Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bryr mig fortfarande mycket om spelarna”

Här lämnar Blåvitt beskedet – Poya Asbaghi sparkas
Poya Asbaghi.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi följer fortfarande Blåvitts matcher.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Poya Asbaghi är Sveriges nya U21-förbundskapten.

Nu berättar 35-åringen om det ärofyllda uppdraget, avslutet i IFK Göteborg och erbjudandena från flera allsvenska klubbar under tiden han gått utan jobb.

– Det är ett av de största uppdragen du kan få, säger han.

Svenska fotbollförbundet har varit på jakt efter en ny förbundskapten till U21-landslaget sedan Roland Nilsson tog över IFK Göteborg och Bartosz Grzelak gick till AIK. På tisdagen kunde SportExpressen avslöja att valet fallit på Poya Asbaghi, 35.

Några timmar senare offentliggjordes nyheten och det står nu klart att Asbaghi skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till sommaren 2023. Den förre IFK Göteborg-tränaren beskriver uppdraget som hedrande och ärofyllt.

– Det kändes väldigt bra redan efter vårt första möte och för varje möte efter det gick det ännu bättre. Till slut landade vi i att skriva ett avtal och det känns väldigt ärofyllt från min sida att få jobba med de största talangerna i landet och i en landslagsmiljö samt möjligheten att ställas mot internationellt motstånd. Det känns som rätt steg i min fortsatta utveckling som fotbollstränare, trots allt är jag fortfarande en relativt ung tränare, säger Poya Asbaghi till SportExpressen.

Tvekade du någon gång inför att ta jobbet?

– Nej, faktiskt inte. Det kändes bra redan efter det första mötet och som jag har sagt tidigare, för mig är det väldigt viktigt att ta mig an ett uppdrag som jag känner kommer utveckla mig som tränare. Jag har verkat i klubblagsmiljö i olika klubbar vilket har varit sjukt utvecklande för mig att få vara i en klubb som Dalkurd, sedan i Gävle och IFK Göteborg. Det har utvecklat mig på väldigt många olika sätt och nu får jag även ta del av landslagsverksamhet och i rollen som förbundskapten för U21. 

Asbaghi om den nya kravbilden

– Jag är tacksam för att jag i 35 års ålder får den här erfarenheten. Jag både tror och hoppas att det ska vara ett bra steg för min fortsatta utveckling dessutom med nya kolleger som har stor erfarenhet. Dels Janne Andersson och Peter Wettergren i A-landslaget men också Claes Eriksson (chef över U21-landslaget) och de nya kollegerna jag kommer få runtom kring mig. De kommer att hjälpa mig i min utveckling som fotbollstränare.

Asbaghi tycker också att det ska bli inspirerande att jobba under en helt ny kravbild och förutsättningar som skiljer sig från klubblagsverksamheten han verkat i tidigare.

– Det handlar om att anpassa sig till den nya kravbilden som gäller för en tränare kring ett landslag. Det handlar inte lika mycket om den dagliga fotbollsträningen där du kan påverka fotbollsspelare som du är ansvarig för varje dag utan det ansvaret ligger först och främst på deras klubblag och jag får ha spelarna en väldigt kort tid, säger han.

Ser du det här som ett steg upp?

– Jag ser det definitivt som ett steg där jag får fortsätta utvecklas som fotbollstränare. Att vara förbundskapten för U21-landslaget är ett av de största uppdragen du kan få i Fotbollssverige. Jag är tacksam över att jag var huvudtränare för en storklubb som IFK Göteborg under tre år och jag bär med mig otroligt fina minnen därifrån. Jag är minst lika tacksam att jag också får fortsätta min utveckling i U21 nu, det är skolor och utbildningar som stärker mig.

Poya Asbaghi firar cupguldet efter segern mot Malmö FF i finalen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Hur har tiden efter att du lämnat IFK Göteborg varit?

