Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill hem till Blåvitt – så jobbar de på en lösning

Sam Larsson.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Dalian Pro uppges ha betalat 50 miljoner kronor för Sam Larsson när han värvades från Feyenoord för ett år sedan.
Foto: MARCEL VAN DORST / PROSHOTS BILDBYRÅN
IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sam Larsson i U21-landslaget 2015.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg har inte gett upp hoppet.

Enligt GT:s uppgifter jobbar klubbens sportsliga ledning nu på att få till en långsiktig överenskommelse med Sam Larsson – och huvudpersonen själv är mycket intresserad av att flytta hem. 

Den 27-årige yttern har ännu inte återvänt till Kina utan har i stället trappat upp träningen med Blåvitt.

Sam Larsson under en träning med IFK Göteborg i mitten av mars.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Marek Hamsik och Sam Larsson.
Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN

Blåvitt har redan förstärkt truppen med namnkunniga spelare som Marek Hamsik, Simon Thern och Kolbeinn Sigthorsson inför årets säsong. I sommar ansluter dessutom hemvändarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

Precis innan transferfönstret stängde försökte IFK Göteborg landa ytterligare ett tungt nyförvärv: Sam Larsson, 27. Någon övergång blev aldrig av innan fönstret stängde, men enligt vad GT erfar jobbar parterna nu på att få till en lösning på längre sikt.

Enligt GT:s uppgifter är Larsson själv mycket intresserad av att flytta hem till Göteborg från Kina och den bollskicklige yttern har under lång tid varit kvar i sin hemstad och tränat. 

Från början tränade han vid sidan av IFK Göteborg, men nu har ”Samba-Sam”, som han kallas, varit med mer och mer under lagets träningar – även den här veckan. Han har trappat upp träningen och bildade anfallspar med Robin Söder i tvåmålsspelet i veckan.

Blåvitt hoppas få till ett flerårskontrakt med 27-åringen.

En flytt kan bli aktuell i sommar och Blåvitt skulle i så fall få tre minst sagt meriterade hemvändare i truppen efter EM-slutspelet: Berg, Wendt och Larsson.

Sam Larsson är fortfarande aktuell för Blåvitt.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sam Larsson under en träning med IFK Göteborg i mars.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sam Larsson och Marek Hamsik under en träning med IFK Göteborg i mars.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Sam Larsson i samspråk med Roland Nilsson under en träning med IFK Göteborg i mars.
Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN

Klubbarna är hårt pressade

Sam Larsson har två år kvar på sitt kontrakt med Dalian Pro – laget som tränaren Rafa Benitez och stjärnorna Salomon Rondon och Marek Hamsik nu har lämnat – men de kinesiska klubbarna är hårt pressade.De har helt enkelt inte samma ekonomiska förutsättningar som tidigare och är därför öppna för att göra sig av med utländska spelare som står under dyra kontrakt.

En nyckel för att Larsson ska kunna återvända till Blåvitt är att han blir utköpt för vad han anser är ett vettigt belopp. Eftersom han har två år kvar på sitt lukrativa avtal kan han inte tänka sig att lämna klubben till vilket pris som helst.

Sam Larsson har inte velat kommentera uppgifterna utan säger sig vara inställd på att åka tillbaka till Dalian när han får klartecken. Men Kinas karantänsregler är komplicerade och ställer till det för klubbarnas utländska spelare – alla som åker till landet måste till exempel sitta i en två veckor lång karantän.

IFK Göteborgs tränare Roland Nilsson och sportchef Pontus Farnerud.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Vi har haft en dialog”

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud uttalade sig om situationen kring Sam Larsson i slutet av mars:

– Sam har varit här och tränat och självklart har vi haft en dialog med honom, precis som vi har med andra som är här, men han är inställd på att åka tillbaka när han får okej att göra det. Det är lite olika utifrån vilken typ av antikroppar man har – kineserna är hyfsat strikta där.

Farnerud poängterade samtidigt att det inte var aktuellt med några korttidsvärvningar för Blåvitts del.

– Vi vill inte arbeta på det viset, förklarade han.

Sam Larsson lämnade IFK Göteborg under sommaren 2014 och har sedan dess spelat för Heerenveen, Feyenoord och Dalian Pro. Han är fostrad i Göteborgsklubben IK Zenith och flyttade till Blåvitt som 17-åring. Dalian Pro uppges ha betalat 50 miljoner kronor för Sam Larsson när han värvades från Feyenoord för ett år sedan.

IFK Göteborg möter Örebro borta i den allsvenska premiären på lördag.