Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vissa av de yngre är mognare än mig”

Allsvenska juryn: “Det sitter mentalt för Hammarby”
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Tobias Sana har hittat rätt på riktigt i Blåvitt.

När det i övrigt unga laget har skrikit efter en ledarfigur har 31-åringen klivit fram.

– Vänder vi på det så hjälper deras ungdomliga energi mig, säger Tobias Sana.

Tobias Sana har vuxit ut till en ledarfigur i detta unga Blåvitt, och han ser pånyttfödd ut i sin nya roll på mittfältet.

– Jag har alltid haft en ”smartness” i mitt spel, men jag har aldrig fått chansen att visa det. Sedan om jag spelar som en sexa eller som en tia, det spelar ingen roll, min roll är att göra mina lagkamrater till bäst på planen, säger Tobias Sana.

Redan i Danmark skolades han om till att spela centralt i banan, något som gjorde övergången till Poya Asbaghis och Ferran Sibilas spelstil lättare.

”Bollen vill komma till mig”

– Poya och Ferran har lärt mig mycket med presspelet framför allt. Jag skulle inte kunna vinna dueller som Erlingmark till exempel, men jag kan ligga rätt och vänta på andra bollarna tack vare exempelvis Paka och Sargon som pressar bra, säger Tobias Sana och fortsätter:

– Men i ärlighetens namn så känns det som att bollen studsar till mig, den vill komma till mig. Den dras till mig för att den vet att jag kommer ta hand om den.

Det hårda matchandet är inget som Tobias Sana har tänkt på. Det är snarare något han välkomnar.

– Jag känner mig i bra form. Jag är van och jag är en av få som har varit med och matchats så här hårt förut i Holland bland annat. Det är dels därför jag skiner nu, men det har också att göra med att jag har blivit smartare ju äldre jag blivit, säger Sana.

Han blickar tillbaka till sin första vända i Blåvitt, då han redan som 20-åring debuterade för IFK Göteborgs A-lag.

Tobias Sana har mognat

Det har gått över tio år sedan dess.

– Om jag gjorde en dålig passning när jag var yngre kunde jag gräma mig, för jag är väldigt fotbollsanalytiker. Jag kollar på mina matcher minst tre-fyra gånger. Men jag är äldre nu och mognare i mitt spel, säger Sana.

Mognare i huvudet också, kanske?

– Haha, ja, men det där är inget konstigt. Det är klart. En femårig dotter... Om jag vore likadan som jag var när jag var yngre hade det varit konstigt. När man får barn utvecklas man mycket och med barn får man tur i livet.

Pappa hemma – känner du dig som en pappa i detta unga laget?

– Jag tror vissa av de yngre är mognare än mig, om jag ska vara ärlig. Men vänder vi på det så hjälper deras ungdomliga energi mig. Jag försöker hänga med i deras tempo. Sen ska vi inte glömma av att jag väger fem kilo med blöta kläder, ärligt talat. Men all träning genom åren och under semestrarna ska ju betala sig någon gång, och det gör det nu.