Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi ska få fram världens bästa spelare här i IFK”

Sedan början av 80-talet är Gustafsson anställd av IFK Göteborg. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Roger Gustafsson ledde Blåvitt till fem SM-guld på 90-talet. Foto: © BILDBYRÅN

IFK Göteborg har det tungt, både sportsligt och ekonomiskt. 

Men klubbikonen Roger Gustafsson, 66, är optimistisk. 

– Vi har allt som krävs för att få fram världens bästa spelare i IFK, säger han till GP

Gustafsson är sedan början av 80-talet anställd av IFK Göteborg och har genom åren haft en rad olika roller. På 90-talet ledde han som tränare A-laget till fem SM-guld och fina resultat i Champions League. 

Men det är talangutveckling han brinner för. 66-åringen, som tänker jobba på så länge som möjligt, ligger bakom utbildningsprogrammet ”Fotbollens hemligheter” och var tidigare chef för Blåvitts akademi. I dag jobbar han mer med själva innehållet och utbildar spelare och ledare samt bjuder in externa spelare. 

2002 fick Roger Gustafsson rycka in som tränare för att rädda Blåvitt från degradering. Det lyckades via kvalspel mot Västra Frölunda. Foto: ALLAN KARLSSON

Enligt Roger Gustafsson har IFK Göteborg allt som krävs för att på sikt få fram spelare av yttersta klass. 

– Vi har det jättebra nu, men är inte riktigt färdiga än. Ge oss ett år till. Jag är inte nöjd. Jag vill att vi ska få fram världens bästa spelare här i IFK. Det kommer vi kunna få om vi har tålamod. Då kommer vi skapa sådana spelare vi inte har sett i Sverige förut. Det vågar jag säga. Det är den sista pusselbiten nu bara, säger han i en lång intervju med GP.

”Jag står för det”

IFK Göteborgs akademi huserar i hypermoderna Prioritet Serneke Arena. Där inne finns bland annat en fullstor konstgräsplan och den fotbollsinriktade grundskolan Änglagårdsskolan. 

Gustafsson betonar att det inte är en överdrift att klubben en dag kan få fram världsstjärnor. 

– Jag står för det. Det är inte omöjligt. Vi saknar inget i IFK eller i Sverige för att kunna skapa världens bästa spelare, ingenting av det. Vi har tillräckligt många spelare som vill bli bra, vi har träningsanläggningarna, vi kan inte skylla på vintern, vi har utbildningsprogram, vi vet hur de ska träna, vi har anställda tränare. Vi har allt. Kunskapen hur man får spelarna att bli så bra – världens bästa om du vill - har vi, säger Gustafsson till GP

Benjamin Nygren spås en lysande framtid. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

IFK Göteborg slutade i höstas på elfte plats i tabellen och har svårt att få ekonomin att gå ihop. 

De utmärkte sig

Men det fanns även glädjeämnen under 2018. Målvakten Tom Amos, 20, som har gått hela vägen genom akademin, gjorde allsvensk debut och startade tre matcher. 

Och Benjamin Nygren, 17, som har jagats av drös europeiska storklubbar, gjorde sina två första mål i allsvenskan i den avslutande omgången mot Örebro borta. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!