Jämtkraft arena. Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅNJämtkraft arena. Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Jämtkraft arena. Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Östersund jublar efter 1-0-målet. Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅNÖstersund jublar efter 1-0-målet. Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Östersund jublar efter 1-0-målet. Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Gais klubbchef Erik Bergkvist tar avstånd från supportrarnas uppträdande. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNGais klubbchef Erik Bergkvist tar avstånd från supportrarnas uppträdande. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Gais klubbchef Erik Bergkvist tar avstånd från supportrarnas uppträdande. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Bollkalle trakasserad: ”Är helt oförsvarbart”

Publicerad
Uppdaterad

En bollkalle blev verbalt trakasserad under svenska cup-mötet mellan Östersunds FK och Gais. 

ÖFK fick till slut plocka bort pojken för att skydda honom. 

– Gais har bett så hemskt mycket om ursäkt å klubbens vägnar för de här individernas beteende, säger ÖFK:s säkerhetsansvarige Joakim Jansson. 

– Det är helt oförsvarbart, säger Gais-basen Erik Bergkvist. 

Regerande svenska cup-mästarna Östersund blev i går klara för semifinal i årets upplaga av turneringen. Alhaji Gero blev matchhjälte med ett sent segermål mot gästande Gais – och nu väntar ett tungviktsmöte mot Malmö i semifinal.

Men vid sidan av fotbollsfesten tappade ett gäng supportrar huvudena och gick till verbal attack mot en pojke som agerade bollkalle på Jämtkraft Arena. Till slut kände sig ÖFK tvingade att agera. 

Fick byta ut bollkallen

– Vi fick göra en omgruppering på grund av vissa Gais-supportrars beteenden mot den här killen, säger ÖFK:s säkerhetsansvarige Joakim Jansson. 

– Vi kommer inte att gå ut med vad som skreks, men vi valde att byta ut bollkallen för han upplevde ett visst obehag, vilket är fullt förståeligt. Gais har bett så hemskt mycket om ursäkt å klubbens vägnar för de här individernas beteende.

Hur mår pojken? 

– Han mår bra. Det här var mer en försiktighetsåtgärd från vår sida. 

"Det är helt oförsvarbart"

Gais tar avstånd från supportrarnas uppträdande och öppnar för att straffa de ansvariga i efterhand. 

– Om man skriker saker till en ung kille så att han blir så ledsen att han inte vill vara kvar som bollkalle, så är det helt oförsvarbart. Det är klart att vi inte står bakom det som klubb, säger klubbchefen Erik Bergkvist. 

– Vi kommer att följa upp det med hjälp av Östersund. Vi får se om det blir någon form av åtgärd, det vet vi inte nu. Vi har för lite kött på benen för tillfället. 

Gais supporterklubb Gårdakvarnen avböjer att kommentera händelsen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag