

– Nu är jag jätteglad att det jobbas med det här och att det har kommit ett förslag som kan leda till en policy.

Har du studerat förslaget?

– Nej, jag har ännu inte kollat detaljerna. Men bara att det kommer på tapeten är jättebra. Många kompisar sms:ade länkar till förslaget när det kom, säger Elin Rubensson.

”Det är ju inte så många fotbollsspelare som har fått barn under karriären”, säger Rubensson.Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Hjälper mot oro

Hon är dock noga med att påpeka att det inte påverkar hennes egen situation i GFC.

– Jag har mitt långa kontrakt vilket ger mig en säkerhet. Och jag har fått all hjälp av klubben, men så är det inte i alla föreningar, säger hon.

Det är mycket oro som försvinner om det skrivs in i avtalen vad som händer om en spelare blir gravid.

– Om man blir gravid med ett utgående kontrakt är det jättelätt för klubben att inte förlänga det. Då kanske man undviker att bli gravid av rädsla för att stå utan jobb. Och det är ju inte så många fotbollsspelare som har fått barn under karriären, säger mittfältsstjärnan. 

Promenerar 40 minuter

I snart nio månader har Elin Rubensson gått med ett växande barn i magen.

Hon ser fram mot att bli mamma – och så småningom börja spela fotboll igen.

När kan du börja träna igen?

– Jag har tränat under hela graviditeten. Men när jag åkte på corona fick jag dra ner på det. Nu tar jag en promenad på ungefär 40 minuter varje dag. Jag kan inte bara ligga i sängen och vänta, det är svårt att hålla fast mig, säger hon med ett skratt.

Elin Rubensson och lagkompisarna tackar publiken efter en match. Något hon hoppas få var med om igen nästa år.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Har haft kontakt med Roberts

Landslagsspelaren i handboll, Jamina Roberts, födde barn i augusti och var tillbaka och spelade match redan efter sex veckor. Tre månader efter födseln var hon tillbaka i landslaget.

Har du varit i kontakt med henne?

– Ja, vi har skrivit lite till varandra. Det är klart att det är starkt av henne. Men graviditeter är individuella, det går inte att jämföra sig med någon annan och försöka göra likadant. Man känner sin egen kropp bäst, svarar Elin Rubensson.

Jamina Roberts handbollsspelare med dottern Lou.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Hennes för svensk damfotboll unika femårskontrakt löper över 2023. 

Men det är på inget sätt slutpunkten för Rubenssons karriär.

– Jag längtar efter att börja spela igen och försöka ta mitt första och klubbens andra SM-guld. Och jag har många år kvar, säger Elin Rubensson.