Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ville hem – nobbades: ”Det var blankt nej...”

Martin Smedberg-Dalence och Blåvitts tränare Poya Asbaghi.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Martin Smedberg-Dalence, 34, ville återvända till IFK Göteborg i år.

Men Blåvitt var inte intresserade av den bolivianske landslagsmittfältaren.

– Det var blankt nej, säger Smedberg-Dalence till GT.

Efter att ha spelat i IFK Göteborg mellan 2014 och 2017 valde Martin Smedberg-Dalence ett nytt äventyr i den bolivianska storklubben Club Bolivar.

Ambitionen var att vinna ligan.

Men klubben misslyckades, slutade fyra – sex poäng efter ettan San José – och för Smedberg-Dalence blev det en tung avslutning på säsongen.

– Det gick inte som vi hade tänkt. Vi ville vinna ligan och det gjorde vi inte. Sen blev det mindre speltid för mig på slutet, berättar han i samband med IFK Göteborgs första träning för året.

Nu har kontraktet med Bolivar gått ut och Blåvitt-profilen kommer att lämna La Paz-klubben.

– Jag får ta och fundera nu på vad jag ska göra framöver. Jag har fått ett erbjudande från en annan klubb i Bolivia som jag ska överväga – det är ett riktigt bra förslag faktiskt. Ekonomiskt sett är det riktigt bra. Vi får se, det kan bli så att jag återvänder dit (till Bolivia) i ett år till.

Martin Smedberg-Dalence.Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

”Jag hade varit billig”

Men faktum är att Martin Smedberg-Dalence helst av allt hade spelat i IFK Göteborg 2019.

– Ska jag vara ärlig ville jag komma tillbaka – men det var ett blankt nej. Sen vet jag inte vem som fattade det beslutet, men det var så. Det var min agent som skötte det där för mig. Jag sa att han skulle kolla om Blåvitt var intresserade för jag hade inte krävt mycket. Jag hade varit en billig spelare, jag ville bara komma hem och avsluta karriären där. Men man respektera klubbens beslut. Då öppnades en ny dörr och det är att återvända till Bolivia.

Har du haft hemlängtan?

– Jo, det är klart. Borta bra, men hemma bäst. Så känner man – speciellt nu när man har varit hemma över jul och nyår. Det är klart, hade jag fått bestämma hade jag kommit tillbaka hit (till Göteborg).

Martin Smedberg-Dalence är omtyckt i Blåvitt-kretsar.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Måste börja om”

Har du någon kontakt med Blåvitt?

– Ja, jag följer dem hela tiden. Jag har kontakt med både spelare och de som jobbar i föreningen. Jag har haft alla svenska kanaler i lägenheten i Bolivia, så jag har följt matcherna. Men många av mina närmaste har lämnat klubben nu, Emil Salomonsson och David Boo Wiklander, och det är lite tråkigt.

– De kommer att ha ett ungt lag i år, men man har förstått att man måste börja om. Ekonomin kanske inte är den bästa i föreningen på många, många år – och då måste man göra någonting. Detta är resultatet av det, man får ett ungt lag.

Nu talar mycket för att Martin Smedberg-Dalence blir kvar i Bolivia och i så fall flyttar familjen med honom.

– Det är något som vi ska diskutera, men blir det så att jag åker tillbaka så åker de med mig, säger han.

Smedberg-Dalence ville återvända till IFK Göteborg.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Det var en chock i början”

Hur har du trivts i Bolivia?

– Det har varit ett helt nytt liv. Det är andra utmaningar, andra förutsättningar och en helt annan fotboll. Det var en chock i början, men under resans gång har jag lärt mig hur saker och ting fungerar. Även utanför fotbollen… när det kommer till landet i sig. Jag tror att man ska vara glad över att leva i ett land som Sverige och att vi har den struktur som vi har. Där borta är det inte mycket till system (skratt). Det är klart att det är många saker som man hade velat ändra på – men fotbollsmässigt är det riktigt, riktigt bra. Klubben jag har varit i är en professionell förening med fantastiska supportrar och bra tryck på arenan. Mycket har varit positivt.

Har du tänkt lira några år till?

– Ja, jag fyller 35 i år men två år till på hög nivå känner jag att jag har i mig. Sen får man se lite vad som händer. Jag hade som sagt velat komma tillbaka hit och sedan lagt skorna på hyllan här. Men i Bolivia är det en helt annan fotboll och då kanske man kan lira i ytterligare några år.

Martin Smedberg-Dalence

Ålder: 34 år.

Position: Mittfältare.

Klubbar: Gunnilse IS, IFK Göteborg, Västra Frölunda, Ljungskile SK, IFK Norrköping, Bolivar.