Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ursäkten: ”Vi skulle backat dig bättre”

Det var Tobias Sana som uppmärksammade Christian Kouakou på Blåvitt-fansens banderoll.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Han fick motta hot och rasism under sin tid i IFK Göteborg.

Men när Christian Kouakou, 26, och hans Sirius mötte Blåvitt i går fick han en ursäkt av de tillresta supportrarna. 

”Vi skulle ha backat dig bättre”, stod att läsa på en banderoll i bortaklacken.

Christian Kouakou blev inte långvarig i IFK Göteborg. Anfallaren gick till Blåvitt från Brage förra sommaren, men lyckades inte lämna något större avtryck.

I stället var det en incident efter matchen mot Kalmar, där Kouakou gjorde självmål, som blev mest omskriven. Efter matchen gick IFK Göteborg ut och meddelade att en av lagets spelare hade fått ta emot dödshot och rasistiskt hat. I höstas berättade Kouakou det alla visste för GP – att han var spelaren som blev utsatt.

– Det var ganska uppenbart. Det hände samma dag som Kalmar-matchen där jag gjorde självmålet. Vem annars om inte jag? Där och då ville jag inte bli den där mediekillen och ta fokus från laget i och med att vi krigade i botten. Jag ville inte att det skulle ta över, vi skulle fokusera på planen och det fick komma sedan. Nu har det gått ett år och jag behöver inte hålla på och gömma mig för den grejen, har Kouakou tidigare sagt till GT.

Christian Kouakou under sin tid i IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Christian Kouakou under sin tid i IFK Göteborg.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Banderoll i Blåvitt-klacken

En person ringde också till hans mamma och dödshotade henne efter självmålet. Hoten mot mamman tog hårt. Så hårt att han inte ville återvända till Göteborg och försöka ta en startplats 2021. I stället blev det en övergång till Sirius.

– Så länge det är mot mig är det inga problem. När det blir mot familj blir det känsligt. Det vore konstigt om jag bara suddar bort det. De har inget med det att göra och jag måste skydda dem. Jag förstår att det finns känslor, men det finns också en gräns.

När IFK Göteborg mötte Sirius på Studenternas i Uppsala under söndagen gick Christian Kouakou fram och applåderade de tillresta Blåvitt-supportrarna. Vid klacksektionen hade de nämligen satt upp en banderoll med texten ”Förlåt Christian. Vi skulle ha backat dig bättre.”

– På uppvärmningen sa Sana (Tobias) att jag skulle få ett meddelande från supportrarna – en banderoll. Att de skulle hänga upp den. ”Om du vill så kom med mig efter matchen så går vi dit”. Sedan, efter slutsignalen, tackade jag av våra supportrar och vänner och familj som var där. Efter det kom Sana och tog med mig till deras supportrar, säger Christian Kouakou till GP dagen efter händelsen.

Kouakou gick fram och applåderade Blåvitt-supportrarna efter matchen.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Mamma var på plats

Han fortsätter:

– Det var fint. Mycket känslor. De applåderade, jag applåderade tillbaka och gjorde tummen upp. Det var en fin gest, en fin grej.

Kouakou berättar att hans mamma var på matchen.

– Hon brukar inte gå på matcher eftersom hon är för nervös för att kolla på mig. Hon brukar stå och laga mat och ha matchen på i bakgrunden. Men nu var hon på plats. Det var till henne jag gick fram först. Hon sa till mig: ”Lyssna på Sana och gå dit”. Det var en lång och jobbig väg att gå med mycket känslor. Men i slutändan var det väldigt fint och det kändes skönt att ha det gjort. Och Sana stod nära intill mig hela tiden: ”De gör det här för dig. Du ska veta att de backar dig. Det är en ursäkt”, sa han till mig.

https://twitter.com/DaVukovic/status/1462717363804061701?s=20