Vaktmästaren Izet, 43, i bråk med HIF-stjärnorna

Det blev hetsigt efter måndagens allsvenska match mellan Varbergs Bois och Helsingborgs IF.
Foto: BILDBYRÅN & SVT
Martin Olsson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Joakim Perssons Varberg förlorade med 1–3 mot Helsingborg under måndagen.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Kort efter slutsignalen i Helsingborgs tunga seger mot Varberg hamnade vissa HIF-spelare i en het ordväxling med vaktmästaren Izet Shala, 43.

Anledningen? En alldeles för intensiv träning för avbytarna och ignorerande av Shalas direktiv.

– Jag kunde inte ens föreställa mig i min vildaste fantasi att en klubb som HIF kunde bete sig på det viset, säger Izet Shala till GT.

I botten av allsvenskan kämpar Helsingborgs IF för sin fortsatta allsvenska existens, samtidigt som Varbergs Bois har överraskat många experter och nu befinner sig i mitten av tabellen. 

Måndagens match mellan lagen var dock ingen jämn historia – Helsingborg lyckades vända ett tidigt underläge till en säker 3–1-seger och otroligt betydelsefulla poäng i striden kring kvalstrecket. 

Det mest nämnvärda inträffade dock efter slutsignalen, när bortalagets avbytare och spelare med få minuter i benen skulle genomföra en typ av träning. 

Helsingborg slog Varberg med 3–1 på måndagen.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”De nonchalerar mig totalt”

Då klev vaktmästaren Izet Shala in och meddelade spelare och ledare vad som gäller efter slutsignal på Varberg Energi arena. 

– Man kan springa av sig lite lugnt, men man får inte köra målvaktsträningar eller ”tuffare” träning efter slutsignal, berättar Shala och fortsätter: 

– HIF:s tränare kommer ut med koner och kör för fullt. Jag ropar då efter honom och övriga och säger ”matchen är slut, planen är avstängd”. Tränaren går emot mig och är hotfull och aggressiv i tonen – efter lite diskussion så nonchalerar de mig totalt. De säger något i stil med ”det här är inte din plan, vi skiter i honom, grabbar”. 

Martin Olsson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Marcus Olsson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”Kunde inte ens föreställa mig det”

Bilderna och ordväxlingen fångades upp av SVT Sport

– Jag står på mig och säger att det är de här reglerna som gäller. Efter en stund så flyttar de sig men fortsätter köra lika intensivt på en annan yta av planen. Väktare fick komma och lugna ner det. Hade HIF lyssnat från början så hade situationen inte uppkommit. Deras beteende gjorde att allt eskalerade, säger Izet Shala. 

Vad gör dig mest upprörd?

– Att de inte lyssnade på mina direktiv trots att reglerna är så tydliga och att man inte blir respekterad på sin arbetsplats. Efter matchen så hade vi ett ”eftermöte” med bland annat matchdelegaten. Jag tog upp det med honom och han menade att det var min fulla rätt att säga till dem i och med att varje arena eller anläggning har sina regler kring hur mattan ska och får användas efter matchen. Delegaten tyckte att det skulle anmälas men jag skiter i det – jag kunde dock inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig att en förening som HIF, med den erfarenheten och traditionen, beter sig på det viset, säger Izet Shala och avslutar:

– Bröderna Olsson… Herregud alltså. Jag har varit fotbollsdomare i 18 år och är van vid heta känslor, men det här räknade jag inte med i rollen som vaktmästare. 


LÄS MER: Domarilskan: ”Såg 1 044 straffar i dag”

LÄS MER: HIF:s vändning – tog viktiga poängen