Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstagen måste bort – ger sig inte chansen

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

BK Häcken förlorade med 0–3 hemma mot franska Lyon. 

Frida Olsson svarar på fem frågor från matchen. 

Tillfället att möta Lyon kunde inte bli bättre enligt Häcken-spelarna ändå förlust, var det naivt tänkt?

– Nej, för att det blev förlust är väl inte så konstigt egentligen. Helt ärligt så var det kanske det bästa läget att möta mesta CL-mästarna på hemmaplan, men med det sagt var det ett Lyon som kom till Göteborg med 13 raka bortasegrar i Champions League och fram till förra säsongen hade 14 (!) raka ligatitlar hemma i Frankrike. Inför den här säsongen har de ny tränare, flera tongivande spelare har lämnat och dessutom en del skador. Lägg där till ett regnigt Göteborg. 

– Men det spelar ingen roll. Skillnaden är ändå för stor och Häcken hade behövt göra en prickfri insats för att ha möjlighet att skaka Lyon något. Det gjorde man inte och då blir det förlust. Det var aldrig något snack om saken. Häcken vågade mycket och hade bara ett 1–0-underläge i halvtid, då kan man inte säga att det var naivt tänkt. 

Lite enkla misstag som leder till målen de borde kunna undvikts? 

– Ja. Och framför allt när vidden av ett misstag i sådana här matcher blir så stora för att kvalitén hos Lyon är så enormt hög. Generellt var försvarsinsatsen okej från Häckens-sida. I första halvlek var det vänsterkanten som hade problem, där den evigt löpande Ellie Carpenter och Delphine Cascarino många gånger hade lekstuga. Men att inte kunna nicka undan bollen ordentligt efter en fast situation håller inte på den här nivån, och inte heller att nicka in den i eget mål. Sådant kostar poäng. De enkla misstagen måste bort, annars ger Häcken sig själv inte ens chansen att försöka utmana. 

Jennifer Falk höll Häcken kvar i matchen i den första halvleken, tog hon grepp om platsen som förstemålvakt i landslaget med insatsen? 

– Hon visade onekligen att kampen om den är stenhård. Falks räddningar i slutet av den första halvleken är av yttersta världsklass. Men det var inte bara just den aktionen som utmärkte sig, hon var ju fullkomligt orädd i luftrummet och säkerheten själv på avslut en bit utanför straffområdet. Inte ens en rejäl smäll från OS-guldmedaljören Kadeisha Buchanan kunde rubba Falk. Sen har hon inte någon chans på de mål som kommer direkt i den andra halvleken, men det är en annan femma. Att släppa tre bollar med alla chanser som Lyon ändå hade är riktigt bra. 

Tuff start nu och Bayern München i nästan match för Häcken, finns chansen att ta sig vidare?

– Chansen finns alltid, skrällar har vi sett förut. Det Häcken behöver ta med sig är att inte bjuda motståndarna på de enkla misstagen. Man straffas direkt! Men även att de faktiskt kan spela fin fotboll mot väldigt bra motstånd, de vågade släppa bollen på en touch, spela snabbt och komma till egna lägen. Men i ärlighetens namn så är det enormt tufft att ta sig vidare från gruppen, men ska de ens ge sig själva möjligheten måste lägen som Stina Blackstenius hade i den första halvleken sitta. Hade hon i det läget rundat Christiane Endler och prickat in 1–1 hade det mest troligt blivit en lite annorlunda match.

– Men det som borde oroa mest inför fortsättningen är att flera av Häcken-spelarna inte har kontrakt som sträcker sig över hela gruppspelet. Stina Blackstenius är en av dem, Emma Kullberg en annan. Blackstenius har dessutom varit väldigt tydlig med att hon vill ut i Europa igen. Där har Häcken det största problemet som måste lösas, även om de kontrakten inte går ut till mötet mot just Bayern München. 

Ada Hegerberg gjorde comeback efter nästan 21 månaders skadefrånvaro, hur stort är det?

– Enormt! Tänk att Hegerberg, som var den första kvinnan att vinna Ballon d'Or 2018, fick göra comeback efter så lång tid framför svensk publik. Det skadehelvete hon behövt ta sig igenom, med flera tuffa bakslag längst vägen, lät hon sig inte knäckas av. Det säger något om den vilja och glädje hon har för sporten. Det är också därför många har just norskan Ada Hegerberg som stor förebild.