Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avslutade säsongen på smärtstillande

Johanna Rytting Kaneryd.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. En strålande vår i Häcken, men petad från OS-truppen.

Missat SM-guld, men startplats i landslaget i sista VM-kvalmatchen.

Och på det en avslutning på smärtstillande i Champions League.

– Det var höga toppar och djupa dalar. I år ska jag ta en landslagsplats, så är det bara, säger Häckens landslagsspelare Johanna Rytting Kaneryd

Johanna Rytting Kaneryd stack ut direkt i fredags på årets första Häcken-träning.

Precis som lagkompisen Lotta Ökvist kom hon i alldeles färsk solbränna, hämtad under en vecka på Kanarieöarna.

– Jag var där med min kille. Det var otroligt skönt att få komma till värmen efter den långa säsongen. Kroppen mår så mycket bättre efter det, säger hon.

Men medan nästan alla övriga närvarande lagkompisar (fyra var sjuka och nya isländskan Agla Maria Albertsdottir hade ännu inte kommit) körde fotbollsträning i fredags höll Rytting Kaneryd sin träning bredvid Pauline Hammarlund en bit bort.

En månad efter förra årets sista match mot Lyon i Champions League fick landslagsspelaren inleda årets försäsong med rehabträning.

Tog tabletter för att kunna spela

Vad inte så många utanför laget visste var att hon under slutet av säsongen fick ta smärtstillande tabletter för att kunna spela.

– Jag har en gammal skada i knät, opererade yttre menisken två gånger för några år sedan. Jag har aldrig spelat så mycket och så länge som förra året, det är klart att kroppen tar stryk. Det blev en överansträngning i knät, säger hon.

Häcken fick se Rosengård ta SM-guldet och när Champions avslutades mot Lyon hamnade Hisings-laget sist i gruppen med endast de tre poäng som plockades borta mot Benfica.

Under hela hösten ställde yttern till stora problem för motståndarna med fart, teknik och irrationella spelstil.

Inte gick det att se att du hade ont?

– Det är klart att det kändes men med hjälp av adrenalin gick det bra. Mitt enda krav för att spela med smärtlindrande tabletter var att jag skulle kunna köra på hundra procent, annars spelade jag inte. Men det kunde jag, det var ingen risk överhuvudtaget, säger hon.

– Det var ju inte optimalt, det var en lång säsong som slet på kroppen. Men nu ska vi stegra träningen så att jag blir helt hundra innan jag kan gå på fotbollen igen.

Johanna Rytting Kaneryd (till höger) med lagläkaren Sadesh Balasingam.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Hade ett otroligt flow”

Johanna svarade så bra på den första träningen att hon redan på söndagen kunde köra med laget igen.

När Johanna Rytting Kaneryd lämnade Rosengård och skrev på i december 2020 var för Göteborg FC. Efter att laget lagts ner hamnade hon istället tillsammans med sina nya lagkompisar i Häcken.

Laget lyckades inte försvara SM-guldet och inför Champions League-avslutningen ersattes tränaren Mats Gren med Robert Vilahamn.

Hur ser du på förra säsongen?

– Det var upp och ner, både höga toppar och djupa dalar. När vi var som bäst, speciellt i början av säsongen, kändes det som att vi hade ett otroligt flow, säger hon.

– Till sommaren tappade vi många bra spelare, men efter att Robert kom in fick vi en nytändning och började prestera igen. Men känslan är att vi inte räckte till, Rosengård var för bra helt enkelt och vi har saker att jobba på. Det är klart att vi ör besvikna att vi inte kunde nå hela vägen. Men det var ett lärorikt år.

Blackstenius till Arsenal

Häcken har haft flera tunga spelartapp under det sista halvåret.

Först försvann mittfältaren Filippa Angeldahl, startspelare i varje match i silverlaget i OS. 

Efter den allsvenska avslutningen, men före de avslutande Champions League-matcherna, lämnade även mittbacken Emma Kullberg och offensiva mittfältaren Julia Zigiotti Olme.

Och i förra veckan lämnade Stina Blackstenius för Arsenal.

Det har ryktats mycket även om Johanna Rytting Kaneryd.

Blir du kvar?

– Ja, jag har kontrakt över den här säsongen. Jag tror att det är bra med en full försäsong och att jag kan jobba upp mig till när säsongen drar i gång. Men det är klart att jag har ambitioner att ta nästa steg också, svarar hon.

Johanna Rytting Kaneryd.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Tappat landslagsspelare

Häcken har tappat landslagsspelare och har fyllt på med spelare som inte är lika välkända.

– Det är väldigt intressanta spelare. Josefine Rybrink har jag spelat med i U-landslaget, vet vad hon har för kvaliteter. Henne känner jag väl och vet att det är en otroligt duktig fotbollsspelare som kommer att tillföra jättemycket, säger hon om den nya mittbacken.

– Rosa Kafaji är väldigt teknisk och jätteskicklig. Jag tror att vi kommer att hitta ett bra samspel med bra kombinationer. Sedan finns det flera andra unga, spännande namn.

Att Häcken ska ta den buckla som Rosengård knep förra året är ett stort mål för året.

Men Johanna Rytting Kaneryd har även ett annat personligt mål.

– Till sommaren är det EM, där vill jag vara med, säger hon med övertygelse.

Förra året blev hon oerhört besviken när hon petades från OS-truppen. Inte heller i det följande VM-kvalet tog förbundskapten Peter Gerhardsson ut henne.

”Fått mer förtroende”

Men i 2021 sista VM-kvaltrupp fanns Johanna Rytting Kaneryd med. 

I årets sista kvalmatch, mot Finland, fick hon dessutom spela från start för första gången i tävlingssammanhang med A-landslaget.

Tidigare självskrivna Sofia Jakobsson fick sätta sig på avbytarbänken.

– Bara att jag fick starta i sista matchen som var en tävlingslanskamp gav mig mycket. Det känns som jag har fått mer förtroende, men jag kommer aldrig att ta något för givet, säger hon.

– Jag kommer alltid att jobba hårt, jag är en ambitiös spelare. Jag ska ta en landslagsplats, så är det bara. Jag vill vara med i EM i sommar.