Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM 94-hjältens nya liv – efter schismen

Fotbollsprofilen, som tog fem SM-guld som spelare och ett som tränare i IFK Göteborg och ett guld som spelare och två som assisterande tränare i Djurgården, har för första gången sedan han gick ur nian en kalender utan fotboll i juli.
Stefan Rehn, numera padeltränare.Foto: Privat
Bronslaget vid VM 1994 – med Stefan Rehn i truppen.Foto: BILDBYRÅN
Svensk mästare tillsammans med bland andra Kim Källström i Djurgården 2002.Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
Stefan Rehn, Joachim Björklund och Erik Wahlstedt tackar Barcelona för matchen efter 1–1 borta i Champions League 1994.Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. De senaste 14 åren har Stefan Rehn, 53, jobbat och bott i Göteborg.

För första gången blir det en sommar utan besök i födelsestaden för stockholmaren som är lika stor hjälte i Djurgården som i IFK Göteborg.

– Vi brukar alltid åka upp och hälsa på mina föräldrar. Men båda är över 80 år och håller sig isolerade under coronan, säger fotbollslegendaren.

Stefan Rehn i senaste klubben – Utsikten.Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Tränare i Utsikten.Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Många pratar redan om sommaren 2020 som en period av livet att minnas för all framtid.

För Stefan Rehn är det definitivt så.

Fotbollsprofilen, som tog fem SM-guld som spelare och ett som tränare i IFK Göteborg och ett guld som spelare och två som assisterande tränare i Djurgården, har för första gången sedan han gick ur nian en kalender utan fotboll i juli.

– Det är första gången sen jag var 16 år som jag har en långsemester och det känns ganska bra. Jag är ledig hela juli, säger han.

Ursprungsplanen var dock att det skulle ha varit fotboll som vanligt. 

Spelat padel i sex år

I december förra året förlängde Stefan Rehn med ytterligare två år som tränare för Utsikten. En dryg månad senare lämnade han klubben efter en schism.

Därför gör han just nu sista veckan före semestern på nya jobbet – som padeltränare.

– Jag har spelat padel i sex år och har hängt här på anläggningen en hel del. Det föll sig ganska naturligt att nappa på erbjudandet för tre månader sedan att börja jobba som tränare på halvtid. Det är kul, lite som fotboll. Folk kommer hit för att ha roligt. Efter sommaren ska jag börja jobba 75 procent, säger han.

Som snart 20-årig talang i Djurgården 1986.Foto: BILDBYRÅN
Med Henke Larsson efter en landskamp mot Danmark strax före VM 1994.Foto: BILDBYRÅN

Däremot har det inte varit aktuellt att plocka upp det yrke som Stefan Rehn en gång i tiden utbildade sig till.

– Jag började jobba med fotboll när jag var 19–20 år. Då var jag utbildad målare. Det krävdes 6 800 utbildningstimmar för att bli målare. Jag uppfyllde det precis, slutade en tisdag klockan 14 och köpte en tårta till grabbarna som tack för hjälpen med utbildningen. Men jag har aldrig jobbat som målare, säger han med ett skratt.

Följer Blåvitt och Djurgården

Fotbollarna har precis börjat rulla igen på arenorna efter coronanedstängningen. Allt runt omkring har också varit på paus sedan i mars.

– Jag har lagt fotbollen på is. Jag har alltid gillat fotboll, så väl träningar som matcher oavsett om jag har varit spelare eller tränare. Men just nu är det inget, säger han.

Men om någon klubb hör av sig efter sommaren och behöver en ny tränare?

– Det får vi se då i så fall. Just nu är jag padeltränare, säger Stefan Rehn.

Men även om han inte jobbar med fotboll just nu är Rehn glad för att bollarna har satts i rullning igen. 

– Jag försöker hänga med i vad som händer. Framförallt följer jag Blåvitt och Djurgården.

”Har tagit hand om mig”

Är de favoriter i den ordning du nämner dem?

– Jag brukar säga att det är som att välja mellan en son och dotter – och det går ju inte. Måste jag tippa när lagen möts säger jag 2–2, svarar Stefan Rehn.

– Båda föreningarna har tagit hand om mig så att det värmer i hjärtat.

De spelade tillsammans i Blåvitt under glansåren. 2007 ledde Stefan Rehn och Jonas Olsson också klubben till SM-guld som tränare.Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

Det har ju varit en minst sagt annorlunda upptakt på den allsvenska säsongen. Framförallt saknas publik på arenorna, vilket är en av teorierna bakom att bortalagen hittills har vunnit så många fler matcher.

– Rent allmänt tror jag att man har saknat träningsmatcherna. Man kan säga vad man vill om dom, men där brukar man kunna testa både spel och spelare. Det är en annan sak att bara träna och sen gå direkt på tävlingsmatcher. Jag tror det tar ett tag innan spelet sätter sig, säger han.

