Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Attacken: ”De är bara ute efter mina pengar”

Storsponsorn Benjamin von Jahf lämnar nu Utsikten.
Foto: PRIVAT
Stefan Rehn lämnade tidigare i år sitt tränaruppdrag i Utsikten.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Ett storbråk har blossat upp i Utsiktens BK. 

Nu lämnar sponsorn och delägaren Benjamin von Jahf föreningen – och riktar skarp kritik mot delar av styrelsen. 

– De var bara ute efter mina pengar och har agerat otroligt oseriöst och oprofessionellt, säger han. 

Samtidigt meddelar klubbens starke man Ingemar Lundin att han också lämnar klubben. 

GT kunde i helgen berätta om kaoset i division 1-klubben Utsikten och att sportchefen Martin Viggeborn plötsligt slutade och att storsponsorn Benajmin von Jahf hotade att lämna klubben. 

Hans plan var att avvakta årsmötet den 25 mars för att få reda på medlemmarnas inställning, men nu är mötet framskjutet till den 20 maj och då väljer Benjamin von Jahf att lämna föreningen direkt, vilket GP först rapporterade

– Jag har blivit motarbetad hela tiden och kan inte ställa mig bakom delar av styrelsens sätt att jobba som inte är för föreningens bästa. Jag orkar inte lägga ner mer tid och pengar. Jag har sagt till styrelsen flera gånger att det är viktigt att vi håller årsmöte, men det har blivit framflyttat fyra gånger. Nu säger de att det beror på coronaviruset, men kan man inte ha det via länk då? säger han och fortsätter: 

– Det kunde de inte svara på. De handlar om skatteskulder och andra åtagande styrelsen haft och de är rädda att inte få ansvarsfrihet. 

Företagaren Benjamin von Jahf äger 49 procent av klubbens bolag.
Foto: PRIVAT

Förlorar mycket pengar

Företagaren Benjamin von Jahf äger 49 procent av klubbens bolag. 

Hur mycket pengar förlorar du på att hoppa av nu? 

– Jag vill inte gå in på några summor, men det är mycket pengar. Men framför allt tar det här död på ungdomarnas och spelarnas drömmar. Jag kom in med en vision om att ta föreningen framåt, men styrelsen har enbart motarbetet mig. De vill inte ge mig insyn. Har de inget att dölja borde de ju visa mig siffrorna. 

Har du inte få se vad som finns på kontona? 

– Nej, informationen har jag själv fått skaka fram via källor. När jag kom in i klubben hade jag vissa krav och förväntningar och de godkände allt. Den informationen styrelsen har gett mig har varit felaktig. Man kan fråga sig om det är medvetet eller om det handlar om okunskap. Nu i efterhand har jag förstått att de bara var ute efter mina pengar och att köra sitt eget race. 

Hamnat i öppen konflikt

Det är ingen hemlighet att Benjamin von Jahf och klubbens starke man Ingemar Lundin hamnat i en öppen konflikt som skakat om föreningen ordentligt. 

– I början när de behövde mina pengar var han otroligt snäll, trevlig och tillmötesgående. När pengarna kom blev relationen sämre och sämre. De trampade på oss alla som har hjärta och som vill utvecklas och göra något bra. Jag lider med alla som blir berörda, jag har varit blåögd och naiv, men jag ville väl. Vi hade kunnat göra ett jättebra jobb. När någon kommer med pengar, kompetens, nätverk och viljan att göra något bra... så trampar de på dig och förminskar dig. 

Hur ser du på konkurshotet som hänger över klubben? 

– Det är en jättestor risk att det blir konkurs. Ingemar har sagt att det inte finns några sponsorer och inga pengar, men om de plötsligt skulle få in massa sponsorer nu när jag har lämnat är det planerat. Då är det bedrägeri rent ut sagt. 

– Och se på Martin Viggeborn som hoppade av förra veckan. Om man får en sådan människa som ställer upp utan ersättning att sluta... då är det något som är grovt fel.

Ingemar Lundin är Utsiktens starke man.
Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN

”Det är bara skitsnack”

Samtidigt har även Ingemar Lundin meddelat att han lämnar Utsikten, men det ger Benjamin von Jahf inte mycket för. 

– Det är bara skitsnack, ett spel för galleriet. Han säger så bara för att folk ska tro att han inte har gjort något fel. 

Vad ska du göra framöver? 

– Fokusera på mitt företag så vi kommer ur den här krisen (på grund av coronaviruset). Sedan får vi se vad som händer framgent. 

Ingemar Lundin är inte överdrivet sugen på att kommentera alla turer i Utsikten och svara på Benjamin von Jahfs utspel. 

– Det drabbar bara föreningen. Det är för mycket fokus på mig och honom, men han får gärna ta sina strider om han vill. Vi gör mycket bra också som ni inte gör några rubriker på, säger Ingemar Lundin. 

Men du lämnar klubben helt? 

– Föreningen är viktigare än vad jag är. Jag lämnar helt.