Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppges vilja spela för Sverige – dementerar

Alhassan Yusuf i Blåvitt-tröjan.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
Sveriges förbundskapten Janne Andersson.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Han är en av allsvenskans absolut största talanger och stod för årets genombrott i svensk fotboll. 

Nu vill Alhassan Yusuf, 19, bli svensk medborgare, enligt uppgifter i Nigeria.

Men huvudpersonen själv dementerar saken. 

– Det vet jag inget om, säger ”Hasse” till GT.

– Det är gripet ur luften, säger agenten Patrick Mörk om de nigerianska uppgifterna.

Alhassan Yusuf kramas om av lagkompisen Sebastian Eriksson.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

Alhassan Yusuf fick sitt stora genombrott i allsvenskan i år. Den nigerianske talangen, som kommer från akademin Tiki Taka Football Development, har varit given på IFK Göteborgs mittfält och dragit till sig intresse från utländska klubbar.

”Hasse”, som han kallas i Blåvitt-kretsar, har kopplats ihop med bland andra Ajax, Anderlecht, Watford och Wolverhampton. När IFK Göteborg mötte Sirius i slutet av september hade Wolverhampton representanter på plats på Gamla Ullevi för att specialstudera 19-åringen som Blåvitt har satt en väldigt hög prislapp på. 

Men GT har tidigare berättat att en tänkbar affär med Premier League-klubben försvåras av det engelska regelverket gällande arbetstillstånd. För spelare med pass från ett land utanför EES, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, krävs det att spelaren regelbundet är med i ett landslag rankat topp 60 i världen, eller att transfersumman eller lönen överstiger medianen på spelarens position. Annars beviljas inte arbetstillstånd.

”Hasse” slog igenom i allsvenskan i år.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Uppgifter: Vill bli svensk medborgare

Alhassan Yusuf har än så länge inte representerat det nigerianska A-landslaget och det ska mycket till att han får chansen så länge han spelar i allsvenskan.

– När det väl blir aktuellt med försäljning ska vi se till att göra det så bra som möjligt för alla parter. Sedan finns det ett regelverk att ta hänsyn till och när det gäller en Premier League-klubb är det svårt med arbetstillstånd. Då får man titta på vad som är bäst för spelaren tillsammans med köpande klubb, sa IFK Göteborgs assisterande sportchef Pontus Farnerud för tre veckor sedan.

Enligt den nigerianska tidningen Daily Trust har Alhassan Yusuf nu ambitioner att bli svensk medborgare.

– Planen från och med nu för Alhassan är att spela för Sverige och inte för Nigeria. Först behöver han få ett svenskt pass och sedan kan han spela för sitt nya hemland. Men i slutändan är det spelarens eget beslut, säger ”en källa nära IFK Göteborg” enligt den nigerianska tidningen.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Inget som jag har funderat på”

För Blåvitt-talangen kommer uppgifterna i Nigeria som en nyhet.

– Det vet jag inget om, jag vet inte var det kommer ifrån. Det är inget som jag har funderat på, säger Alhassan Yusuf.

Har du pratat med din agent Patrick Mörck om det?

– Nej, det har jag inte gjort.

Patrick Mörk säger till GT:

– Det är gripet ur luften. Det har inte varit någon diskussion om det överhuvudtaget. Inte fram till nu i alla fall.

Agenten fortsätter: 

– Ryktet kommer förmodligen från att Hasse har tackat nej till Nigerias landslag några gånger. Bland annat till U20-VM i Polen. Han är en extremt proffsig och målmedveten kille som har insett att han måste prioritera klubblaget i det här läget för att kunna slå igenom i allsvenskan. Jag tror att det är därifrån ryktet kommer. Men det är en helt ny uppgift både för mig och Hasse.

Alhassan Yusuf fick ta emot utmärkelsen ”Årets unga spelare” på Allsvenskans Stora Pris i förra veckan.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Wow, wow – helt galet”

När GT når Alhassan Yusuf på telefon har han precis kommit hem från Fotbollsgalan i Stockholm där han på måndagskvällen fick pris för årets genombrott i allsvenskan.

– Just nu är jag väldigt trött, men det var väldigt roligt att vara med där. Jag var mest med mina lagkompisar, men hälsade också på många spelare från de andra klubbarna, säger han.

Har du berättat för din familj att du fått pris?

– Haha, ja. Det blev wow, wow – helt galet. Dom är jättestolta, förstår att det är något stort och nytt som ingen hemifrån varit med om tidigare, säger han.

Alhassan, eller ”Hasse” som han numera ofta kallas även hemma i Nigeria, tränar med Blåvitt denna och nästa vecka. Men sen är det slut på ett tag.

– På fredag i nästa vecka flyger jag hem. Familjen väntar på mig och jag längtar efter dem. Det ska bli oerhört roligt att komma hem igen, säger Alhassan Yusuf.

Alhassan Yusufs kontrakt med IFK Göteborg gäller fram till sommaren 2022.