– Och det ser ju helt sjukt ut med tomma läktare. Det är väl framför allt lagen med stor publik som drabbas. Är du van vid att ha 15 000 supportrar på läktarna är det en jäkla skillnad när det är helt tyst. Många spelare triggas av att det är mycket folk och så ska det vara.

”Roligare när det var mycket folk”

Var det så du själv kände när du slog tunnlar och fintade och fick jubel från läktaren?

– Jag spelade aldrig fotboll på det sättet, jag gjorde inte grejorna för att underhålla publiken. Jag gjorde det jag trodde var den bästa lösningen. Jag spelade alltid för att vi skulle vinna i första hand, men det var klart att det var roligare när det var mycket folk, svarar den förre bolltrollaren.

Under guldåret i Djurgården 2002.Foto: SÖREN ANDERSSON / BILDBYRÅN

Stefan Rehn har fortfarande kontakt med både IFK Göteborg och Djurgården.

– Men det är med ledarna. Det finns ju, som tur är, inga spelare kvar som jag lirade med, haha. 

Stefan Rehn har även koll på och kontakt med de senaste klubbarna, Utsikten och Göteborg FC.

– Det börjar gå framåt med damfotbollen. När jag var i GFC fanns det till exempel ingen spelare med tvåårskontrakt, det var svårt att bygga upp något på sikt. Nu har Elin Rubensson ett femårskontrakt och flera andra har flerårskontrakt. Jag hoppas att laget kan gå hela vägen i år, säger han.

Tillsammans med tjejerna i Göteborg FC 2017.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT NYHETSBYRÅN
Stefan Rehn hälsade på sina Göteborgs-spelare Pauline Hammarlund och Elin Rubensson under EM i Holland 2017.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

I Blåvitt finns runt A-laget bland andra gamle lagkompisen, och nuvarande sportchefen, Kennet Andersson och målvaktstränaren Stefan Remnér. I akademin finns Rehns femfaldige guldtränare Roger Gustafsson, Jonas Olsson, guldkollegan från 2007, och före detta spelarna Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson.

När det gäller Djurgården handlar kontakten väldigt mycket om Bosse Andersson, Super-Bosse kallad. Mannen som legat bakom mycket av framgångarna på 2000-talet.

– När vi passerar Norrtälje på väg till Stockholm och Åland på somrarna brukar vi alltid stanna till hos Bosse. Vi firar också nyår där ibland, berättar Stefan Rehn.

Brorsan handlar åt föräldrarna

Men i sommar blir det varken Stockholm, där föräldrarna Tryggve och Anne-Marie bor, eller besök i föräldrarnas sommarhus på Åland, varifrån pappa Tryggve ursprungligen kommer.

– Det är fruktansvärt det som händer med coronan. Men det är bara att acceptera läget. Vi åker inte och träffar släkt och vänner. Mamma och pappa, som båda är över 80 håller sig undan. Min brorsa Tommy, som bor nära, handlar åt dom, säger han.

– Normalt är vi elva månader om året i Göteborg och nån vecka utomlands och så några veckor i Stockholm och på Åland. Men i år blir det bara Göteborg – och det är ju inte så illa det heller.

Har du själv upplevt corona på nära håll?

– Jag har klarat mig, men jag har kompisar som har haft det och klarat sig bra. Det är många som tagit det lite lugnare. Några är permitterade, andra har gått ner i varv. I allmänhet tar folk det kanske lite lugnare. Det kan ju vara skönt med ett break – men det är synd att det ska vara under de här omständigheterna, säger Stefan Rehn.

IFK Göteborg efter cupsegern mot AIK 1991. Bakre raden från vänster: Håkan Mild, Stefan Lindqvist, Kaj Eskelinen, Thomas Andersson, Johnny Ekström, Stefan Rehn och Ola Svensson. Främre raden från vänster: Thomas Ravelli, målvakt, Mikael Nilsson, Tore Pedersen, Per Edmund Mordt, Peter Eriksson och Magnus JohanssonFoto: BILDBYRÅN

Själv var han i Spanien strax före utbrottet. Alldeles innan han åkte hem kom beskedet att parhästen på Blåvitts inre mittfält under storhetstiden med SM-guld och Champions League-spel, Stefan Lindqvist, hade gått bort i förlamningssjukdomen ALS.

Rehn var med på begravningen som hölls 17 mars när idrotten och andra delar av samhället höll på att stängas ner.

– Begravningen var jättefin. Men det är så sorgligt att såna sjukdomar finns. Stefan var världens finaste kille. Han pushade alla, hade glimten i ögat och krigade på olika sätt hela livet. Det är så tråkigt att en så fin kille är borta, han är verkligen saknad, säger Stefan Rehn.

Sverige firade midsommar på Pontiac Silverdome 1994 – nu är den borta

Först misslyckades man med att spränga Pontiac Silverdome, arenan som Sverige firade midsommar på under fotbolls-VM 1994, men på andra försöket gick det.