Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matchhjälten brydde sig inte om buropen

Foto: FILIPE AMORIM / BILDBYRÅN

När Elin Rubensson gick fram för att slå straffen buade och visslade den portugisiska publiken.

Men landslagsspelaren var iskall när hon via stolpen sköt årets första Champions League-seger till sitt Häcken.

– Jag märkte ingenting, jag stängde av det. Jag var fokuserad på vad jag skulle göra, säger målskytten efter 1–0 mot Benfica.

Elin Rubensson hade redan haft ett par vassa skott lite utanför målramen när hon med kvarten kvar fick lägga upp bollen på elvameterspunkten.

De portugisiska spelarna och ledarna var mycket kritiska till att domaren blåste straff när Lucia Alves fällde Stine Larsen i straffområdet.

– Man kan alltid lägga mycket energi på domaren om man vill det. Men den delen hanterade vi väldigt bra i dag, säger Elin Rubensson utan att recensera domarens insats.

”Vi ska ta ännu fler”

Målet var det första för Häcken i höstens Champions League-spel, som fortsätter med returen mot Benfica på Bravida arena nästa onsdag.

– Jätteskön och jätteviktig seger. Nu har vi tagit första vinsten i Champions League och ska ta ännu fler, säger Elin Rubensson.

Vad låg bakom er seger?

– Vi gör en väldigt bra match. Vi hade en tydlig matchplan hur vi ville spela och följde den till punkt och pricka i princip.  Vi hade ett bra uppbyggnadsspel, skapade chanser och fick in ett mål också. Det var en väldigt skön seger, säger Elin Rubensson.

Hon var borta förra säsongen för att bli mamma. Är nu tillbaka fullt ut och har även tagit tillbaka sin plats i landslaget.

”Kul att jobba med tjejerna”

Hur skönt är det att bli den som gör målet i första Champions League-segern?

– Alltid kul att göra mål, men det viktigaste är att vi vann matchen. Sen är det kul att få avgöra också. Men i dag skulle vi vinna och det gjorde vi, kommenterar Rubensson.

Robert Vilahamn gjorde sin första Champions League-match som efterträdare till Mats Gren.

– När man tar över ett lag och ska spela i Champions League älskar man ju att få vinna och hålla nollan. Att det blir så, klart att jag är jättenöjd med det, säger tränaren.

– Men framförallt är jag glad att dom tar till sig saker så snabbt, att vi på så här kort tid kan sätta ett presspel och ett duellspel och även en speluppbyggnad. Jag känner att det kommer att bli kul att jobba med dom här tjejerna.

Blackstenius ut tårögd

Under hela matchen hördes den medresande Häcken-klacken. Efter slutsignalen firade supportrarna med spelarna.

– Att se spelare och supportrar stå och hurra tillsammans... Det är när man kommer till de här stunderna som det är värt allt jobb som läggs ner. Jag är otroligt glad att jag får vara med om det så tidigt i min karriär som huvudtränare för Häcken dam, säger Robert Vilahamn.

Men det fanns också smolk i Häckens glädjebägare.

Att mittbacken Emma Kullberg och mittfältaren Julia Zigiotti Olme gjorde sin sista match för klubben och inte är med i returen på onsdag visste alla före matchen.

Men att landslagsanfallaren Stina Blackstenius skulle gå ut tårögd efter en timmas spel var en motgång.

En poäng bakom Bayern München

På presskonferensen efteråt fick Robert Vilahamn frågan hur det var med henne.

– Jag har inte hunnit prata med Stina. Men hon har haft lite känning på baksidan knät, men inget värre än att det smärtar, om jag tolkar allt rätt. Vi kunde spela henne tills det gjorde för ont, men det ska inte vara någon fara. Det var det som skedde. Hon blev ledsen, gick av och hade ont. Hon är nog snart tillbaka på banan, svarar Vilahamn som vill avvakta läkarundersökning innan han ger något mer ingående besked.

Samtidigt som Häcken besegrade Benfica vann Lyon mot Bayern München, vilket innebär att grupptrean Häcken nu är bara är en poäng bakom den tyska tvåan.

”Vi har väckt liv i gruppen”

På onsdag är det retur mot Benfica på Bravida arena följt av returmatcher mot München och Lyon.

– Att vi fick den här segern gör att vi kan rida lite på vågen. Dels har vi knaprat in på Bayern München och möter Benfica hemma där vi kommer att spela på konstgräs och ha vår publik och där vi kanske kan ha ett högre tempo i vårt passningsspel. Med allt det ihop känns det som att vi har väckt liv i gruppen och har möjlighet att börja utmana genom att gå in i nästa veckas match och ha en massa möjligheter, säger Robert Vilahamn.