AIK: ”Vi måste förstärka laget”

Anne Mäkinen, manager i AIK.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Många spelare borta, en 18-årig debutant i målet och en målvakt som fick spela ute. 

Och förlust med 10-0. 

– En stark signal att vi måste förstärka laget. Antingen så ger man upp eller så reser man sig och tar lärdom, säger AIK:s manager Anne Mäkinen, 45. 

BK Häcken körde över AIK totalt på Valhalla IP i Göteborg. 

– De har inte sitt ordinarie lag och det rinner i väg, men jag tycker ändå att de försöker. Skönt för oss att få göra tio mål, det är bra för självförtroendet, säger mittfältaren Johanna Rytting Kaneryd och fortsätter: 

– Vårt stora problem har ju varit att komma igenom i sista tredjedelen och i dag gör vi tio mål.Och det är en styrka att vi kan göra mål på många olika sätt. Vi vill alltid göra många mål och vem vet, i slutändan kanske det handlar om målskillnad. Vi driver på och höjer varandra hela vägen. 

Det stod 5-0 efter 25 minuter och till slut blev det alltså 10-0. BK Häcken kom i våg efter våg och slog inte av på takten. 

– Det fanns inte alls i vår skalle, vi skulle bara fortsätta ånga på. 

Stöttade debutanten

18-åriga debutanten Serina Backmark fick för första gången chansen i AIK:s mål i damallsvenskan – och hon kan inte lastas för storförlusten. 

– Hon räddar extremt mycket, hon gör en jättebra match. Jag ska säga det till henne också för jag såg att hon var lite nere. Det är inte lätt att komma in i en sådan här match där tio ordinarie spelare är borta. Men man lär sig av det, säger Johanna Rytting Kaneryd. 

AIK:s manager Anne Mäkinen säger så här om målvaktsfrågan: 

– Milla-Maj (Majasaari, normalt ordinarie) hade kunnat spela men har haft lite bekymmer. Vi tog ett tidigt beslut att låta Serina spela den här matchen. Det är viktigt att hon får spelminuter och får känna på nivån och utvecklas. 

Samtidigt byttes målvakten Vendela Persbeck, 17, in – som utespelare. 

– Det är en situation vi hamnat i och vi hade tre anfallare borta. Hon har spelat ute en del tidigare och vi kände att det var det bästa vi hade, säger Anne Mäkinen. 

AIK:s manager betonar att det var stor nivåskillnad på Valhalla IP. Svenska mästarna mot en nykomling med många tunga avbräck. 

– VI fick spela med en mycket yngre trupp än vi hade tänkt oss. Samtidigt är vi någon annanstans på vår resa än vad Häcken är. Att ta klivet från elitettan till damallsvenskan och samtidigt ha en strategi att ha många egenfostrade spelare... det kommer att ta tid. 

AIK vill värva spelare i sommar

AIK jobbar hårt för att få in nya spelare i laget i sommar. 

– Det här var en stark signal att vi behöver förstärka, ja. Jag jobbar dygnet runt för att försöka hitta spelare. 

Hur gör ni för att stötta Serina Backmark som släppte in tio bollar? 

– Vi har en bra målvaktstränare och staben är bakom henne. Alla som vill spela på nivån Häcken spelar på eller på högsta nivån... det är ingen lätt resa dit. De flesta går igenom något sådant här. Antingen hamnar man i en situation där man säger att ”nej, det här är ingenting för mig, jag ger upp”, eller så reser man sig och blir bättre och jobbar hårdare och tar lärdomar. Det senare hoppas jag att vi kommer att göra, säger Anne Mäkinen.