Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Därför betalade Blåvitt-stjärnan kvinnorna

Kolbeinn Sigthorsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Kolbeinn Sigthorsson, 31, vidgår olämpligt beteende men förnekar brott. 

Ändå betalade han skadestånd till kvinnorna som anklagade honom för sexuellt ofredande. 

Den isländska tidningen DV uppger att det berodde på Blåvittanfallarens strul med den franska klubben Nantes. 

Samtidigt har en stjärnadvokat publicerat den aktuella polisrapporten. 

Skandalen, med Kolbeinn Sigthorsson i en av huvudrollerna, får fortsatt stor uppmärksamhet på Island. En debatt om sexuella övergrepp har eskalerat och en kvinna har trätt fram i nationell tv och berättat att hon och ytterligare en kvinna blev sexuellt ofredade och fysiskt attackerade av Sigthorsson på en nattklubb i Reykjavik hösten 2017. 

– Han tog mig i skrevet och lite senare höll han i min nacke i några sekunder. Jag hade synliga skador i två-tre veckor efteråt. Dagen efter det hände fick jag ett läkarintyg på skadorna, sa kvinnan i intervjun med tv-kanalen RÚV. 

Hon berättar att hon polisanmälde Sigthorsson, men att hon drog tillbaka den efter att parterna gjort upp ekonomiskt och hon skrivit på ett sekretessavtal som skulle hindra henne från att prata om det inträffade. 

I förra veckan gav 31-åringen, som är avstängd från spel i både landslag och i IFK Göteborg i väntan på en intern utredning, sin syn på saken i ett pressmeddelande. 

– Jag känner inte igen att jag har trakasserat dem, jag har inte använt våld och jag förnekar skuld. Men mitt beteende var dock inte exemplariskt och det har jag bett om ursäkt för. Jag ångrar det, accepterade ansvar och erbjöd mig att lösa det inträffade mellan oss. De krävde en ursäkt och en betalning. Jag accepterade deras krav och betalade ytterligare tre miljoner ISK (cirka 220 000 kronor) till organisationen Stígamót, som jobbar för dem som utsatts för sexuella övergrepp.

Kolbeinn Sigthorsson (till höger) i Nantes-tröjan 2016.
Foto: NOLWENN LE GOUIC / ICON SPORT BILDBYRÅN

Därför gjorde de upp ekonomiskt

Enligt tidningen DV på Island ska han ha betalat kvinnorna cirka 100 000 kronor var. DV skriver att många undrar varför han gick med på att betala för något han säger sig vara oskyldig till. 

Tidningens källor påstår att det skulle kunna bero på att Kolbeinn Sigthorsson hade problem i sin franska klubb Nantes. Anfallaren hade haft det struligt med skador och klubbens president var inte nöjd med islänningen, som enligt franska medier tjänade omkring 1,5 miljoner kronor i månaden. 

DV:s källor hävdar att Kolbeinn Sigthorsson och hans entourage fruktade att Nantes skulle bryta kontraktet om misstankarna om sexuellt ofredande blev offentliga, vilket ska ha lett till att fotbollsstjärnan i stället valde att göra upp ekonomiskt med kvinnorna, trots att han alltså nekar till alla anklagelser. 

Sigthorsson i isländska landslaget.
Foto: DANIEL MALMBERG / IBL / ALL OVER PRESS

Advokat: ”Jag belyser sanningen”

Samtidigt har den isländske stjärnadvokaten Sigurdur G. Gudjónsson satt sig in i fallet. 

Han uppger i en artikel i DV att det ”fanns brister i kvinnans berättelse” och att det i läkarintyget efter det inträffade på nattklubben inte fanns något som indikerade på synliga skador. 

Sigurdur G. Gudjónsson, som också har jobbat inom det isländska fotbollsförbundet i 30 år, har publicerat polisrapporten och andra dokument på eget bevåg. 

– Jag är bunden av sekretess gentemot mina klienter, men inte någon annan. När ett ärende är avlutat och det långt senare uppstår en diskussion är det inte onaturligt att uppgifterna granskas om något är fel. Jag korrigerade ett misstag, jag belyser sanningen, säger Sigurdur G. Gudjónsson, som alltså inte företräder Kolbeinn Sigthorsson. 

GT har sökt spelarens agent för en kommentar.