Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi kan inte bara vänta på att målen kommer”

IFK-tränaren Poya Asbaghi.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

GÖTEBORG. Fem matcher i rad utan seger. 

När IFK Göteborg åker ut till Bravida arena för säsongens första Göteborgsderby gör man det som ett lag i behov av poäng. 

– Vi kan inte bara vänta på att målen kommer, vi får ge någon extra procent, göra någon extra ansträngning, någon extra löpning och ha ett jävlar anamma. Där är vi nu, säger tränaren Poya Asbaghi.  

Säsongens första Göteborgsderbyt står för dörren när BK Häcken och IFK Göteborg drabbar samman ute på Hisingen under söndagen. 

För IFK Göteborg har säsongen hittills börjat knackigt. Två segrar har det blivit på tio matcher, varav de fem senaste slutat med tre kryss och två förluster. 

I torsdags fick man endast med sig 2–2 hemma mot jumbon Falkenberg sedan gästerna kvitterat i slutsekunderna. 

Det är med andra ord ett revanschsuget IFK Göteborg som nu åker till Hisingen på poängjakt. 

– Mycket handlar om att fortsätta nöta på tills man som spelare gör mål och tills man som lag tar tre poäng. Då blir inte den mentala uppförsbacken lika stor. Man får väldigt mycket gratis då. Det är lite så för Häcken nu, det är klart att de inte behöver prata om det mentala med deras form, säger IFK-tränaren Poya Asbaghi och fortsätter:

– Vi behöver inte korrigera hundra saker, det är det lilla sista som fattas i offensiv tredjedel. Det är bara fortsätta trumma på, sen får man anstränga sig lite extra mycket. Inget kommer gratis just nu. 

Häcken starka hemma

BK Häcken å sin sida har haft en stark form på hemmaplan med fyra raka segrar. I de tre senaste hemmamatcherna har man slagit Hammarby med 3–0, Elfsborg med 6–0 och AIK med 4–0. 

– Det är alltid kul att möta Häcken, det finns Göteborgsprestige i det. Sen är det ett lag som verkligen har prickat formen på hemmaplan, de har slagit Elfsborg, AIK och Hammarby med utklassningssiffror, säger Asbahgi.

– Häcken är väl ett av de bästa lagen i serien när de väl tar ledningen, de är väldigt bra på att utnyttja att motståndarna börjar hänga lite med huvudet. Men är matchen mer jämn sprudlar inte deras offensiv på samma sätt. Så gärna inte hamna i underläge och gärna inte med mer än ett mål, för då blir det åka av. 

Är de solklara favoriter?

– Nej, inte om du frågar oss. Förhandsmässigt är de ett av lagen som skulle slåss om SM-guld, men i enskilda matchen har vi lika stor chans att slå dem. 

Efter att ha roterat en del i startelvan i början av säsongen har det blivit desto mer kontinuitet de senaste matcherna för Blåvitt. 

– Jag tycker det märks också. Nu vinner vi ingen av de matcherna, men anfallsmässigt har jag aldrig varit med om en period där vi skapar så mycket målchanser på tre matcher som vi gjort nu. Och då är en av dem borta på Tele 2. Offensivt gör vi många saker rätt, men den viktigaste delen av fotbollen är att göra mål. 

Johansson inte redo för 90

Poya Asbaghi fortsätter: 

– Med det här täta matchandet går några på knäna, så vi kommer inte kunna ställa upp med samma startelva som mot Falkenberg. Sen har vi dessutom en cupfinal några dagar senare. Förhoppningsvis behöver vi inte rotera för många så vi känner att det tar av den kontinuitet vi ändå haft de senaste matcherna. 

Prestigevärvningen Jakob Johansson fick göra sina första allsvenska minuter sedan comebacken mot Falkenberg senast och kan bli aktuell för mer spel mot Häcken.

– Men han är inte fysiskt redo att gå in som mittfältare i 90 minuter, det är han ganska långt ifrån, säger Poya Asbahgi.