Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vill aldrig se honom i den blåvita tröjan igen”

En av banderollerna på Kamratgården.
Kolbeinn Sigthorsson i Blåvitt-tröjan.
Foto: FREDRIK JONASSON / STELLA PICTURES
Sigthorsson i isländska landslaget i EM 2016.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST

GÖTEBORG. Här protesterar Blåvitt-supportrar på Kamratgården.

På flera olika banderoller på IFK Göteborgs träningsanläggning uppmanar de klubben att riva kontraktet med Kolbeinn Sigthorsson, 31.

”Att det går mindre bra sportsligt är en sak, men när vi inte står upp för våra värderingar så är det beklämmande”, skriver supportrarna i ett uttalande.

– Det här är en fråga för klubben att hantera, säger Blåvitts assisterande tränare Hannes Stiller efter torsdagens träning.

Kolbeinn Sigthorsson, 31, har stoppats från spel med det isländska landslaget efter att ha pekats ut för sexuellt ofredande av en kvinna. Ofredandet ska ha ägt rum hösten 2017 på en nattklubb i Reykjavik.

Under onsdagen uttalade sig Sigthorsson för första gången om händelsen.

– De senaste åren av mitt liv har inte gått i den riktning jag önskat. Jag var skadad mycket och min karriär var i fara. Under den perioden blev mitt olämpliga uppträdande problematiskt, sa han i ett pressmeddelande och berättade han att han ”än i dag jobbar på att förbättra mitt beteende”.

Sigthorsson vidgår att han träffat kvinnorna på nattklubben och att han vid ett annat tillfälle träffat dem för att få deras syn på vad som hänt.

– Jag känner inte igen att jag har trakasserat dem, jag har inte använt våld och jag förnekar skuld. Men mitt beteende var dock inte exemplariskt och det har jag bett om ursäkt för. Jag ångrar det, accepterade ansvar och erbjöd mig att lösa det inträffade mellan oss. De krävde en ursäkt och en betalning. Jag accepterade deras krav och betalade ytterligare tre miljoner ISK (cirka 220 000 kronor) till organisationen Stígamót, som jobbar för dem som utsatts för sexuella övergrepp, säger Kolbeinn Sigthorsson och poängterar att han har förståelse för att kvinnan valde att träda fram efter förbundets försök till mörkning.

Kolbeinn Sigthorsson.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Flera banderoller på Kamratgården

Men IFK Göteborg tänker inte bryta kontraktet med anfallsstjärnan i nuläget. Det sa Blåvitts sportchef Pontus Farnerud i en intervju med GT tidigare i veckan.

– Nej, det är inte aktuellt i nuläget.

– Vi har pratat med Kolbeinn och kommer att fortsätta diskutera med honom. Men vi fick helheten av honom redan i går och vet hur saker och ting ligger till. Vi diskuterar internt och med Kolbeinn om hur vi ska gå vidare, sa Farnerud.

Det har fått Blåvitt-supportrar att reagera. På Kamratgården har flera banderoller satts upp med tydliga budskap: 

”Tar ni avstånd? Riv kontraktet!”, stod det på en av banderollerna.

”Välj mellan #11 och #12”, stod det på en annan. 

Nummer elva i IFK Göteborg är Kolbeinn Sigthorsson medan supportrarna ofta beskrivs som den tolfte spelaren.

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.
Foto: HENRIK JANSSON
IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Sviker våra värderingar”

Bilderna sprids nu på Twitter av supporterprofilen och GT-skribenten David Vukovic.

I en kommuniké, undertecknad av fem blåvita supportergrupperingar och publicerad i sociala medier, utvecklar de resonemanget:

”Även om fallet är avslutat i en juridisk mening, så har vi som supportrar och kamratförening ett ansvar. IFK Göteborgs värdegrund är bland annat att vi ska vara en klubb som alla kan se upp till. Både på och utanför planen. Det är därför oroväckande att vår sportchef meddelar att det inte är aktuellt att bryta kontraktet med Sigthorsson. Att det går mindre bra sportsligt är en sak, men när vi inte står upp för våra värderingar så är det beklämmande. Att ha en värdegrund innebär att ha grundläggande principer som alltid ska följas. När dessa principer slutar följas, så är vi som förening ute på djupt vatten.”

”Vår klubbdirektör menar att de tar avstånd från det som har skett, men det är handlingar som betyder något i slutändan. Vi vill aldrig se Sigthorsson i den blåvita tröjan eller representera vår förening igen. Inte bara för att vi sviker våra egna värderingar, utan även för alla som har blivit drabbade av sexuella övergrepp.”

IFK Göteborg ligger tolva i allsvenskan och Kolbeinn Sigthorsson, vars kontrakt går ut efter säsongen, har varit en av lagets viktigaste spelare i år.

Mattias Bjärsmyr.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Turbulens är aldrig bra”

Under torsdagsförmiddagen var banderollerna bortplockade på Kamratgården.

IFK Göteborgs rutinerade mittback Mattias Bjärsmyr säger att han inte sett några banderoller.

– Nej, det har jag inte sett eller hört något om. Vi har sagt att klubben får svara på alla de här frågorna och jag tycker att vi håller det där, säger han efter torsdagens träning.

Hur påverkas ni av den här turbulensen?

– Turbulens är aldrig bra, så kan man väl säga. Vi behöver vinna matcher och det är det vi försöker fokusera på. Det är klart att när vi inte vinner så är det dumt att säga att det är frid och fröjd. Men nu har vi ledigt i några dagar. Det är inte ofta landslagssamlingar har kommit lägligt, men nu känns det faktiskt som att just denna kan sitta ganska bra för oss. Det ska bli rätt skönt att få någon dag att släppa allt och samla på sig energi – för det behövs.

Tar ni avstamp mot något nytt fotbollsmässigt sedan?

– Vi tar avstamp mot hösten och vi kommer dela upp det. Nu är det uppehåll, sedan har vi fem matcher innan det är uppehåll igen. Av de fem matcherna måste vi vinna så många som möjligt och hitta ett bra spel, det är det allt handlar om.

IFK Göteborgs assisterande tränare Hannes Stiller.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Stiller: ”En fråga för klubben”

Hannes Stiller är assisterande tränare i IFK Göteborg.

– Det här är en fråga för klubben att hantera. De jobbar med den och så får vi se vad det landar i. Jag kommer inte kommentera det mer än så, säger han.

Förstår du om supportrarna är upprörda eller besvikna?

– Jag har inga kommentarer kring det.

Hur påverkas en grupp fotbollsspelare av turbulens?

– Det här är professionella fotbollsspelare som går ut och gör sitt jobb. Det var en helt okej träning i dag inför en ledig helg och det har inte märkts någon skillnad på de andra träningarna som har varit heller. De är jäkligt professionella på det sättet, så det är inga problem utifrån ett tränarperspektiv när det kommer till den biten.

Och när det kommer till match?

– Det får vi se då, men jag har inte ens tänkt tanken att det skulle kunna vara några problem.

https://twitter.com/DaVukovic/status/1433348317396746241?