Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi vände upp och ner på tabellen fullständigt”

Varberg säkrade avancemang till allsvenskan i sista omgången.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Party söndag, måndag och tisdag – sedan ”sliter det på en gammal mans kropp”. 

Nu laddar Joakim Persson, 44, och Varbergs Bois om för allsvenskan. 

Men först ska tränarprofilen åka på en fotbollsresa han inte är helt förtjust i.  

Lilleputtlagen Mjällby (nykomling) och Varberg (kvalade sig kvar i superettan förra hösten) överraskade alla och kom etta respektive tvåa när landets näst högsta serie summerades.

– Vi har vänt upp och ner på tabellen fullständigt och då blir det extra uppmärksamhet. Att kunna göra en sådan här grej med väldigt, väldigt låg budget ger eko. Jag har knappt hunnit svara på alla sms, det är nästan så man skäms, men jag hoppas att folk har en förståelse för det. Det har varit en galen vecka, säger Joakim Persson när han hinner klämma in en telefonare samtidigt som någon av sönerna håller på att ”bränna ner hela köket”. 

– Fan vad det ryker, du kan väl i alla fall sätta på fläkten!

44-åringen berättar att han behöver någon vecka till för att smälta avancemanget. Det kom en liten resultatmässig svacka, men Varberg har ändå legat i toppen hela säsongen. 

– När man väl lyckats... först känner man lättnad, sedan blir det fest och så all uppmärksamhet på det. Nu släcker man mest bränder, men nästa vecka har kontoret öppnat igen. Pojkarna är lediga en vecka till, sedan kör vi november ut. Vila är också viktigt nu, men de får egna träningsprogram fram till omstarten den 7 januari. 

Nyförvärv presenteras snart 

Varbergs Bois har omkring 25 spelare på kontrakt nästa år. Men truppen ska ses över noggrant, några ska lämna och ett par värvningar är redan klara. 

– De offentliggör vi nog om någon vecka. Vi är långt framme i bygget och ska inte stressa. Det är mest att göra klart allt runtomkring inför allsvenskan, till exempel budgeten. Och vi ska förhandla fram nya kontrakt och några som hamnat i kläm behöver röra på sig. Naturliga grejer. Vi behöver två-tre spelare till startelvan. Spetsa bredden och spetsa spetsen. Men det blir inga revolutionerande nyförvärv, vi får hålla oss till var vi är i hierarkin. 

– När allt är på plats ska vi nog kunna sno åtminstone någon poäng i allsvenskan. 

Känner du verkligen så? 

– Nä, men jag måste säga det, haha. Sex, sju, åtta lag är väldigt långt fram i svensk fotboll, sedan kommer det ett mittenskikt och sedan ett gäng som slåss för att överleva. Det är där nere vi får utmana först och främst, så är det ju så klart. 

Har ni fått något bud på någon tongivande spelare? 

– Ingenting, helt dött. Inte ens ett sms. Men först andas man väl ett par dagar efter att serien slutat, sedan återupptar säkert folk sina arbetssituationer nästa vecka. Jag har inte ens hört ett rykte. 

Blåvitt har koll på Ayer 

IFK Göteborg har ju spanat in Keanin Ayer

– Vad jag vet är det bara taget ur luften, men jag skulle inte bli förvånad om det vore så. Vi får se, men jag har ingen förfrågan på mitt bord. Nu är han och tränar med Nordsjälland i två veckor och är de intresserade har de första tjing, annars tror jag att han är sugen på att förlänga avtalet med oss. 

Persson, som tog över laget inför 2018, har hela tiden pendlat hem till Helsingborg och haft ett ”rullande kontor”, men sedan i september har familjen en lägenhet i Varberg. 

– För min del är det i alla fall skönt och pojkarna har det bra i skolan och med fotbollen. Det blir ju mycket tid över när man slipper köra bil. Vi käkade middag här en kväll och då var klockan bara 18.15. ”Jaha, vad gör vi nu då?”. Det var bara att sätta sig i soffan. 

Upplägget nästa år skiljer sig inte mycket jämfört med 2019. Det blir eftermiddagsträningar, kanske något extra förmiddagspass då och då, och förhoppningsvis kan klubben kosta på sig ett träningsläger i mars. 

– Folk kan inte kalla sig heltidsanställda här. Det är mer ett halvtidsgig kombinerat med jobb, studier och så. Fotbollsmässigt är vi ganska klara med konceptet och det blir som sagt inga större rockader. Vi hoppas kunna skrälla lite ändå. 

”Inte alls roligt”

För egen del planerar han att vara ledig fem-sex dagar i början av december och så blir det en fotbollsresa med sonen i mitten av månaden. 

– Vi ska åka och kolla på Arsenal-Manchester City. 

Ah, vad roligt. 

– Det är inte alls roligt. Jag håller ju på Liverpool. Men det är precis som med allt merjobb inför allsvenskan, det är smällar man får ta, säger han och skrattar.