Utspelet: ”Säker på att det inte är hans beslut”

Ferran Sibila är ny assisterande tränare i IFK Göteborg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Gif Sundsvalls sportchef Urban Hagblom.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Ferran Sibila, 30, lämnar Gif Sundsvall för att bli assisterande tränare i IFK Göteborg.

Men enligt Sundsvalls sportchef Urban Hagblom var det inte spanjorens eget val.

– Om beslutet hade legat på Ferran så… men jag tror inte att det är han som har fattat beslutet, säger Hagblom till Fotbollskanalen.

Under måndagen presenterade IFK Göteborg ett nytt samarbete med Soccer Services. Ferran Sibila blir det spanska bolagets man på plats i Sverige.

Blåvitt har därmed inte bara rekryterat en assisterande tränare utan köpt ett helt paket av företaget som har sitt säte i centrala Barcelona. Cirka fyra personer kommer därifrån att bistå IFK Göteborg med bland annat analyser, träningsövningar och ren scoutingverksamhet. Avtalet sträcker sig över tre år.

Soccer Services, vars träningsmetod kallas Ekkono, har tidigare samarbetat med klubbar som franska Paris Saint-Germain och mexikanska Pachua CF och jobbat individuellt med storspelare som Cesc Fàbregas och Jordi Alba.

– Långsiktigt är jag övertygad om att vi kommer se resultat, sa Ferran Sibila efter sin första träning med IFK Göteborg under måndagen.

Ferran Sibila intervjuades av GT efter måndagens träning med Blåvitt.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Har hyllats för sitt arbete

Sibila kommer närmast från Gif Sundsvall och har hyllats för sitt arbete tillsammans med huvudtränaren Joel Cedergren. ”Giffarna” slutade åtta i allsvenskan i fjol – Blåvitt blev elva.

Sundsvalls sportchef Urban Hagblom sa i en intervju med Fotbollskanalen tidigare i vintras att han hade svårt att se varför Ferran Sibila skulle välja att jobba för en annan allsvensk klubb än Sundsvall.

– Jag har svårt att se vad det är som ska göra att han ska välja dem (Göteborg) i stället för Gif Sundsvall, men det är ju Ferrans beslut. Jag känner mig inte orolig att han hamnar i någon annan svensk klubb, sa Hagblom då.

Gif Sundsvalls sportchef Urban Hagblom.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

”Inte han som fattat beslutet”

Nu – när det står klart att Ferran Sibila blir assisterande tränare i IFK Göteborg – säger Sundsvalls sportchef till Fotbollskanalen:

– Det är så här branschen är, men jag är rätt så säker på att det inte är Ferran som har fattat beslutet utan det är Soccer Services där de kanske har sett att han har varit den lämpligaste personen att stoppa dit. Det är inte för inte som han har varit i Japan och sedan i Sverige och Sundsvall.

– Ekkono gör nog allt de kan för att förstärka sitt varumärke i Skandinavien och då kan ju Göteborg vara en större klubb än vad Sundsvall är och vi fortsätter ju vårt samarbete. Däremot har vi ju inte en assisterande på plats (från Ekkono). Det var så jag kände då, om beslutet hade legat på Ferran så… men jag tror inte att det är han som har fattat beslutet. Det är mina spekulationer bara.

Ferran Sibila.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Har trivts superbra i Sundsvall”

Enligt Urban Hagblom har Sundsvall en god relation med Ferran Sibila.

– Ferran har trivts superbra i Sundsvall, det som varit problemet har varit rent socialt – längden till Barcelona, att han upplever att han haft det tufft gentemot släkt och familj i Barcelona-regionen. Det blir ju stora projekt när man ska ta sig till Norrland ner till Barcelona. Det är väl lite enklare från Göteborg även om det inte är så jätteenkelt heller, men det går ju direktplan från Göteborg så det blir väl inga gigantiska projekt.