Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi känner att det är en väl avvägd investering”

Poya Asbaghi och Ferran Sibila på måndagens Blåvitt-träning.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi, Tobias Hysén och Ferran Sibila.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Ferran Sibila, 30, blir ny assisterande tränare i IFK Göteborg – och i dag ledde han sitt första träningspass med sitt nya lag.

Samtidigt inleder Blåvitt ett nytt samarbete med spanjorens arbetsgivare Ekkono Soccer Services.

– Vi känner att det är en väl avvägd investering i förhållande till vår strategi och hur vi vill utvecklas som klubb, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.

– Det är ett riktigt, riktigt ungt lag med stor potential, säger Ferran om Sibila om Blåvitt.

IFK Göteborg slutade elva i allsvenskan i fjol.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Den 5 januari kunde GT berätta att IFK Göteborg hade gjort sitt val. Klubbens förhoppning var att Ferran Sibila skulle vara med på träningarna från och med måndagen den 14 januari.

När GT mötte upp spanjoren på Landvetter flygplats på söndagskvällen var han fåordig – och förvånad:

– Vi förväntade oss inte att ni skulle vara här, haha.

Nu står det klart att Sibila – som arbetat för Gif Sundsvall de två senaste säsongerna och fått beröm för sitt jobb – blir assisterande tränare till Poya Asbaghi i IFK Göteborg.

– Vi känner oss stolta över att vara en del av IFK Göteborg och kommer att arbeta stenhårt för att hjälpa klubben att nå den status man förtjänar, säger han i ett pressmeddelande.

Under måndagen var han med och ledde sitt första träningspass i Prioritet Serneke arena inför närmare 100 åskådare.

– För mig handlade träningen mest om att lära sig hur spelarna och ledarna arbetar. Det är min första dag här och laget har tränat ihop i två veckor, så de har sina rutiner. Jag ville se hur det ser ut och ska sedan analysera, säger han.

”Vi kommer att arbeta stenhårt för att hjälpa klubben att nå den status man förtjänar”, säger Ferran Sibila.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Kommer att se resultat”

Vad kan du bidra med?

– Som ni kanske vet jobbar jag för ett företag som heter Soccer Services och vi ska implementera en träningsmetod och matchanalys – och det är där jag ska bidra.

Vad är dina intryck av IFK Göteborg?

– Det är ett riktigt, riktigt ungt lag med stor potential. Det kommer att ta tid, det är svårt att få till en förändring snabbt. Poya tog första steget i fjol – nu är det dags att ta nästa steg. Långsiktigt är jag övertygad om att vi kommer se resultat.

– Jag har sett ungefär tio matcher som IFK Göteborg har spelat och analyserat dem. De bytte ju spelsystem under förra säsongen, började med 3-4-3 men gick sedan över till 4-4-2 och 4-2-3-1. Jag ville skapa mig en uppfattning och förstå hur Poya och klubben tänkt. Nu ska vi bygga upp något tillsammans med hjälp av allas kunskap, säger Ferran Sibila.

”Stor utvecklingspotential”

I samband med att IFK Göteborg offentliggjorde rekryteringen av Ferran Sibila presenterade klubben även ett samarbete med hans arbetsgivare Ekkono Soccer Services. Avtalet sträcker sig över tre år.

– Under hösten har klubben genomgått ett enormt strategiarbete. Därför har det varit viktigt för oss att landa ett samarbete, som förutom den självklara rollen som assisterande tränare, även innehåller stor utvecklingspotential för våra spelare. Detta är ett av de viktigaste fundamenten i vår sportsliga strategi och vi är oerhört nöjda över att Soccer Services vill vara en del av att förädla de investeringar vi gör i IFK Göteborgs spelartrupp, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.

Blåvitt, som slutade elva i allsvenskan i fjol, beskriver företaget så här: ”Ekkono är en tränings- och utvecklingsmetod som baseras på mer än 20 års erfarenhet genom samarbeten med spelare, klubbar och förbund i mer än 20 länder. Det huvudsakliga fokuset för metoden är att utveckla intelligenta spelare som är kapabla till att förstå spelet och fatta kvalitativa beslut på planen”.

Sibila har hyllats för sitt arbete i Gif Sundsvall.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Ferran Sibila – en konsult

Företaget har sitt huvudkontor i Barcelona och har tidigare samarbetat med klubbar som franska Paris Saint-Germain och mexikanska Pachua CF och jobbat individuellt med storspelare som Cesc Fàbregas och Jordi Alba.

– Vi har skrivit ett avtal med dem som innehåller ett antal olika delar. Soccer Services är ju ett bolag som är baserat i Barcelona och hela poängen handlar om utveckling av spelare och spelidé. De har en konsult på plats, Ferran, som assisterande till Poya och sedan har de ett helt team ”back office” nere i Barcelona som supportar Poya och Ferran framför allt kring individuell utveckling av spelare, designar övningar som ska passa spelidé med mera, utvecklar Max Markusson.

Med video och allt?

– Rubbet. De får all input av tränarna på plats men även av data och allt som vi skickar ner och får deras hjälp att granska våra spelare hur de kan utvecklas på bästa sätt i förhållande till vad man vill att de ska göra på planen.

Är det ett mycket dyrare upplägg än att ta in en vanlig assisterande tränare?

– Det beror väl på hur man ser på det. Det finns ju olika lönenivåer på assisterande också. Vi är ändå nöjda att vi har hittat en bra balans i det där vi känner att det är en väl avvägd investering i förhållande till vår strategi och hur vi vill utvecklas som klubb. Vi är nöjda, framför allt med att det är långsiktigt. Det är viktigt.

Ferran Sibila och Poya Asbaghi på Blåvitts träning.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Träffat ett antal personer”

Har ni blivit inspirerade av Sundsvall?

– Det är inte Sundsvall i sig som varit huvudsaken till att vi valde att gå in, utan det är snarare ett resonemang tillsammans med Poya om vad vi ser att vi kan utveckla och då var det här ett av alternativen. Vi har ju träffat ett antal personer också som vi har diskuterat med. Men i förhållande till vad vi känner att vi får ut valde vi den här vägen.

Har de spelare till förfogande också?

– Nej, det är ju ingen agentfirma så, men det är ett ganska stort bolag som jobbar med ett antal klubbar och förbund i olika delar av världen, så de har bra koll. Men de sitter ju inte på några spelarkontrakt på det viset.

– De två killarna som grundade bolaget är två ungdomstränare som kommer från FC Barcelonas ungdomsorganisation respektive Espanyols, men de har inget formellt samarbete med FC Barcelona. Men de är uppvuxna och utbildade inom organisationen.

Har ni varit nere i Barcelona och träffat bolaget där?

– Nej, det har vi inte.