Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi höll nollan, något positivt får vi ta med oss”

Tobias Sana blev mållös mot Kalmar.
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mattias Bjärsmyr under matchen mot Kalmar FF.
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborg-tränaren Roland Nilsson.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

KALMAR. Tre matcher och två mål.

IFK Göteborg har inte riktigt fått målskyttet att stämma den sista tiden.

– Vi höll nollan. Något positivt får vi ta med oss ur det hela, säger Tobias Sana.

– Vi behöver komma runt mer på kanterna och vi behöver få in fler bollar i straffområdet, säger Mattias Bjärsmyr.

1-1  mot Halmstad BK.

1-1 igen mot BK Häcken.

Därefter mållöst och händelsefattigt borta mot Kalmar FF.

Efter 2-0-segern mot AIK i allsvenskans andra omgång har IFK Göteborg haft problem att övertyga offensivt.

– Vi har kvalitetspelare i det här laget, men vi får inte ur oss det på det sätt vi hade önskat. Vi har förbättrat vår defensiv efter några dåliga försvarsinsatser tidigt på året. Så där är vi uppenbart bättre, säger Kolbeinn Sigþórsson.

– Men nu måste vi bli skarpare när vi attackerar. Vi måste bli smartare, och våra anfall behöver bli mer simpla och gå på färre bolltouch. 

”Ska inte bara vinna boll” 

Två matcher återstår för Blåvitt innan det vankas sommarpaus och EU-uppehåll. Göteborgarna parkerar just nu på en niondeplats i den allsvenska tabellen, med sju inspelade poäng.

– Vi behöver komma runt mer på kanterna och vi behöver få in fler bollar i straffområdet, så det kan hända mer saker. Men det gör vi inte så ofta och då får vi inget tryck, säger mittbacken Mattias Bjärsmyr.

Vad tycker du om försvarsinsatsen då, för Kalmar skapar inte heller några chanser?

– Ja, på så vis är det väl bra. Men som försvarare ska du inte bara vinna bollen utan även ställa om på den, för då är motståndarna sårbara. Kalmar gick upp med mycket folk, även om deras forward droppade. 

”Behöver bli mer cyniska”

– Jag tycker att vi kunde sårat Kalmar mer när vi väl fick bollen. Vi hade några lägen där vi vann bollen, framför allt i första halvlek. Men därifrån lyckades vi inte komma i hög fart, fortsätter Mattias Bjärsmyr.

I samband med onsdagens match formerades Kolbeinn Sigþórsson på topp ihop med lagkapten Tobias Sana. 

Strax bakom fanns Alexander Jallow på vänsteryttern, Marek Hamsik och Simon Thern på innermittfältet och Hosam Aiesh till höger.

– Vi måste bli skarpare när vi väl får lägen utanför boxen. Vi måste utnyttja motståndarnas misstag, vi ligger ju ändå bra i våra positioner. Vi behöver bli mer cyniska när motståndarna gör misstag, säger Tobias Sana. 

– Jag tycker att när vi väl fick lägena mot Häcken då tog vi vara på dem och vi skapade riktigt bra chanser. Mot Häcken hade vi mersmak. Men i dag känner jag att vi inte tar vara på lägena. 

Man ser ju litegrann av det där nu mot Kalmar. De har jättemycket boll emellanåt, men när ni sårar dem och vinner bollen så händer ingenting på sista tredjedelen?

– Ja, exakt. Det är det jag menar, den där sista passningen sitter inte. Sedan har vi några lägen också. I första halvlek har vi en kontring där Kolbeinn ska ha straff och jag hade ett inspel i straffområdet som kunde blivit farligt om det gått fram. 

”Då blir det inga målchanser” 

– Så det var lite marginalerna vi hade emot oss också. Men vi höll nollan, något positivt får vi ta med oss ur det hela, fortsätter Tobias Sana. 

Blåvitt är numera uppe i fyra raka allsvenska matcher utan någon seger. 

På spelschemat kvarstår ett hemmamöte mot IK Sirius och därefter en tuff resa till huvudstaden, för konstgräsmatch mot Djurgården. Sedan väntar ledighet.

– Det blir liksom att när vi väl får lägen och öppningar ska vi klara av att förvalta dem och det gjorde vi inte i dag och då blir det inga målchanser, säger Blåvitt-tränaren Roland Nilsson, och fortsätter:

– Mot ett bra försvar gäller det att när man väl har löst upp nyckeln i försvarsspelet ska man utnyttja det. Det klarar vi inte av tillräckligt bra.