Anna Anvegård vänder hem – är klar för BK Häcken

Anna Anvegård är klar för Häcken.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Anna Anvegård i landslagströjan hösten 2021.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Anna Anvegård, 25, lämnar Everton och är klar för Häcken, det meddelade Hisingsklubben under onsdagsförmiddagen.

Anfallaren har skrivit på ett tvåårskontrakt med den damallsvenska fyran efter ett år i England.

– Förhoppningsvis kan jag komma in och göra mål och assist och hjälpa laget att få de oavgjorda matcherna att bli till vinst i stället, säger hon till Häckens hemsida.

– Vi har haft koll på henne och hon har varit en önskevärvning för oss, säger Christian Lundström som är fotbollsansvarig för Häcken dam elit.

Anna Anvegård lämnade Rosengård för Everton sommaren 2021. Nu har hon kommit överens med den engelska klubben om att bryta avtalet – och har i stället skrivit på för Häcken i damallsvenskan.

– Det känns superbra att ha lyckats få hit en så pass duktig och bra spelare som Anna. En landslagsspelare som har visat att hon kan leverera på den högsta nivån, säger Christian Lundström som är fotbollsansvarig för Häcken dam elit och fortsätter:

– Hon passar in perfekt i det sättet vi vill spela på och kommer kunna bidra direkt. En väldigt duktig målskytt men också väldigt bra i kombinationsspelet.

Han medger att Anvegård har varit en önskevärvning för Häcken.

– Hon var ju kontrakterad med Everton men när chansen kom upp tvekade vi inte en sekund på att ta den.

Anna Anvegård är klar för Häcken.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Vill förvandla kryss till vinster

Anvegård, som vann skytteligan i damallsvenskan både 2019 och 2020, säger så här om övergången via ett pressmeddelande:

– Jag vill komma in så snabbt som möjligt i laget, i hur de spelar och lära känna spelarna på planen samt ledarna och tränaren. Att så snabbt det bara går hjälpa laget att göra poäng så att vi kan ta fler vinster än vad Häcken har gjort under vårsäsongen, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att Häcken har haft ett bra spel. Det har varit många matcher som har slutat oavgjort och där har man tappat en del poäng. Förhoppningsvis kan jag komma in och göra mål och assist och hjälpa laget att få de oavgjorda matcherna att bli till vinst i stället, säger hon.

Anvegård, som har gjort 9 mål på 20 landskamper, börjar träna med Häcken omgående och är spelklar till klubbens damallsvenska återstart mot Örebro den 19 augusti.

Landslagsstjärnorna: ”Jättekul”

I BK Häcken spelar landslagets Elin Rubensson och Johanna Rytting Kaneryd. Duon, som just nu spelar EM i England för Sverige.

De välkomnar Häckens nyförvärv.

– Hon är en skicklig individuellt spelare, vi har saknat en målgörare lite. Vi har flera olika spelare som har gjort mål. Det skulle betyda mycket att ha en spelare som är vass i straffområdet. Det tycker jag Anna är, säger Rytting Kaneryd.

Elin Rubensson håller med.

–  Jag känner henne sen innan, en bra person också. Det är lite det vi har saknat i vår, det kommer bli bra.


TV: Rytting Kaneryd om hur det var att landslagsdebutera