Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Officiellt: Gustav Engvall lämnar IFK

Gustav Engvall.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Gustav Engvall, 22, har varit utlånad till IFK Göteborg.

Men i sommar lämnar anfallaren Blåvitt.

Nu har han skrivit på ett 2+2-årskontrakt med belgiska Mechelen.

Gustav Engvall lämnar Blåvitt i sommar, enligt Fotbolldirekt.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Gustav Engvall och IFK Göteborg har en komplicerad historia.

Därför var det många som minst sagt höjde på ögonbrynen när GT avslöjade att anfallaren skulle återvända till klubben på lån från Bristol City i år.

Hittills har Engvall noterats för ett mål på sju matcher från start i Blåvitt-tröjan och i slutet av juli går korttidskontraktet med IFK Göteborg ut.

Nu står det också klart att han har gjort sitt i Blåvitt. Under fredagen bekräftade belgiska klubben Mechelen att 22-åringen skrivit ett 2+2-årskontrakt.

”Vill tacka IFK Göteborg”

– Jag vill ta tillfället i akt och tacka IFK Göteborg för att de givit mig möjligheten att träna och spela under våren. Blåvitt är utan tvekan klubben i mitt hjärta och kommer så att förbli. Jag kommer givetvis att sakna medspelare, ledare, alla andra på Kamratgården och inte minst alla fantastiska supportrar, säger han till IFK Göteborgs hemsida.

Blåvitts sportchef Mats Gren kommenterar att anfallsstjärnan lämnar:

– Vi hade gärna sett att Gustav stannade hos oss. Nu ägde vi inte frågan, utan Bristol City valde att sälja honom till en annan klubb.

https://twitter.com/kvmechelen/status/1012652973984485376

LÄS MER: Gustav Engvalls nya drömlön

Engvall: ”Sa att jag fejkade skador”

Gustav Engvall hade varit i IFK Göteborg i fyra år när han lämnade för Championship-klubben Bristol City i en uppmärksammad jätteaffär sommaren 2016. Enligt GT:s uppgifter landade övergångssumman på cirka 25 miljoner kronor – men bara omkring 15 miljoner gick till IFK Göteborg. En betydande del av mellanskillnaden hamnade hos agenter i Sverige och England, vilket GT tidigare har skrivit om i en rad artiklar. 

Men efter att ha haft svårt att ta en plats i sin nya klubb återvände anfallstalangen till allsvenskan på lån – men inte till Blåvitt. I stället gick anfallaren till Djurgården, vilket skapade stora rubriker i Fotbollssverige. Efter ett tag valde Engvall att gå ut och berätta detaljerat om varför han inte återvände till Blåvitt och riktade samtidigt skarpa anklagelser mot sportchefen Mats Gren.

– Han har betett sig väldigt illa mot mig, ljugit och fått mig att må väldigt dåligt. Framför allt i slutet, när jag skulle lämna för Bristol, så höll han på att ljuga om allt möjligt. Han sa att jag inte utvecklades längre, att tränaren inte trodde på mig och att jag fejkade skador, sa Engvall bland annat.

– Om det är en känsla Gustav bär med sig efter åren hos oss är det tråkigt och inte alls som jag upplevde det, svarade Mats Gren.

Blåvitts sportchef Mats Gren.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

LÄS MER: Engvall om Gren: ”Vad är det här för människa?”

Gren: ”Var ett stort missförstånd”

Gustav Engvall hamnade även i ekonomisk tvist med  Blåvitt och i slutet av november i fjol stämde han klubben. 22-åringen ansåg att klubben var skyldig honom pengar efter övergången till Bristol City sommaren 2016.

På allsvenskans upptaktsträff inför säsongen berättade Blåvitts sportchef att parterna har talat ut om konflikten.

– Oh ja, oh ja, det är utrett. Det var ett stort missförstånd från början och jag har inte hetsat upp mig så mycket över det. Men som Gustav såg på det kan jag förstå att han blev sur och förbannad. Hos mig har det aldrig varit ett problem. Vi har rett ut allt och det är bra för Gustav, det är bra för IFK och det är bra för alla, sa Mats Gren bland annat.

IFK Göteborg möter Kalmar FF på Gamla Ullevi i den allsvenska omstarten den 8 juli, då alltså utan Engvall i truppen.


LÄS MER: Blåvitt om Engvall: ”Var nödvändigt”