– Ända sedan tiden jag inledde som ungdomstränare fram till i början av september när jag fick lämna IFK Göteborg så har jag aldrig haft en riktig paus från fotboll. Jag har förvisso bytt klubblag men då har man gått från den ena klubben direkt in till nästa med allt vad det innebär. Nu fick jag i alla fall två månader med lite mer distans och reflektion samt återhämtning. Men jag kände redan efter en månad att pausen fick räcka. Nu vill jag börja jobba igen.

Var landade du i din reflektion?

– Det är inga stora slutsatser men det är små detaljer som man hela tiden kan få en annan distans till. När du hamnar utanför bubblan får du distans till det, du kan se saker från ett annat perspektiv och det har framför allt varit nyttigt att få lite återhämtning också. 

– Klubblagsverksamheten är väldigt intensiv med allt vad det innebär. Det har varit skönt på det sättet att bara få den återhämtning men jag behövde inte det mer än en månad egentligen sedan kände jag suget efter att få börja jobba igen.

Ångrar du något från avslutet med Blåvitt?

– Jag hade självklart hoppats på att byta ut de oavgjorda matcherna mot segrar men sådan är fotbollen, ibland har du marginalerna med och emot dig. Det är inget som jag ångrar i efterhand utan jag är mer tacksam för tiden jag hade i klubben med alla människor runtom kring. 

– Jag har fått ett väldigt fint bemötande av alla Blåvitt-supportrar, även i dag får jag hem blombud och handskrivna brev från supportrar som är allt från i tonåren till 70 år. Det betyder mycket att jag fått så mycket kärlek därifrån och jag är väldigt tacksam för de tre åren, men det är ett avslutat kapitel nu och jag önskar IFK Göteborg all lycka.

”Jag vill inte säga för mycket”

Trots tränarbytet har IFK Göteborg fortsatt haft det kämpigt med resultaten. Under Roland Nilsson har det blivit tre allsvenska segrar, fyra förluster och två oavgjorda matcher. Efter 1-1 mot BK Häcken i går tog Blåvitt ett stort kliv mot nytt allsvenska kontrakt med två omgångar kvar. Men Poya Asbaghi understryker att han inte vill analysera Blåvitts form i allsvenskan sedan han lämnade klubben.

– Det är inte min plats att uttala mig så mycket om det av respekt för de som är där nu. Jag vill inte säga för mycket utan är bara glad att det i slutändan ser ut att kunna lösa sig för Blåvitt, förvisso är det två matcher kvar, men det ser hyfsat ljust ut för deras del vilket jag är glad över. Jag tror att det har krävts sex eller sju poäng efter att jag lämnade för att fortfarande vara på säker mark.

– Det ser ut att kunna lösa sig och jag tror att det räcker med seger borta mot Östersund sedan är kontraktet klart. Kan man bara lösa det kan 2021 bli väldigt bra för IFK Göteborg. I synnerligen efter 2018 när förväntningarna var på oss att sluta sist i allsvenskan men någonstans kunde gruppen utvecklas utav det och då kunde vi 2019 vara det laget som överraskade mest positivt. Jag hoppas på något liknanden nästa år.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Har du följt laget nära?

– För varje match som går får man lite mer distans till det men det är klart att jag fortfarande bryr mig mycket om spelarna i laget och ledarna som är runtom kring. Jag vill att det ska gå bra för IFK Göteborg och det är klart att jag tittar fortfarande.

Du har haft en del erbjudanden den senaste tiden. Vad kan du själv säga om intresset?

– Större än vad jag trodde framför allt att det är en period nu där serien inte är avslutad. Man förväntade sig inte mycket samtal förrän i december men det har varit fler förfrågningar och större intresse än vad jag trodde. Det är smickrande men trots det var det aldrig en tvekan från min sida att ta U21-jobbet. Redan efter första mötet med Svenska fotbollförbundet kände jag att det här är något som jag vill jobba med nu och som kommer utveckla mig.

Var det allsvenska klubbar?

– Ja, det var allsvenska klubbar men som du förstår kan jag inte säga vilka.


Galna spelarbonusen: får över 200 000 kronor från fansen