Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör comeback i Sverige – efter kokainskandalen

Ken Ilsö testade positivt för kokain under sin tid i Australien.
Foto: ADELAIDE UNITED
Foto: imago sportfotodienst / Imago Sportfotodienst

Den tidigare Bundesliga-spelaren Ken Ilsö avslutade fotbollskarriären 2019 efter att ha testat positivt för kokain.

Nu är den danske forwarden tillbaka – i division 3-klubben Hestrafors IF.

– Han kommer till ett helt nytt land, en ny ort och får träffa nya människor. Det blir en bra omstart för honom, säger tränaren Tony Andersson.

Den danska fotbollsspelaren Ken Ilsö, 34, har ett digert cv. Han har bland annat spelat i Eredivisie i Nederländerna, Bundesliga i Tyskland, högstaligan i Kina och nu senast i Australien. Han har dessutom representerat Danmarks U19-, U20-, och U21-landslag.

Men karriären fick ett abrupt slut för två år sedan. 

När Ken Ilsö spelade för Adelaide United i Australien testade han positivt för kokainintag.

Kort efter det stängde klubben av honom från spel och därefter dömde den australiska antidopingbyrån ASADA Ilsö till sammanlagt två års avstängning.

Det var i samband med det som dansken avslutade sin karriär.

– Min fotbollskarriär har tagit mig ut i världen, till Nederländerna, Tyskland, Kina, Singapore, Malaysia och nu senast Australien. Det har varit berikande och jag har lärt mig flera språk. Till slut blev det dock också ensamt att alltid flytta runt ensam och i Australien blev ensamheten för överväldigande, sa Ilsö till den danska spelarföreningen i samband med avstängningen.

Han utvecklade:

– I ett försök att komma bort från verkligheten för ett ögonblick fattade jag ett dumt beslut. Jag beklagar det, men jag står också för mina handlingar och lever med konsekvenserna. Det var så klart inte så här jag hade tänkt avsluta min professionella fotbollskarriär men det är som det är och det blir som det blir. Nu blickar jag framåt och det är dags för livet efter fotbollen.

Bild från 2012. Ken Ilsö, då i Fortuna Düsseldorf, i duell med världsstjärnan Kevin de Bruyne, som då spelade i Werder Bremen.
Foto: UWESPECK / BILDBYRÅN

Gör comeback i division 3 – efter två år

Men nu har den 34-årige anfallaren gjort comeback. Sedan i fjol har han flyttat till Bollebygd, där han träffat kärleken, berättar Hestrafors tränare Tony Andersson.

Ken Ilsö har följt Hestrafors IF:s matcher. Det är bygdens lag.

– Folk säger att vi har värvat – men det är inte så att vi aktivt har letat upp Ken Ilsö, för då hade han nog inte velat komma. Det skedde av en slump. Och vi är inte dummare än att om en spelare av hans kaliber vill spela för oss, då tackar inte vi nej, säger Hestrafors-tränaren.

Ken Ilsö har tränat med division 3-laget sedan januari och är nu även spelklar för klubben.

– Han har inte tränat på två år. När han kom hit fick vi ta det försiktigt och han var även försiktig själv. Men han är riktig smart och vet hur han ska bevara sin energi, så han kommer spela 90 minuter utan problem, säger Tony Andersson.

Han fortsätter:

– Det är inte många i division 3 i Sverige som har den tekniken eller speluppfattningen. Han är väl för bra för division 3 egentligen.

”Blir en bra omstart för honom”

Klubben är medveten om Ken Ilsös historik men berättar att man, tillsammans med Ilsö, har valt att lägga det bakom sig. 

Den danske anfallaren hyllas nu av sin nye tränare.

– Han vill dra ett streck över det hela och har sagt att han inte vill prata om det. Han tycker naturligtvis att det är dumt alltihop, men det är den snällaste människan jag träffat. Det är så tvärtemot den bild som finns, det är en otroligt trevlig och mjuk kille, säger Tony Andersson.

Hestrafors tränare hoppas att tiden i division 3-klubben kan bli en nystart för Ken Ilsö.

– För honom är det skönt att lämna det som hände bakom sig och få spela lite fotboll igen. Han kommer till ett helt nytt land, en ny ort och får träffa nya människor. Det blir en bra omstart för honom.

Hestrafors meddelar att Ken Ilsö i nuläget inte vill ge några intervjuer.