Beata Kollmats och GFC:s nye tränare Marcus Lantz. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNBeata Kollmats och GFC:s nye tränare Marcus Lantz. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Beata Kollmats och GFC:s nye tränare Marcus Lantz. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TTFoto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
 Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Foto: ADAM IHSE / TTFoto: ADAM IHSE / TT
 Foto: ADAM IHSE / TT
Beata Kollmats i kamp med Cathrine Dyngvold på en träning 2013. Foto: JAN WIRIDEN / GTBeata Kollmats i kamp med Cathrine Dyngvold på en träning 2013. Foto: JAN WIRIDEN / GT
Beata Kollmats i kamp med Cathrine Dyngvold på en träning 2013. Foto: JAN WIRIDEN / GT
Beata Kollmats i duell med Marta i en match mot Rosengård 2016. Samma lag möts i premiäromgången på måndag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅNBeata Kollmats i duell med Marta i en match mot Rosengård 2016. Samma lag möts i premiäromgången på måndag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Beata Kollmats i duell med Marta i en match mot Rosengård 2016. Samma lag möts i premiäromgången på måndag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

”Är naturligt att det behövs en ny röst”

Publicerad

Beata Kollmats, 25, går in på sin åttonde raka säsong i Göteborg FC.

Nu dessutom med kaptensbindeln runt armen.

– Det är så klart jätteroligt. Jag tror jag fått den för att jag är den jag är, säger hon.

Mittbacken Beata Kollmats, född 1992, har varit Göteborg FC trogen sedan 2011.

Med det är hon en av lagets mer rutinerade. Bara Catrine Johansson har fler säsonger i a-laget.

Under sin tid i klubben har ”Bea”, som hon kallas, sett mängder av tränare och spelare komma och gå.

Så hon vet vad hon pratar om när hon säger att känslan inför måndagens premiär mot Rosengård är god.

Beata Kollmats

Ålder: 25, fyller 26 i juli.

Position: Back.

Moderklubb: IF Böljan.

I GFC sedan: 2011.

Aktuell: Som ny lagkapten i Göteborg FC.

– Det känns som att vi fått en bra försäsong tillsammans med nya, engagerade tränare och en tydlig spelidé. De har också fört med sig att alla spelare ger lite extra på träningarna, kvaliteten har höjts, säger hon.

”Behövdes en ny röst”

Efter fyra säsonger med Stefan Rehn som huvudtränare gjorde klubben i vintras ett tränarbyte.

In kom Marcus Lantz, senast i Öis.

Ett välkommet byte.

– Det är naturligt att det behövs en ny röst ibland. Vi är några som haft Stefan ett tag och han hade sina egenskaper som var jättebra, men jag tror att det behövs ett helt nytt team emellanåt för att man ska få lite ny energi och nya idéer, säger Beata Kollmats.

Beata Kollmats välkomnar tränarbytet: ”Naturligt att det behövs en ny röst ibland”, säger hon.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Till i år har Beata Kollmats belönats med kaptensbindeln. Hon övertar den från Elin Rubensson.

Ett ärofyllt uppdrag.

– Det är så klart jätteroligt. Jag tror jag fått den för att jag är den jag är. Jag vill alltid vara en spelare som på mitt sätt att spela visar att jag vill vinna och hoppas att det ska smitta av sig på laget, säger hon och fortsätter:

– Jag försöker varje träning ge allt jag har och stötta och pusha för att vi som lag ska bli bättre.

”Förutsättningar att hamna i toppen”

Under sina åtta säsonger i GFC har hon varit med om både topp- och bottenplaceringar.

Med de nyförvärv som kommit in under vintern siktar laget återigen mot toppen av tabellen, klart bättre än fjolårets dystra resultat.

– Med vårt material har vi förutsättningarna att hamna i toppen. Vi har nya tränare och spelare, så jag tror att vi bara kommer bli bättre ju längre tiden går, säger Beata Kollmats.

Beata Kollmats om...

...försäsongen: ”Det har sett bra ut. Det är ett par matcher där vi gått ned oss lite, men mot Linköping spelade vi 1–1 och gjorde vår bästa match på försäsongen. Vi mötte Eskilstuna och spelade 2–2, också det ett förmodat topplag. Så vi har gjort bra prestationer.”

 

...värvningen av Christen Press: ”Hon kommer bidra med snabbhet och förmodligen en hel del mål. Hon är en härlig person också. Mycket energi, professionell, mycket erfarenhet.”

 

...hur Göteborg FC vill spela under Marcus Lantz: ”Vi vill spela en offensiv fotboll och vara ett bollförande lag. Vi vill ha ett aggressivt försvarsspel. Så vi har tränat mycket på possession, att hålla bollen inom laget, och vi har också löpt en hel del så att vi ska orka pressa i matcherna.”

Relaterade ämnen
Christian Börjesson
Christian Börjesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag